0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

白羊女 發表於 19-5-10 02:45
呀b 1m11d, 半夜食奶時好眼訓,落床非常精神,就算抱住訓著落到床仔訓一陣好快10幾分鐘又會自己醒,個樣好 ...

我係攬埋佢係大人床,徹底捨棄左張床仔,起碼自己都有得訓下,如果唔係可能已經(emoji)(emoji)雖然都唔係咩好方法,但頂住當先,等佢大少少再變,可能會好d

大宅

C_kiki_m 發表於 19-5-10 16:16
我係攬埋佢係大人床,徹底捨棄左張床仔,起碼自己都有得訓下,如果唔係可能已經(emoji)(emoji)雖然 ...

岩!我都同bb訓!老公訓廳,有時餵奶自己訓著左!而家慢慢習慣了自己都夠訓

複式洋房

回覆樓主:

媽媽加油呀,我明頭兩個月真係辛苦到想死
我b頭兩個月都係咁,完全無覺好訓
過左兩個月有一晚我真係太攰,bb食完夜晚餐奶我直接放佢落床打算由佢喊
點知佢竟然無喊自己訓左,之後仲介埋夜奶

所以試左d方法唔得都無辦法,唯有捱下等佢長大啦,共勉之

別墅

白羊女 發表於 19-5-10 15:00
我真係湊到喊...覺得自己好失敗唔知係咪唔識湊

我女大你bb幾日,未滿月時我都因為佢半夜3點醒咗唔肯瞓一直到睇住天都光而崩潰到喊,仲發癲咁大叫

試老人家講用碌柚葉同佢沖涼,拎住棵葉輕輕拍佢心口同背,一邊講「冇事喇,夜晚瞓到喇」,同一時間我訂咗張分隔床,瞓喺我同老公中間,第一晚瞓佢已好瞓咗,定咗好多

碌柚葉用咗3晚,之後張床到就即晚用,另外嗰排仲喺晚飯時間開始唔俾佢瞓,我同老公輪流同佢講野,一想瞓又拍醒佢,到我洗完碗先同佢沖涼再餵奶

而家開始定到個pattern 係,傍晚食一次奶>大人食飯>洗碗>同我女沖涼>餵奶>我沖涼>如果我沖完佢未瞓,就再餵多次

而家係好瞓咗瞓耐咗,但我唔知係因為以上邊樣

別墅

白羊女 發表於 19-5-10 14:49
咁係咪都係搵唔到原因點解喊到咁,我都好痛苦呀

有機會係腸絞痛,呢個係心理上,唔係實質病,冇藥食,一般可以持續幾個月,甚至到一歲,會自己好,有人會經常按摩肚,但唔好聽老人家講同佢搽藥油,尤其有薄荷成分嘅藥油,因為薄荷會傷害腦神經

你試下留意佢會多數咩鐘數喊?然後到佢差不多喊嘅時間前半個鐘左右同佢沖涼,哄瞓時就橫抱,俾佢心口貼你身,再搖下行下,餵下奶等等

我朋友同我講過飛機抱都得,話bb會舒服d,但我唔熟手,試過一次冇再咁樣抱了

別墅

白羊女 發表於 19-5-10 14:53
我有試過抱直但都係一時時掃到,有時仲要唔比掃,拗哂腰咁伸直哂。
我都見人話食去風水,但我唔敢試,驚唔 ...

啱呀,唔知咩成分就唔好食

你餵人奶嗎?埋身餵人奶唔一定掃到風

如果奶樽餵,要留意有冇喺餵時搖奶樽,因為有時大人唔知自己chock過樽,咁就入咗風都唔知,例如佢唔肯食,咪會搖樽想佢食嘅?嗰陣最易唔係chock就搖到個樽,入晒風都唔知

別墅

白羊女 發表於 19-5-10 15:00
我真係湊到喊...覺得自己好失敗唔知係咪唔識湊

你千祈唔好咁諗呀,新手媽媽初初係咁架,我都經歷緊,唯有一邊捱一邊學,你並不孤獨,你啱架,上網問下人,又或者上網搵資料,知多咗,個心自然有個譜定好多

有時bb行為都跟媽媽心情架,自從我知多咗,心定咗之後,我女都少喊咗

一齊努力啦!

男爵府

白羊女 發表於 19-5-10 02:45
呀b 1m11d, 半夜食奶時好眼訓,落床非常精神,就算抱住訓著落到床仔訓一陣好快10幾分鐘又會自己醒,個樣好 ...

我通常俾佢食完一轉,掃風,再食,去到佢唔肯再食就放落床。佢係眼光光咁。之後行開唔理。熄燈。就算喊都是喊2野知無人理就瞓。

大宅

fish30011988 發表於 19-5-10 15:12
我仲要有個大女,家姐要返學,晚晚比佢嘈醒…我乜方法都試過晒…佢都係唔肯瞓…我真係好痛苦…如果大女嗰 ...

咁真係個個b 脾性習慣都唔同...辛苦哂

大宅

fish30011988 發表於 19-5-10 15:15
你已經好好…有老公幫手…我自己一個由11點抱到第二朝7,8點…如果抱左佢唔喊我無所謂…最慘係抱住都喊…完 ...

晚晚都係咁?係咪搵唔出原因呢真係...有冇得睇醫生ga 衣d 情況?咁中間佢係咪照扭食?

大宅

Ng_Taitai 發表於 19-5-10 15:20
試下用絲襪套住佢,我都係睇BK Facebook 教。好work,1套住佢就自己望下望下訓著了

...

我都有見過hahah. 原來真係work????佢冇唔舒服之類?

大宅

freshrose 發表於 19-5-10 15:46
食奶咀

我都爭扎緊比唔比好,身邊有d,人唔贊成有d 又好贊成

大宅

C_kiki_m 發表於 19-5-10 16:16
我係攬埋佢係大人床,徹底捨棄左張床仔,起碼自己都有得訓下,如果唔係可能已經(emoji)(emoji)雖然 ...

衣家我都仲係咩都嘗試下既階段,我都想有個方法係治到佢肯訓為大前題

大宅

booboob 發表於 19-5-10 17:28
媽媽加油呀,我明頭兩個月真係辛苦到想死
我b頭兩個月都係咁,完全無覺好訓
過左兩個月有一晚我真係太攰,b ...

即係前一晚都仲喊緊,突然第二日就停哂?

大宅

renay 發表於 19-5-10 17:29
我女大你bb幾日,未滿月時我都因為佢半夜3點醒咗唔肯瞓一直到睇住天都光而崩潰到喊,仲發癲咁大叫

試老人 ...

咁從傍晚開始你即係隔幾個餵次奶?
碌柚葉咁神奇我都試下先,會唔會因為夜晚同佢沖完涼再食飽佢好舒服

大宅

renay 發表於 19-5-10 17:39
有機會係腸絞痛,呢個係心理上,唔係實質病,冇藥食,一般可以持續幾個月,甚至到一歲,會自己好,有人會 ...

我都上網見人講過腸痛問題,呀b 最近隔日先一次便便,唔知關唔關事呢?
飛機抱即係趴喺到??

大宅

renay 發表於 19-5-10 17:40

啱呀,唔知咩成分就唔好食

我留意下

大宅

renay 發表於 19-5-10 17:51
你千祈唔好咁諗呀,新手媽媽初初係咁架,我都經歷緊,唯有一邊捱一邊學,你並不孤獨,你啱架,上網問下人 ...

好彩衣家上網資訊好發達,加油!

大宅

dreamboy_man 發表於 19-5-10 17:53
我通常俾佢食完一轉,掃風,再食,去到佢唔肯再食就放落床。佢係眼光光咁。之後行開唔理。熄燈。就算喊都是喊 ...

佢再喊會唔會其實仲想食

男爵府

2024年龍年勳章

頭一兩個月係咁,日夜癲倒。夜晚唔願瞓,瞓一陣就醒。一係佢唔飽,室溫唔舒服,有肚風,都會易醒。試吓用包被或睡袋,佢瞓得唔好時,摸吓後尾枕後頸背有無濕氣,如果有,就係太熱,要減衣或開大少少冷氣。日間set時間表,同佢實行食、玩、瞓,如3小時一循環。夜晚則減去玩的時間。要比日和夜明顯的環境分別讓他自行調節生理時鐘。再唔係唯有認命,因為頭兩個月有啲b係咁惡湊。第三個月或佢自行戒夜奶後你會舒服啲。一日一日等日子過,回望好快過。

首頁

尾頁

跳至