0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2019新春慶豚圓

白羊女 發表於 19-5-10 02:45
呀b 1m11d, 半夜食奶時好眼訓,落床非常精神,就算抱住訓著落到床仔訓一陣好快10幾分鐘又會自己醒,個樣好 ...

如果初生時無包實佢訓,依家就唔好唸住包實佢,因BB已習慣雙手自然擺動,包實更容易醒。我個B當時有2星期都係禁,日頭訓好冧,夜晚抱住先訓到,擺落床一係醒一係訓得十幾分鐘就紮醒。當時問左醫生,佢話bb日夜顛倒,要用d日子訓練反佢,每晚9點就要熄唒燈,就算餵夜奶都只可開夜燈,慢慢畀佢知道夜晚要訓教。同埋,如果你唔介意,試下最後個餐餵完後,如佢紮醒就畀奶咀佢食,記得係訓係床度先畀奶咀,唔好抱住畀奶咀,慢慢佢會啜到攰就訓著,久而久之,佢會知道係張床熄唒燈就係要訓,我個囡用依2個方法,而家飲完最後一餐已經知自己要訓,就算擺上床醒左,摸下佢個頭就係自己訓

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

babyfung61 發表於 19-5-11 01:49
頭一兩個月係咁,日夜癲倒。夜晚唔願瞓,瞓一陣就醒。一係佢唔飽,室溫唔舒服,有肚風,都會易醒。試吓用包 ...

包被佢唔肯用呀,連被仔都唔多鐘意冚呢!
食玩訓係平均每小時做嗎?不過有時佢日頭訓得好淋,淋到叫極唔願醒,或者食奶已經食到攰...

大宅

KhloeNg 發表於 19-5-11 01:54
如果初生時無包實佢訓,依家就唔好唸住包實佢,因BB已習慣雙手自然擺動,包實更容易醒。我個B當時有2星期 ...

咁唔餵奶時d 燈全熄嗎?我最怕睇唔到佢有冇嘔奶...
咁聽你方法好似幾好我都試下,不過你女衣家自己識訓仲有冇用奶咀?我怕難戒

洋房

白羊女 發表於 19-5-11 01:06
即係前一晚都仲喊緊,突然第二日就停哂?

無錯,所以希望在明天呀

大宅

KhloeNg 發表於 19-5-11 01:54
如果初生時無包實佢訓,依家就唔好唸住包實佢,因BB已習慣雙手自然擺動,包實更容易醒。我個B當時有2星期 ...

夜晚臨尾果餐會入房開小夜燈餵,定餵完直接熄燈訓?

大宅

booboob 發表於 19-5-11 06:37
無錯,所以希望在明天呀

個個都講到咁神奇,我都安心d

大宅

2019勳章

白羊女 發表於 19-5-11 01:32
佢再喊會唔會其實仲想食

會架。

所以我會花時間去塞佢食。等佢可以隔到3-4個鐘先食下一餐。到時奶儲多左佢又食得夠。良性循環

複式洋房

2019新春慶豚圓

白羊女 發表於 19-5-11 01:09
咁從傍晚開始你即係隔幾個餵次奶?
碌柚葉咁神奇我都試下先,會唔會因為夜晚同佢沖完涼再食飽佢好舒服
...

2-3個鐘

碌柚葉單野係因為嗰排我女太扭計,可以點幾鐘開始食奶換屎片扭到天光,人都癲,明知冇科學根據都試下,因為同時間我試咗好幾樣野,唔知係咪真係有幫助,你要試的話,要小心d莖有刺,要剪晒佢,仲要洗乾淨先放落水

我嗰排仲有播白噪音,喺佢喊緊時就播大聲過佢,都有幾次冇喊,再播住黎瞓,但好快又唔work

複式洋房

2019新春慶豚圓

白羊女 發表於 19-5-11 01:12
我都上網見人講過腸痛問題,呀b 最近隔日先一次便便,唔知關唔關事呢?
飛機抱即係趴喺到??
...

台灣嗰個醫生就話一般腸絞痛都係心理上,唔係真係腸有事

飛機抱如圖

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

複式洋房

2019新春慶豚圓

白羊女 發表於 19-5-11 02:51
咁唔餵奶時d 燈全熄嗎?我最怕睇唔到佢有冇嘔奶...
咁聽你方法好似幾好我都試下,不過你女衣家自己識訓仲 ...

餵奶可以開小夜燈,如果你怕見唔到佢有無嘔奶,都可以開,不過盡量唔好照到佢,佢嘅視覺範圍盡量黑d, 我淨係最尾個餐,如果佢醒先畀奶咀,訓冧左要幫佢抆反出泥,漸漸就算佢醒左,我無畀奶咀嘅話,佢見到環境黑會自己合眼訓反,或都我會抱佢呵1.2分鐘,半睡個陣擺反上床。我覺得唔完全依賴奶咀嘅話,其實唔難戒。你預幫佢調整日夜顛倒個星期會好攰

複式洋房

2019新春慶豚圓

白羊女 發表於 19-5-11 08:59
夜晚臨尾果餐會入房開小夜燈餵,定餵完直接熄燈訓?

餵最尾個餐時已經要熄燈,開小夜燈

大宅

白羊女 發表於 19-5-11 01:01
我都有見過hahah. 原來真係work????佢冇唔舒服之類?

冇呀!著住佢就會訓,唔著就係咁R頭,捽眼,扭黎扭去

複式洋房

白羊女 發表於 19-5-10 15:00
佢衣家已經飲緊4安咖喇,都係唔訓,有時食到一半就訓著咁。
我最近都係同老公輪流抱住佢訓,以為佢訓左放 ...

同你情況一樣阿。都唔知可以點做。

大宅

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
renay 發表於 19-5-11 11:39
2-3個鐘

碌柚葉單野係因為嗰排我女太扭計,可以點幾鐘開始食奶換屎片扭到天光,人都癲,明知冇科學根據都 ...

白躁音一時時work. 用自己口『薯』佢都有效。
我都試過成晚冇訓,由餵完夜晚11點直落朝早

大宅

renay 發表於 19-5-11 11:42
台灣嗰個醫生就話一般腸絞痛都係心理上,唔係真係腸有事

飛機抱如圖

好似好難抱咁

大宅

KhloeNg 發表於 19-5-11 15:16
餵奶可以開小夜燈,如果你怕見唔到佢有無嘔奶,都可以開,不過盡量唔好照到佢,佢嘅視覺範圍盡量黑d, 我淨 ...

咁即係小夜燈放佢床頭佢睇唔到會好d.
我都考慮緊買奶咀,不過聽d 人講話可能要試好多款先知佢食唔食

大宅

KhloeNg 發表於 19-5-11 15:18
餵最尾個餐時已經要熄燈,開小夜燈

啊!ok!

大宅

Ng_Taitai 發表於 19-5-11 19:44
冇呀!著住佢就會訓,唔著就係咁R頭,捽眼,扭黎扭去

Very good!

大宅

mangomilk 發表於 19-5-11 21:48
同你情況一樣阿。都唔知可以點做。

不過應該係過渡期,你個b 幾大

複式洋房

2019新春慶豚圓

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
白羊女 發表於 19-5-14 18:18
咁即係小夜燈放佢床頭佢睇唔到會好d.
我都考慮緊買奶咀,不過聽d 人講話可能要試好多款先知佢食唔食
...

係呀,佢睇唔到會好d.你預頭幾次畀奶咀佢,佢因為唔知咩泥,會吐反出泥

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊