自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

該名自稱「地勤小薯」的網民日前向Facebook群組「西客之道 Hispitality Secret」投稿,指事發於上月26日,當日他接手處理的航班,「有十幾部BB車要人手load上嚟,真係辛苦晒機底同事」。然而,一名在登機橋外的「尊貴的商務艙媽媽」,指自己等了良久,在橋內的同行者仍未推BB車出來,「我等咗好耐架BB車都未出嚟,我坐商務艙㗎!我未試過咁耐都未拎到BB車囉!你睇!連機師都出埋嚟啦BB車仲未到!」但地勤小薯指出,其實當時港媽只等了5分鐘。
港媽指出,地勤小薯於是向港媽解釋,無論是商務艙還是經濟艙,寄艙的BB車都無分別,都是同一時間由人手拿上來。未料,港媽繼續發威道:「我嗰架有priority tag(優先標籤)㗎!」對此,地勤小薯繼續解釋:「都無分別㗎。同埋可能全部同一時間擺晒出嚟,你同行者都需要時間整理再推出嚟,或者你坐低等下啦。」
港媽堅持「企喺度等」,如是者1分鐘後,她再度不耐煩,「你可唔可以催下架BB車呀!有乜理由咁耐呀!」地勤小薯稱其同事已在跟進中,惟港媽發難表示:「我成日都搭你哋,我未試過等架車等咁耐㗎!你企係度乜都唔使做㗎?!」其後,她更表示:「我一定會投訴!仲要投訴你!俾你個名我!」
港媽拍下地勤小薯的名牌後,「點知個女人影完名牌仲想影我個樣,我就拎轉身話佢知影名可以,影樣唔得,然後佢繼續偷影。」此時,其同事與最後一名客人,推著BB車步出,「佢就話要埋我果個同事的名。咁同事都無所謂呀咪俾佢影。」原來,港媽的同行者是工人姐姐,「自己手腳慢最後先出」,而且是坐經濟艙。
最後,地勤小薯在文中表示,他很想跟港媽說,「其實BB車出嚟的速度時快時慢,10分鐘清晒客同10幾部BB車已經叫超快,但你呢d怪獸港媽係都要係個仔女面前衝出嚟X。就算俾你好快拎到BB車出去,你以為你件行李已經喺行李帶等緊你?以嗰個落機速度我諗連頭等行李都未轆到出去呀。到時你係咪又去詢問處鬧點解你坐business但件行李仲未出呀?」

翡翠宮

回覆樓主:

有啲冇品嘅人真係以為坐b仔大哂

子爵府

2024年龍年勳章

peony_so_hk 發表於 19-5-9 12:07
有啲冇品嘅人真係以為坐b仔大哂

子爵府

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

佢係反應大d愛投訴
但商務係應該有tag 有優先,佢錯唔晒喎。

係咪cx?

sakura888    發表於 19-5-9 12:14

公爵府

成日有人話空姐黑面,甚至business class 都係,其實我唔係好信。我坐經濟啲空姐都nice,對住尊貴既商務客人點會黑面?

子爵府

2024年龍年勳章

stef 發表於 19-5-9 12:11
佢係反應大d愛投訴

文章冇講

子爵府

2024年龍年勳章

milk323 發表於 19-5-9 12:13
成日有人話空姐黑面,甚至business class 都係,其實我唔係好信。我坐經濟啲空姐都nice,對住尊貴既商務客 ...

不過我坐過CX遇過黑面空姐, 反而香港航空就好nice

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

前兩個月坐國泰,落機就見到自己架BB車放係度,幾想攞黎推,但又怕私自推走,會搞到人地額外忙……最後乖乖咁等佢推黎!

洋房

子爵府

HK Airline's staff are very friendly.

大宅

咁機師都走咗,架BB車都未出,又真係好誇張wor

大宅

佢係反應大d愛投訴

BB車係全部class一齊拎上橋,吾會因爲你坐business class而揀你果部拎上去先,但基本上次次都吾需要等好耐。

公爵府

佢張機票貴d,其實佢會唔會真係有優先處理?我未坐過唔知,等有識之士解答。

珍珠宮

佢係反應大d愛投訴

.

侯爵府

回覆樓主:

坦白講,Business Class 張機票價錢係 econ 嘅3倍,當然唔係淨係坐位舒服啲,飛機餐豪華啲咁簡單,而係成個journey 嘅 service, 由櫃位check in,boarding 到落機都有 priviledge係正常,唔係點解要貴3倍? 如果架寄存 bb 車要business客等,仲要遲過 econ 攞就唔妥,一般係ready 哂 first class, business class 嘅 pick-up 先會開機門俾佢哋步出飛機。

子爵府

2024年龍年勳章

Tobbyy 發表於 19-5-9 12:37
佢張機票貴d,其實佢會唔會真係有優先處理?我未坐過唔知,等有識之士解答。 ...

行李係快D

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

港媽影地勤不如報海關
Priority tag係無用 違反商品説明?

侯爵府

星洲炒米 發表於 19-5-9 12:43
行李係快D

bb車係行李嘅一種

侯爵府

星洲炒米 發表於 19-5-9 12:18
不過我坐過CX遇過黑面空姐, 反而香港航空就好nice

yes

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

首頁

尾頁

跳至