論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

如果工人已做8年,完約離開,我就要比長期服務金。

如果佢未完約,佢提早離職,我係咪唔駛比?

如果佢未完約,我炒佢,我就要比?

請問係咪咁

大宅

回覆 ckfamily 的帖子

正確!除非佢犯嚴重過失而你炒佢,咁就唔駛比。

子爵府

ckfamily 發表於 19-5-9 22:13
如果工人已做5年,完約離開,我就要比長期服務金。

已做5 年,完约離開,即做完6 年,工人自唔願意續约,僱主唔使俾,

但僱主唔同工人續,係要俾

但工人們,個個諗住自己無論任何情況,一到5 年,就有長服!

侯爵府

細姐姐 發表於 19-5-10 07:27
已做5 年,完约離開,即做完6 年,工人自唔願意續约,僱主唔使俾,

但僱主唔同工人續,係要俾

寫錯左,係做左8年

子爵府

ckfamily 發表於 19-5-10 08:07
寫錯左,係做左8年

8年情况一樣

工人自己唔續,唔使俾長服

僱主唔續,炒佢要俾

但佢哋一定係覺得無論任何情況都有長服

複式洋房

講係咁講工人自己唔續約或辭職,就不需比長服,但一旦涉及訴訟,始終都咪個僱主會吃虧點?

寶石宮

2023年兔年勳章

kiukiupig 發表於 19-5-10 08:27
講係咁講工人自己唔續約或辭職,就不需比長服,但一旦涉及訴訟,始終都咪個僱主會吃虧點? ...

簽文件時最好有第三者在場做證錄影

大宅

ckfamily 發表於 19-5-9 22:13
如果工人已做8年,完約離開,我就要比長期服務金。

法例上,你炒佢先要比,佢自己走唔駛比。

但做左8年,你都唔比,你過唔過到自己良心。如果你老闆咁對你,你有乜感受?

每年比多三千啫,好來好去比較好。

侯爵府

dativebond 發表於 19-5-10 14:38

但做左8年,你都唔比,你過唔過到自己良心。如果你老闆咁對你, ...

佢做左8年,無論佢係唔做,或不我唔再用佢,我都會比長期服務金,我哋對佢好好,但最近佢開始偷錢,仲偷得好明顯,所以我估佢係咪想博炒,係咪想唔做,但又驚冇左長期服務金

大宅

ckfamily 發表於 19-5-10 15:59
佢做左8年,無論佢係唔做,或不我唔再用佢,我都會比長期服務金,我哋對佢好好,但最近佢開始偷錢,仲偷得 ...

因為佢唔知你一定比,所以可能博炒(因為你炒佢一定有)
如果你早D話佢知你一定會比可能佢唔會甘做
但佢而家偷錢....太過份了,可能我會唔想比
不過你小心處理啦
你炒佢一定要比,仲要補多一個月人工

侯爵府

steplovebb 發表於 19-5-10 16:14
因為佢唔知你一定比,所以可能博炒(因為你炒佢一定有)
如果你早D話佢知你一定會比可能佢唔會甘做
但佢而 ...

我哋一直都以為只要佢唔做(自願或被炒), 就一定要比長期服務,所以咪冇特別同佢講,而家佢偷錢,我哋都冇鬧佢,唯有自己鎖好d 錢,自己小心d ,希望佢唔好再攪攪震

琥珀宮

佢做左8年,無論佢係唔做,或不我唔再用佢,我都會比長期服務金,我哋對佢好好,但最近佢開始偷錢,仲偷得 ...

應該同長期服務金無關!

無論是否完約都好,只要唔係佢自己話要走,佢就一定有長期服務金

複式洋房

若唔想比,一係同佢鬥長命,又唔炒佢,繼續續約,續到佢話自己走為止,但咁上下工人就識玩嘢… 逼你炒佢 賠錢,做僱主都係要焗比 ~_~

大宅

其實如果你諗住點都比,同佢講啦,令佢安心,叫佢要走就走,唔好搏炒,令佢安心。

我續第三個約一早講定,免得佢估我,我估佢,唔好有誤會。

男爵府

dativebond 發表於 19-5-10 19:16

其實如果你諗住點都比,同佢講啦,令佢安心,叫佢要走就 ...

都可以。
其實樓主工人都做左咁多年, 一定唔會太差, 可能只係想拎舊錢回鄉陪家人/退休。
樓主可以直接同佢講你發現佢的偷竊行為, 單刀直入問佢是否不想做了? 然後話其實長服你預左比的, 你知道佢無可能十年二十年咁服侍你, 叫佢講其實想做到幾時? 大家傾下。佢想幾時走, 長服你都照比。但你唔希望再見到啲偷竊行為, 因為如果佢偷竊比警察告入左 (老吹, 話有個朋友個工人就係偷竊坐牢無晒啲長服), 長服就byebye了, 何必為少少錢, risk 大大舊錢?

侯爵府

Solarflare 發表於 19-5-10 19:40
都可以。
其實樓主工人都做左咁多年, 一定唔會太差, 可能只係想拎舊錢回鄉陪家人/退休。
樓主可以直接同佢 ...

多謝意見

大宅

dativebond 發表於 19-5-10 14:38

但做左8年,你都唔比,你過唔過到自己良心。如果你老闆咁對你, ...

就係有你啲好僱主,攪到個個工人都老鳳以為一定有長服,在香港打工都有呢條例,但我唔做一樣無得收,請問香港邊個老闆係一定會俾?你老闆?

大宅

Myiacn 發表於 19-5-14 15:30
就係有你啲好僱主,攪到個個工人都老鳳以為一定有長服,在香港打工都有呢條例,但我唔做一樣無得收,請問 ...

最大既分別係請工人屋企一係有小孩,長者,寵物...昵d唔識保護自己又未必識講既人

我返工博炒,老闆唔怕你,鬥長命(emoji)
工人博炒,我博唔起,有人質喺佢手。点知佢做的咩,装cam 又点,你得閒日日睇咩,仲有死位睇唔到。
所以宁願清清楚楚,唔好估估下。唔想比既,夠4年換过囉

要怪只可怪條例係咁

複式洋房

我家印印第6個合約,本應打算簽第7個合約,但她提出回鄉請求,想提前2個月完約。

呢個情況,若跟足條例,根本唔構成長期服務金的責任,若在人情上仍按例照付,雖要以長期服務金的名義正式簽收嗎?僱主會否做多咗?

大宅

Myiacn 發表於 19-5-14 15:30
就係有你啲好僱主,攪到個個工人都老鳳以為一定有長服,在香港打工都有呢條例,但我唔做一樣無得收,請問 ...

凡事將心比己啫,你要跟足法例無問題。

我點都比,都係無犯法。

首頁

尾頁

跳至