0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

呀b 平時好少嘔奶,最多只係一2啖吐奶,但今日有3餐都無先兆下嘔奶,目測嘔左有40~50ml, 係咪好多?但佢又冇喊,探熱又冇燒,唔知洗唔洗睇醫生,真係好擔心唔知係咪唔舒服!

別墅

白羊女 發表於 19-5-8 22:05
呀b 平時好少嘔奶,最多只係一2啖吐奶,但今日有3餐都無先兆下嘔奶,目測嘔左有40~50ml, 係咪好多?但佢又 ...

是否有痰咳情況?

大宅

pkbkek 發表於 19-5-8 22:43
是否有痰咳情況?

又好似冇

複式洋房

白羊女 發表於 19-5-8 22:05
呀b 平時好少嘔奶,最多只係一2啖吐奶,但今日有3餐都無先兆下嘔奶,目測嘔左有40~50ml, 係咪好多?但佢又 ...

以下個人意見

基本上如果沒有嘔完之後哭鬧,或者係嘔d有顏色(啡色綠色之類)既野出黎的話,都不需太過擔心
我覺得可以觀察多幾天睇下有冇唔妥(例如唔肯食奶,或者會突然大哭大鬧之類),再諗係咪真係要帶去睇醫生(雖然明白媽咪會好緊張)。因為如果唔係有上述明顯現象,多數醫生都會同你講嘔奶係正常的

我阿女開始嘔奶都唔係第一日就開始的,佢大概係2星期左右大時開始,每次嘔奶都係嘔好多,仲試過噴出黎咁嘔,我果時都好擔心仲擔心到差d想帶佢去睇急症但現在知道應該係關bb胃既形狀事,到左佢3個半月左右,就開始冇乜嘔奶了

現在佢就快2歲,身體仲好過我

複式洋房

不過如果佢有嘔奶,可能呢排要注意下俾佢瞓覺時墊高個頭仔少少

因為嘔奶最擔心既係d奶如果倒流會有堵塞氣管的風險

大宅

wing0721 發表於 19-5-8 23:06
以下個人意見

基本上如果沒有嘔完之後哭鬧,或者係嘔d有顏色(啡色綠色之類)既野出黎的話,都不 ...

真係好擔心,最驚係佢唔舒服我發現唔到,正常係咪肯食奶都應該問題不大?
係咪墊高完要平訓返唔可以成晚墊高?如果平訓返先嘔奶我擔心我訓著左又唔發現,我諗今晚我唔敢訓

別墅

白羊女 發表於 19-5-8 22:58
又好似冇

是不是飲完冇耐就嘔哂出來? 那你可嘗試飲完掃下風, 可能亦有點幫助的
我的小朋友亦在 1-6m 時間, 飲完隨時嘔的.... 她可能胃氣定胃有甚麼問題, 導致有這樣情況, 我們亦只好讓她小食多餐, 一次唔好喂咁多.... 情況維持到6m之後就慢慢改善了~

你有準備小朋友會隨時嘔奶就可以了, 不用太擔心的~

複式洋房

白羊女 發表於 19-5-8 23:13
真係好擔心,最驚係佢唔舒服我發現唔到,正常係咪肯食奶都應該問題不大?
係咪墊高完要平訓返唔可以成晚墊 ...

bb雖然唔識講野表達佢邊度唔舒服,但你可以從佢既行為觀察到的
如果佢唔肯食奶,整日哭鬧不停都係佢身體唔妥的訊號,但如果佢仲有胃口而且同平時食既量差不多的話,一般都唔係咩大問題的

如果你有墊高果d專用枕可以用果d,佢既傾斜度唔會太多,冇的話都可以自己搵大毛巾疊好再墊高。同埋唔係淨係墊高bb條頸以上既地方,可以墊埋佢頸仔下面少少,咁bb個頭就會冇咁辛苦,亦可以墊耐少少

我阿女果時我冇特登俾佢平瞓返,不過佢嘔左咁多其實都冇乜野俾佢再嘔,所以so far未試過有倒塞的問題呀

如果屋企人都可以幫下手,大家輪流望下bb情況咁你可以休息返多d?

大宅

pkbkek 發表於 19-5-8 23:22
是不是飲完冇耐就嘔哂出來? 那你可嘗試飲完掃下風, 可能亦有點幫助的
我的小朋友亦在 1-6m 時間, 飲完隨 ...

係今日先開始係咁,又冇哭鬧,所以好擔心,啱啱餵奶食到一半就扭計,係咁喊,但餵前又扭食,我都唔知出左咩問題...
都有掃風,有時聽到ur 左,但唔知仲有幾多風

大宅

wing0721 發表於 19-5-8 23:29
bb雖然唔識講野表達佢邊度唔舒服,但你可以從佢既行為觀察到的
如果佢唔肯食奶,整日哭鬧不停都係佢身體唔 ...

我b 哭鬧情況好唔穩定,通常肚餓就要馬上張即刻有得食,如果唔係嘈到拆天,但啱啱果餐嘈到拆天之後,餵完一半就係到喊,連奶咀放到埋口都喊,冇啜,但玩完一輪又啜幾啖,咁算唔算係身體響左警號係咪唔今服?
食量冇太大變化,但最近幾日食奶速度慢左...又係唔知點解...
我唔敢墊高因為怕佢屈到條頸,有d 人又話會影響佢背脊骨發展

複式洋房

白羊女 發表於 19-5-9 00:21
我b 哭鬧情況好唔穩定,通常肚餓就要馬上張即刻有得食,如果唔係嘈到拆天,但啱啱果餐嘈到拆天之後,餵完 ...

一般指的係一日中大部分時候都又哭又鬧先要擔心,如果係一兩餐同平時唔同,由於每個bb的個性氣質都唔一樣,比較難判斷係咩原因,可能試下觀察多幾餐先?正如另一位jm所講,嘔奶係比較普遍的現象未必係有咩大問題的。如果你真係好擔心,試下睇埋今晚聽朝先?

只係墊高條頸以上的確會辛苦,所以可以墊高埋少少背部,如果傾斜度唔太多而又唔係長時間,相信對脊骨發展唔會有影響
我講的專用枕係呢一種,俾張相你參考下(好似30幾度)
當然唔係墊高左就一定唔會嘔奶,其實係想將佢會遇到既危險風險降到最低

雖然好老套但都講句,唔好太擔心,你要休息足夠來應付照顧bb的重責呀

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

別墅

白羊女 發表於 19-5-9 00:16
係今日先開始係咁,又冇哭鬧,所以好擔心,啱啱餵奶食到一半就扭計,係咁喊,但餵前又扭食,我都唔知出左 ...

如果飲完奶就喊的話,就好容易導致嘔奶。
BB 喊多數感到唔舒服,是否有很多胃氣頂住唔舒服?你可嘗試飲一半時掃下風再飲下半場。

掃風這動作真是好難講是否足夠的,只好盡力而為。

大宅

wing0721 發表於 19-5-9 01:05
一般指的係一日中大部分時候都又哭又鬧先要擔心,如果係一兩餐同平時唔同,由於每個bb的個性氣質都唔一樣 ...

我睇埋今晚同聽日先啦咁,衣家同佢搏鬥緊,上餐埋身嘔左一部份出黎,喺到喊又唔肯訓,中間未夠鐘又餓,我見佢上餐食少左所以補左少少奶粉,衣家隔左2個鐘又好似扭肚餓但又似扭眼訓,我都束手無策...
個枕墊高左之餘都要墊高腳仔?

大宅

pkbkek 發表於 19-5-9 01:24
如果飲完奶就喊的話,就好容易導致嘔奶。
BB 喊多數感到唔舒服,是否有很多胃氣頂住唔舒服?你可嘗試飲一 ...

我有中段休息掃風,但唔知係咪掃唔夠,玩多2玩又好似肚餓,我都唔知應該見佢肚餓就餵,定計足時間先餵...

別墅

白羊女 發表於 19-5-9 02:19
我有中段休息掃風,但唔知係咪掃唔夠,玩多2玩又好似肚餓,我都唔知應該見佢肚餓就餵,定計足時間先餵...
...

如果有嘔奶的話,就好難定時定候喂。
只好密密喂而已,直至嘔奶的情况有改善後才能真正實踐按時按量喂奶。
你掃風之餘,亦多點用埋身,少一點用奶樽吧,盡量減少入風。

另外,記住舖定尿墊在床吧,預隨時嘔奶亦不會波及床墊。

最壞情况都是捱到半歲左右,可以嘗試食點糊仔,就可進一步避免入風問題。

複式洋房

白羊女 發表於 19-5-9 02:14
我睇埋今晚同聽日先啦咁,衣家同佢搏鬥緊,上餐埋身嘔左一部份出黎,喺到喊又唔肯訓,中間未夠鐘又餓,我 ...

墊高個頭唔駛一定要墊埋隻腳的,只係爸爸覺得佢瞓係地下好慘咁俾多個墊佢咋

bb今朝果餐有好d未呀?如果佢食得少左但會覺得餓要再食,咁起碼證明到佢有胃口,應該唔駛太擔心的
順帶一提bb猛長期都會係咁索食的,我個女差唔多1個月大時有幾日要狂食奶,我係埋身餵的佢真係食唔停,一放低又喊,再加上佢會嘔奶,果時湊住佢真係差d虛脫

有篇文章講猛長期的俾你參考下,我阿女果時的表現都中得幾多的
https://read01.com/K6GDON.html#.XNOJpRZLQlQ

大宅

pkbkek 發表於 19-5-9 08:06
如果有嘔奶的話,就好難定時定候喂。
只好密密喂而已,直至嘔奶的情况有改善後才能真正實踐按時按量喂奶 ...

我聽人講奶樽用太大個都會易有風,呀b 衣家食緊130ml 但用緊240ml 奶樽,係咪有影響?

別墅

白羊女 發表於 19-5-9 12:06
我聽人講奶樽用太大個都會易有風,呀b 衣家食緊130ml 但用緊240ml 奶樽,係咪有影響?
...

我覺得冇關係, 入風都是因吸食奶咀位時入風而已....
我只知道, 用奶樽比埋身喂食, 入風比較多。 所以我建議你索性埋身就算了, 相信可減少入風情況。
再看看有否對嘔奶有改善吧~

大宅

pkbkek 發表於 19-5-9 13:28
我覺得冇關係, 入風都是因吸食奶咀位時入風而已....
我只知道, 用奶樽比埋身喂食, 入風比較多。 所以我 ...

埋身都係件頭痛事,呀b 有時食10分鐘就自動離口,但有時食一邊都食左20~30分鐘都仲想食另一邊,但比另一邊佢可能食5分鐘又離口,好飄忽

別墅

白羊女 發表於 19-5-9 16:34
埋身都係件頭痛事,呀b 有時食10分鐘就自動離口,但有時食一邊都食左20~30分鐘都仲想食另一邊,但比另一邊 ...

你所講的, 都經歷過...
所以, 亦只好建議你密密喂。
冇乜辦法的, 只好見步行步~
你只要經常對自己講 "會過去的!!" , 辛苦的日子好快就會過..
努力吧.. =)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊