論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請教各位jm有冇人知答案? 事緣經agent請新姐姐去replace現有姐姐,agent話如果想新姐姐早點到, 又不想她跟現有姐姐碰頭,可以用提前完約。

佢話提早完約 early release即係喺完約日期前40天叫現有姐姐離開,但入境處會當完約工人看待,喺姐姐層面上不是斷約。而僱主不用賠一個月糧給姐姐。

我打去入境處問就話洗唔洗賠錢走係要問勞工處,咁我又打去勞工處問就話要跟入境處嘅合約條文。可惜搵嚟搵去都冇official答案。

大家試過early release嗎?只係想現有姐姐走時賠足,唔好第時俾人秋後算帳,謝謝!

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

提早完約前1個月通知就不用代通知金

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

你想佢提早至邊一日走,就喺果日之前1個月俾通知期佢

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

coolnestea 發表於 19-5-9 15:10
請教各位jm有冇人知答案? 事緣經agent請新姐姐去replace現有姐姐,agent話如果想新姐姐早點到, 又不想她跟 ...

試過, 唔明你想問咩!不如你講下舊工人幾時約滿, 又想新工人幾時到

放下自在

首頁

尾頁

跳至