婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

yuliyasmile 發表於 19-5-20 00:05
有既,上去都會餵埋佢訓先走如果一星期會有2晚過夜,期間我99會不停爭餵爭掃風我c6就會話比我餵,我都會直 ...

唯有隻耳朵自行開”抗噪”mode, 當佢唱歌。我都係放工先接BB返屋企,一邊行一邊傾計,一齊瞓一齊起身返工返學,由出世到宜家咁多年冇後悔過。

大宅

回覆 yuliyasmile 的帖子

其實bb由三四個月已經會互動bb病亦不用問奶奶意見
99爭全控制權係一定
樓主應該照約定寸步不讓
跟99兩晚就兩晚
不要去99度住 佢當住你同62c6面黎爭好煩
你係完全無say

我不同住有工人湊b我99都成日爭權爭B
和她一起吃飯我完全不能掂B
我一有意見(唔俾佢帶去街唔俾食junk food)佢就哭鬧

所以係一個好堅持嘅過程

男爵府

yuliyasmile 發表於 19-5-20 00:00
排育嬰,找保母,找陪月長湊,我3樣都開始安排中,一係就傾計,因為我都花左段時間同男家傾,但我99爭湊既 ...

你要堅持呀,我一口氣睇晒你講嘅嘢,真係好想同你講句加油!BB四至八個月係超級認人架,你唔好放棄同佢任何一個親子嘅機會呀!

可能你太過好人,你應該話比男家同埋你老公知道,其實BB所有嘅最終決定權係你嗰度!因為係你生佢出嚟架!冇可能刪咗唔使日日見

叫你老公唔好再話奶奶幫你係點好點好!你都覺得唔好嘅嘢,你根本唔想要嘅嘢,佢哋扮咩益左你呢?

另外因為你要有主導權
所以你辭職未必係最好嘅辦法
放育嬰園啦

洋房

回覆 chanlouisa 的帖子

阿b99湊,為左見阿b多d,我搬埋同6299住,叫做夜晚自己湊返。但實際除左餵奶換片,我無咩掂過阿b,一餵完62抱走玩b,阿b喊又過來抱走,霸佔哂我d親子時間。我半夜餵夜奶餵到十個月大,但阿b唔親我

複式洋房

grace-mama 發表於 19-5-21 23:29
回覆 chanlouisa 的帖子

阿b99湊,為左見阿b多d,我搬埋同6299住,叫做夜晚自己湊返。但實際除左餵奶換片 ...

比99湊慣抱慣左

複式洋房

樓主,真心同你講加油呀
Bb兩個月已經識人,尼個係我經驗之談。你奶奶湊咁長時期,到你接番都會扭麻麻呀。搵本地姨姨係最快,之後搵保姆,到兩歲上n班,望住小朋友好快過的!育嬰院未出世已經要排,你都可以照申請左先
樓主你依家已經就育兒方法,同奶奶有唔同意見,第時就尼個問題,大家仲多摩揀,到時爆就真係番唔到轉頭!
老人家幫手湊係要感激佢地,但出世紙父母係你兩個,育兒方法要尊重你地,時代在變,我唔同意話交比長輩就預左尼d咁唔負責任既說話。我相信樓主唔係尼d媽媽
睇得出你老公未ready做爸爸,又盲撐佢呀媽。我之前都試過因爲奶奶同無休息而同老公有摩擦。會唔會試下產後檢查要填情緒有關既問卷,就托姑娘既說話比佢明白荷爾蒙改變令每個媽媽唔會想同bb分開,所以之前話比奶奶湊,你做唔到唔捨得。同埋有時對住d牛皮燈籠,真係要激d,情緒到果陣,爆喊,癲左咁問你老公點解可以咁冷血,係你奶奶面前,點解唔救你!
樓主外家幫唔幫到你?好似冇見你提過
支持自己小朋友自己湊,加油💪🏻

禁止訪問

別墅

156156 發表於 19-5-22 08:36
樓主,真心同你講加油呀
Bb兩個月已經識人,尼個係我經驗之談。你奶奶湊咁長時期,到你接番都會扭麻麻呀。 ...

外家幫唔到因爲年紀大,同埋有養寵物我c6連我抱返去探都未比,要過左100日先,好感謝您耐心回覆既意見,睇到我眼濕濕,因為之前保持早送完返工,收工接完湊天光再返工,真係好攰,我無依靠過我c6湊,只係有時佢見我真係好累,接返去時會幫我抱下BB,返工壓力未計又日日擔心比99話又掛住bb,去左99家日間湊2星期,佢日頭湊既咩都唔會同我講,有時想佢影張相我返工食飯睇,只會覆會C6,不過會無得介意,因為係99唔係會媽咪。我準備同一位本地姨姨簽約,佢先幫會湊4個月,我希望順利,因為同99磨擦無可避免,感覺好像長期戰。但幾攰都好,bb開始識互動玩既時候笑,我攰到喊都感覺好開心

別墅

Pinki.chan 發表於 19-5-23 07:45
你最好每曰收工自己湊番,如果唔係小朋友會親99多d,時間陪伴最重要,我個妹細個比婆婆湊,大左親婆婆多過 ...

有,最慘係99湊真係令BB時間就佢訓,時間係4點睡10點起身,同99一樣。。。真係勁無奈,令會晚接湊返,時間又要慢慢調整返,我您地既意見,我成日提自己努力咬緊牙關,我以加中怕自己會病比99話,我咩都好小心

複式洋房

加油呀,支持你! 我都為左早日可以夜晚湊返個女努力緊,大家一齊加油!

複式洋房

夜晚都唔自己湊返 好疏離喎
你地捨得架咩?

別墅

TempoNg 發表於 19-5-23 22:59
夜晚都唔自己湊返 好疏離喎
你地捨得架咩?

夜晚湊返,本身唔捨得到工都想辭埋佢,前文有提過剛返工再同99夾湊壓力大到喊,因為我99爭湊競爭不停,加上我c6又因爲話晚上聽到喊又訓得差,所以比99湊本身佢2個真係想1星期5日都湊,以加我c6就接受我要晚上湊多啲,一星期比bb有2晚係99家過夜當叫我比佢訓,同埋c6同99夾左,要求我下大雨時就唔比我接返家自己湊,佢地啲唔比我湊返家中有好多原因,例如打的唔衛生,巴士有人打黑癡,岀街蚊咬就因為我接來接去,不過我來去都好謹慎,以加我請返之前陪月姐湊到幾個月,挨埋一個月多少少就來幫我日頭就有段唔哂比99湊

別墅

kyl1234 發表於 19-5-23 20:43

加油呀,支持你! 我都為左早日可以夜晚湊返個女努力緊,大家一齊加油! ...

一定要加油!我返工時成日睇Bb既相叫自己堅強,唔可以依靠人,因為BB我要照顧好,決心一天比一天有增無減!

別墅

bbbbb001 發表於 19-5-21 13:07
你要堅持呀,我一口氣睇晒你講嘅嘢,真係好想同你講句加油!BB四至八個月係超級認人架,你唔好放棄同佢任 ...

我c69962的確口口聲聲乜都話點最好點最好,佢地爭湊既情況令我越來越接受唔到,我娘家岀生一個好傳統重男輕女觀念,我同我娘家呻既時候,佢地成日都叫我要順男家意思,如不是之後更無依靠,有時bb食完夜奶訓左,我望住佢,就可以好平靜安心去思考之後點面對以加情況,您講得對,正因為我要有主導權,我休息時間少左,但成個生活工作同家庭都更拼搏,由其時加咩都Bb第一,為左佢幾攰都唔怕,只怕無錢無能力無時間去陪佢

男爵府

yuliyasmile 發表於 19-5-23 23:31
我c69962的確口口聲聲乜都話點最好點最好,佢地爭湊既情況令我越來越接受唔到,我娘家岀生一個好傳統重男 ...

剛剛一次過爬晒全部內容,好感受到當年做新媽媽嗰種心情
分享一下,我仔由產假後一直都係托管喺姨姨家,(原本請左工人,只用了一個月就走了),早晚接送,頭一年就揾屋企同區,日日推bb車行半個鐘
送到姨姨家,之後一年就我工作地方附近,日日揹住轉2程巴士
雖然好辛苦,但無能力情上門姨姨,工人又信唔過,好好彩揾到可靠嘅姨姨,大部份都會跟我要求夾到跟我哋嘅時間表俾bb食瞓玩,到而家k1又好好彩喺屋企附近揾到街坊湊
雖然呢幾年都好攰,好頻撲,但真係好開心每曰都見到個仔,放工見到佢幾攰都開心返,

男爵府

carwaichu 發表於 19-5-24 01:17
剛剛一次過爬晒全部內容,好感受到當年做新媽媽嗰種心情
分享一下,我仔由產假後一直都係托管 ...

另外佢唔舒服時(我仔病得都幾密 ),姨姨經驗比我多,而且都會好盡責定時探熱餵藥更新佢嘅情況,我哋兩公婆都可以安心返工,呢啲我真係唔放心俾工人做
我仔到而家都係同我訓,好痴身,見少一日都唔得,會問我幾時收工幾時返,但呢日子好sweet又有限,錯過左就無
為母則強,做左人阿媽有啲嘢要堅持,既然有自己嘅想法,要堅持,你唔保護佢無人幫到佢,要加油

大宅

carwaichu 發表於 19-5-24 01:17
另外佢唔舒服時(我仔病得都幾密 ),姨姨經驗比我多,而且都會好盡責定時探熱餵藥更新佢嘅情況 ...

小孩病的情況下,姨姨/工人都比老人家可靠。佢哋一定定時探熱俾藥,按體溫洗澡,向你更新一下
老人家有時心急會亂來,俾多左藥,或用偏方,都好少通知你一聲

男爵府

alannmama 發表於 19-5-24 08:10
小孩病的情況下,姨姨/工人都比老人家可靠。佢哋一定定時探熱俾藥,按體溫洗澡,向你更新一下
老人家有時 ...

淨係感冒焗身汗嗰啲方法已經
開窗又話大風,冷氣又話凍

男爵府

yuliyasmile 發表於 19-5-23 23:31
我c69962的確口口聲聲乜都話點最好點最好,佢地爭湊既情況令我越來越接受唔到,我娘家岀生一個好傳統重男 ...

一直努力呀,有咩上嚟傾
無野阻住一個錫b媽媽的決心架

可以食下維他命b/c,你抵抗力要好好唔病得呀。出入多人地方袋個口罩!

複式洋房

yuliyasmile 發表於 19-5-23 19:33
外家幫唔到因爲年紀大,同埋有養寵物我c6連我抱返去探都未比,要過左100日先,好感謝您耐心回覆既意見,睇 ...

已經有曙光!
老公都順左意,佢都係錫你既
等多個月就ok la
有咩上黎同大家呻下
Add oil

首頁

尾頁

跳至