想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

經濟問題好死 我已有一女 現在又懷孕 只有老公工作 收入好低 只有2萬 但我和老公都覺得不是問題 總會有辦法解決到經濟問題

男爵府

秋天楓葉 發表於 19-5-9 12:10
可能我表達得唔好, 其實未結婚前我哋有共識會生小朋友, 只是當時結婚仲好後生, 無話即刻想生, 想等經濟好 ...

你老公似乎係無諗過要生小朋友, 快40歲真係會急 十幾年, 睇黎你老公唔會改變諗法, 如果無辦法放棄老公同婚姻, 你可以接受到無小朋友嗎?
經濟上只係一個借口, 雙職父母無理由一個都養唔起

子爵府

做最好準備,作最壞打算,如果老公想法唔改變,你會點做?衡量想點做,做唔做得到,係我地排優先次序嘅時間,唔係所有野都可以預計同控制,我地只可以改變自己想法/處境/選擇。

大宅

回覆樓主:

港姐亞軍都因為咁而換老公,同個30億澳門賭場ceo離婚,而家同200 億拍拖

複式洋房

ununfatfat 發表於 19-5-9 11:58
回覆 秋天楓葉 的帖子

好明白你感受,我和我先生都結婚十年,一直都等他,希望他慢慢地接受有小孩,我很想 ...

我同我老公都好似你哋咁,我點說服都說服唔到佢,怪我無能力去改變佢。值得高興的是, 你最後都令到你老公改變初衷而重新接受生小朋友, 可喜可賀, 好羨慕妳。

如果一開始我老公佢就表明唔想生, 唔會生, 咁我自然唔會因為自己想生而迫佢,同埋我一定喺婚前都諗清楚大家一致諗法先結到婚。否則結婚後先想要小朋友的話, 咁樣係破壞當初兩人嘅協議, 我都唔會咁樣。但無奈嘅係佢反而無口耻,講明會生小朋友㗎嘛,點知宜家反而唔敢生。我知道可能呢十幾年嚟, 社會發生咗好多事, 改變咗當初佢嘅諗法,佢覺得根本社會都唔安穩, 好多嘢令下一代無希望, 根本都難生存。所以生仔唔好等太耐。

複式洋房

babybeans 發表於 19-5-9 12:22
唔好意思
其實你地夫婦嘅關係係咪唔太好?你話佢好似單身生活咁~
定真係經濟能力好差?

唔緊要, 我唔介意咁問。其實我哋感情算一般啦,有時都成日嗌交,我話唔鍾意嗌交, 好攰。但我老公認為嗌交係夫妻之間避免唔到嘅嘢,唔嗌交嘅夫妻反而有問題, 佢咁講啦。但我最討厭嗌汆,好勞氣又傷心。

另外點解我會講話佢較自由似單身呢,係因為我唔敢太管佢嘅嘢,乜都由得佢自由。佢唔鍾意俾老婆問呢問路, 覺得好煩。佢成日話女人好煩, 又成日話係咪女人天性都想做阿媽想生小朋友呢?我話大部分女人都係,母性使然。

至於經濟方面當然係有壓力啦,大家平時都各賺各使, 有時佢出多啲。

複式洋房

yhyeung 發表於 19-5-9 12:34
我個人比較心急,如果係我,我要問佢"點為知有經濟基礎", 仲要幾多年。我會買一本生育書show 埋比佢睇,女 ...

我呢排會多咗一上網check到有關女性懷孕生育嘅嘢就會講俾佢聽, 話女人年紀大如何難受孕如何大風險等等。但我覺得佢心情好咪聽下和應下囉,有時都當耳邊風。

至於借種或者做單身媽媽呢啲諗法我都有同佢提過, 佢會嘲笑返我, 問我去邊度借同邊個借, 又會單打下話我邊可能又全職返工又全職照顧小朋友, 根本喺度痴人說夢話之類。

我自己就諗諗下都係唔想做單親媽媽, 怕小孩無爸爸會成長唔健康。所以我先想同佢商量, 大家一齊共識一齊養咁。

大宅

回覆 秋天楓葉 的帖子

其實我用了好長時間去求我老公,在他面前哭個無數次,現在他都不贊成,不過他肯陪我做ivf,所以我都好感謝他。
你都要努力都嘗試改變老公,雖然過程好辛苦,有時要自己獨自去面對。但加油呀!我們這個年紀,真的不能再拖。

大宅

秋天楓葉 發表於 19-5-9 20:53
我呢排會多咗一上網check到有關女性懷孕生育嘅嘢就會講俾佢聽, 話女人年紀大如何難受孕如何大風險等等。但 ...

都係架,其實最好佢都係能開竅啦

大宅

秋天楓葉 發表於 19-5-9 20:23
我同我老公都好似你哋咁,我點說服都說服唔到佢,怪我無能力去改變佢。值得高興的是, 你最後都令到你老公 ...

唉!唔好意思我又答嗲。其實我覺得有時d 人太悲觀。社會都唔安穩, 好多嘢令下一代無希望那些,其實個個年代都有問題啦。人生根本就係會有連串問題和挑戰,人嘅生命力好強,其實有時真係諗多咗。但真係希望佢自己能開竅啦。

複式洋房

cavy0511 發表於 19-5-9 14:22

你老公似乎係無諗過要生小朋友, 快40歲真係會急 ...

我屋企人都咁講, 話點辛苦都會捱大細佬,但我老公總會有千萬個佢嘅理由去推翻其他人嘅講法。唉…,唔知點先改變到佢現有諗法

複式洋房

CCHINGC 發表於 19-5-9 17:52
做最好準備,作最壞打算,如果老公想法唔改變,你會點做?衡量想點做,做唔做得到,係我地排優先次序嘅時間 ...

所以我就諗,如果我要改變自己諗法去順從佢嘅諗法時, 我會如何行落去。最後嘅做法就係犧牲我嘅健康, 要切除子宮否則會嚴重影響到我嘅生活同工作。

複式洋房

ununfatfat 發表於 19-5-9 20:53
回覆 秋天楓葉 的帖子

其實我用了好長時間去求我老公,在他面前哭個無數次,現在他都不贊成,不過他肯陪我 ...

雖然過程你都付出好多心機時間先至成功說服你老公, 但結果係終於得到回報,值得高興。

我呢幾年每月嚟M都痛到喊生喊死, 仲暈低過又多次虛脫同嘔吐過, 嗰種辛苦佢知, 但佢始終企硬喺生育呢方面。我問佢係咪要中六合彩頭獎先敢生, 佢話中六合彩頭獎當然會生啦。
我有時會問佢,萬一我過晒生仔生育年齡你就好睬中到六合彩呢?你會唔會到老嗰時忽然好想有仔女, 咁我點? 唔通接受你去出面搵女人生仔咩?到時你唔好後悔囉!

複式洋房

ununfatfat 發表於 19-5-9 20:53
回覆 秋天楓葉 的帖子

其實我用了好長時間去求我老公,在他面前哭個無數次,現在他都不贊成,不過他肯陪我 ...

一諗起年紀越嚟越大, 生育離我越嚟越遠而自己係孤獨作戰及單方面著急時, 真係好傷心

男爵府

秋天楓葉 發表於 19-5-9 21:03

我屋企人都咁講, 話點辛苦都會捱大細佬,但我老公總會有千 ...

如果佢都係堅持唔要, 你會點樣決定?

複式洋房

cavy0511 發表於 19-5-9 21:27
如果佢都係堅持唔要, 你會點樣決定?

一係放低堅持改變自己去迎合佢,但係必須要犧牲我自己健康先囉,我身體無辦法再頂到嗰種痛幾耐喇, 跟住從此唔再提小朋友。但我係好擔心如果就咁切除晒成個子宮, 憑我呢種咁差嘅體質點捱到落去, 萬一有咩問題, 或者可能仲衰過唔切除, 咁我會後悔莫及,甚至最後因為健康太差而無法生存落去。咁樣我哋會有咩幸福呢?最後犧牲嘅都係我自己。

男爵府

秋天楓葉 發表於 19-5-9 21:18
雖然過程你都付出好多心機時間先至成功說服你老公, 但結果係終於得到回報,值得高興。

我呢幾年每月嚟M都 ...

我真是識有男人後生個陣話唔生。到4x歲離婚再娶個後生嘅生仔。
個女人就唔知點啦

子爵府

回覆 秋天楓葉 的帖子

有無試過問中醫意見?根據我所知,中醫呢方面好拿手,因為中醫從來唔贊成切除子宮,如你所講,會引發其他問題,另外,生活習慣都會幫到手,例如戒凍飲、生冷野、涼性食物唔好食,浸腳、暖宮都有機會改善到。

大宅

秋天楓葉 發表於 19-5-9 20:36
唔緊要, 我唔介意咁問。其實我哋感情算一般啦,有時都成日嗌交,我話唔鍾意嗌交, 好攰。但我老公認為嗌交 ...
唉 鄧你辛苦
好似成件事得你一個辛苦同上心咁
側邊個個見你咁辛苦都無反應~

你有無試過捉埋佢同你一齊睇醫生
等醫生佢知個嚴重性

有時啲男人係唔信女人講野 專業人士講一句好過我地講十句
我老公都係咁 初初話點都唔做ivf 話覺得好殘忍
到後尾我捉佢一齊睇醫生
醫生同佢講左我嘅情況 都係啲婦科病
佢即刻改變主意~

大宅

秋天楓葉 發表於 19-5-9 02:51
我哋已經結婚十幾年, 呢十年我都有同老公提過生bb嘅問題, 但次次都俾我老公以各種理由推搪,唔係話經濟唔得 ...

呀,我知道切除了子宮,你因為沒有hormone, 你會提早更年期。知會有更年期的身體反應,如怕熱呀那些,你要長吃hormone 藥,以緩和那些反應。

首頁

尾頁

跳至