想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

JM們好~!我開始左計劃IUI&IVF的漫漫長路,因結婚2年半都未有小朋友,所以開始諗呢條路,新手唔知邊度入手好,所以就由家計會入手了,昨日第一日見醫生,只是要你做檢查,驗血,先生驗精子,同你講程序,好想由JM們俾下意見,其實我好想直接係政府排IVF,因年齡都三十五,排政府37都唔收症了,上討論區聽JM講過搵私家醫生開轉介信.但私家醫生肯開嗎?或是要先做一大堆檢查?好迷茫,如果私家做IVF唔係一次就一定成功,所以經濟上都好大負擔,好希望好JM可以幫一幫我,感激

大宅

mi 發表於 19-5-9 14:30
JM們好~!我開始左計劃IUI&IVF的漫漫長路,因結婚2年半都未有小朋友,所以開始諗呢條路,新手唔知邊度入手好,所 ...

既然你都去左家計會驗血 驗精咁不如等佢報告出左睇下係咩問題先再一一解決
因為都要知道你地不孕原因醫生先可以寫紙比你

我自己個case就係上年去台灣翁翁初診,自己高齡同c6精子唔合格,之後做左第一次ivf但失敗左,返到香港就搵左個中環不育科陳女醫生幫我地寫左紙排政府ivf,其實大部分醫生都好明白同願意寫refer letter架

我上年37.5都比我排QM丫,今年年頭仲比我提早見醫生,今個月尾開針了

所以你唔洗太迷茫 :)
先check左咩問題先再諗下一步, 同埋到時報告出左之後再問下家計會會唔會寫refer letter ~

複式洋房

JM們好~!我開始左計劃IUI&IVF的漫漫長路,因結婚2年半都未有小朋友,所以開始諗呢條路,新手唔知邊度入手好,所 ...

我同你同齡同情況
已經係家計會抽左血同精
睇埋私家不育科

其實一般家庭醫生都會肯寫轉介信俾你排公家不育
不過學jm話齋,要排

一齊加油

別墅

回覆 as0602 的帖子

點解一開始你直接去台灣,唔係香港就診先?我因為走唔到咁遠,所以由家計會入手先,先生都係叫我睇左家計會先,我就一路睇一路會分享俾大家,
多謝你意見呀,自己有小小唔知點算的感覺,有人俾下意見好好多,祝你順利,好孕

別墅

回覆 Mickey-Sam 的帖子

大家一齊加油

可以問問你睇私家,是否都要你做同家計會一樣的檢查?

我先生就約左21號先交精

都諗住睇左報告先再行下一步

不過都想私家同步.

不過唔知私家去邊睇

多謝你,有JM同路,大家互相俾下意見,無咁迷茫,多謝你

大宅

mi 發表於 19-5-9 14:54

點解一開始你直接去台灣,唔係香港就診先?我因為走唔到咁遠,所以由家計會入手先,先生都 ...

我有睇過香港不育科醫生,當時覺得香港貴啊,對於我呢d高齡就算做埋pgs係台灣都平過香港,上網research過台灣用藥亦比較進取,佢地相信凝血、免疫呢d問題,係飛來飛去比較攰d

而香港醫生大部分唔信呢d,因為佢地話未有足夠證據支持,好多都話只係機率問題~

大宅

家計會果度最多只係做到iui, 無ivf做的,果時喺佢哋做懷孕前檢查,醫生話有需要佢哋都會寫轉介信排政府ivf的,所以下次見醫生時你再問下

別墅

哦~~明白曬希望保持聯絡,一齊加油

別墅

回覆 Dada^(00)^ 的帖子

E~~~~家計會都會寫轉介信~

好的,咁下星期見醫生再問問,多謝多謝

男爵府

樓主今星期見左醫生先生21號先交精?唔好介意但我覺得太慢... 精子報告私家做都係幾百蚊即交sample 1-2日就有結果... 如果樓主仲要約女方檢查真係好似等好耐... 其實可以考慮私家檢查左先。養和,寶德,仁安生殖科都好多醫生,揀個最快有得睇既使幾千蚊檢查左再快快排公家好過。不過其實私家iui 都只係$20k 以下一次,如果檢查結果唔太差可以用錢買時間。

別墅

回覆 honeybid2 的帖子

我就係覺得太耐先係呢度出POST,想JM俾下意見,講就講政府機構,但昨日家計會買單都要2700,仲要係只係驗先生精,因為我之前做過孕前檢查,份報告仲用得,所以無野驗,所以等覺得政府都唔平,咁我直接去私家驗嗎?即係驗身果種套餐?或是睇醫生咁睇,唔好意思,因為真係唔識,好多問題,謝謝你先!

大宅

回覆樓主:

我自己睇仁安生殖中心,第一次見醫生已經叫我抽血驗,老公驗丁,幾日就有報告,完全唔貴,我驗左5項生育指數$1600,老公驗丁$500,當然,見醫生都要錢

別墅

回覆 babylover53 的帖子

唔係嘛咁平~

我昨日睇家計會買單2700,只係FOR老公驗精,我自己之前驗左,所以無野驗

咁報告係咪好快出左?可以寫轉介信去政府嗎?

大宅

mi 發表於 19-5-9 17:30

唔係嘛咁平~

幾日就有報告啦!我第二次見醫生就叫醫生寫左轉介信俾我,排瑪麗,我下個月初診瑪麗啦!

過去呢半年我都有keep住睇仁安,等到瑪麗我就唔再返仁安

別墅

恭喜你啊,祝你順順利利
唔好意思,想問是否驗到有問題先會開轉介信?

我好近瑪麗,所以要排都會排瑪麗,希望有日會見到你吖

男爵府

mi 發表於 19-5-9 16:39
回覆 honeybid2 的帖子

我就係覺得太耐先係呢度出POST,想JM俾下意見,講就講政府機構,但昨日家計會買單 ...

唔係驗身套餐。係睇生殖科。醫生會按需要安排男女檢查,我未攞過轉介信但我相信好易攞,快快check 吓有咩醫生快有得睇見左先啦,或者做到私家iui bingo 呢。

大宅

mi 發表於 19-5-9 18:25

恭喜你啊,祝你順順利利

係咪有問題先會開轉介信我就唔知,但如果無問題,又點解要轉介信排政府生育科呢?

如果係因為高齡,瑪麗超過40歲就唔會幫你iui / ivf架啦!

別墅

我今年都36,啱啱去廣華排期。
我係就咁去卓X醫療中心睇婦科醫生,同佢講試咗幾年都唔得,直接叫佢開轉介信比我

子爵府

我剛剛星期一見陳醫生睇報告時都請佢幫忙寫轉介信排政府,我唔知道原來要錢(因平時無見JM提過),見醫生$500,寫信另加$500,仲要唔係即日拎,話拎得回通知我,我仲等緊

複式洋房

miyukib 發表於 19-5-9 23:29
我剛剛星期一見陳醫生睇報告時都請佢幫忙寫轉介信排政府,我唔知道原來要錢(因平時無見JM提過),見醫生$5 ...

轉介信係即日拎得架,吾洗等!!聽好多jm講瑪麗快好多,我排威院都要3年,吾知點解甘耐!

我當時係普通科睇醫生,話婚後幾耐無小朋友,佢就直接寫信俾我,無額外收費用,(醫生話如果有正常性生活1年,無小朋友就叫不孕,「無耐」直接寫信俾我去排政府)

首頁

尾頁

跳至