自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

艾妃 發表於 19-5-9 20:04
有呀,今日政府有俾我揀,我話我想試順產,所以佢俾咗個開刀日期我係40w3D。但當然如果最終40w3d之前佢唔 ...

呢個已經係最好嘅選擇。
私家開刀你預六七萬蚊,
呢六七萬蚊對你重唔重要?
你講咗咁多次唔想政府開刀,
如果你畀得起你六七萬蚊,咁就去私家啦。

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

付擔到去私家生,對自己好一點

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我兩胎都私家順產,因為我有個好嘅婦產科醫生,而佢好鼓勵媽媽順產,所以我一定去私院。生產過程好順利,又開始陣痛,一直有姑娘喺身邊,醫生同護士都好好,產後亦可以有得休息

珍珠宮

好媽媽勳章

艾妃 發表於 19-5-9 20:28
無好好休息,自己湊又無陪月。又無乜補,中醫話我虛,不能補住,所以一路身體都差過未生前
...

「無好好休息,自己湊又無陪月。又無乜補,中醫話我虛,不能補住,所以一路身體都差過未生前」~
上胎做乜唔請陪月?今胎有請嗎?

如果錢有少少concern, 我會揀政府生,慳返的錢夠請陪月和買補品。但如果未請,而家咁急好難搵到。

P.S. 順產如果產程耐,我覺得係會令產道的肌肉撐鬆左的。

珍珠宮

開心吸收勳章

sako 發表於 19-5-10 02:39
乜你唔係光頭佬黎既咩

光頭佬都吹得生仔經
違規內容

子爵府

醒目開學勳章

我自己第一胎緊急開刀(政府),醫生好好係比堅尼位開仲埋得好靚,第二胎我想順產(3年後),私家、政府醫生都話冇問題,私家醫生仲話生過第一胎,第二胎產程是會較快易生d,果然我用左4個鐘左右就生左,比起第一胎用左10幾個鐘都生唔到,就算快好多

伯爵府

回覆 jtw_ki 的帖子

醫學已進步多了, 現在開刀後可以穿比堅尼, 疤痕淡化後會冇咁明顯。順產好像復原比較快, 但好多人年紀大了就會因為產順鬆弛而有好多麻煩, 越生得多就越差。我只係供參考咋, 按照自己決定和選擇就好了。

首頁

尾頁

跳至