自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

伴讀英文書,我由d仔揀每晚一人一本我讀。另外睇英文卡通,仲有會糾正英文文法,我D仔之前好鍾意講Give me it,我次次聽到都糾正,"Give it to me" not "give me it"

男爵府

Fionhohoho 發表於 19-5-10 16:35
佢係speaking弱定reading弱?幾多歲?

reading, p6

男爵府

1998Ruby1998 發表於 19-5-10 19:14
係本身小朋友弱,跟唔上學校程度?咁係全方面,定係部份出問題?

你咁大條題目,冇細節,好難幫你。 ...

明白
文法又錯
閱讀理解不好
writing寫不出
最重要是她很抗拒學英文
其實都算全方面

謝謝你

男爵府

cs2007 發表於 19-5-20 16:15
明白
文法又錯
閱讀理解不好

我囡四年班都係英文reading,writing弱,grammar算OK。但因爲唔鍾意英文,所以好少睇英文書。

大宅

聽多d 英文歌 ~ 睇多d 卡通

子爵府

Poyau 發表於 19-5-10 19:04
多聽多講多看書

呢個真 , 英文或者其他外語都係要浸出嚟嘅, 要畀返一、兩年時間去學去聽去講同睇書, 英文嘅讀、寫、聽、講自自然然就會好。

子爵府

cs2007 發表於 19-5-10 16:27
大家有冇計?超頭痛

小朋友幾大?
本身英文弱邊方面?
自己家庭成員有冇人英文比較好?

男爵府

basilmama 發表於 19-5-20 16:42
小朋友幾大?
本身英文弱邊方面?
自己家庭成員有冇人英文比較好?

p6
文法不懂,reading不懂,作文不懂,就是整體弱,很抗拒英文

有,我

子爵府

親子王國15週年勳章

cs2007 發表於 19-5-20 16:15
明白
文法又錯
閱讀理解不好

即係由基本做起
抗拒是因為難,佢已經追不上並追得很辛苦。
呢類越大越難搞返好。今個暑假家長也好,請導師也好,由小一程度開始教,娛樂節目為英語卡通。

可惜是讀本地小學,否則 grammar 可以等詞彙庫更大才去學。搞掂呢兩關先再談寫作。可獎勵計劃,看英文書、卡通有獎勵,positive reinforcement,有獎勵便有動力,長久成習慣。

子爵府

cs2007 發表於 19-5-20 17:35
p6
文法不懂,reading不懂,作文不懂,就是整體弱,很抗拒英文

如果本身抗拒,就一定要令佢晤怕英文同搵佢興趣嘅項目。之後一齊開始study
例如: YouTube 搵D clips 係佢興趣項目
老實講,如果讀local school 要令一個小朋友由抗拒變有興趣係非常難。
我以前成日會用全英文同阿女whatsapp,佢多數用中文回。而家屋企因為我先生係外國人,佢就要變成生活一部分。
Reading 一定要佢自己揸字典,仲要係傳統字典。
Composition 呢D ,初初可以叫先用中文諗、再叫佢試自己譯英文,但一定要操
Speaking 一定係日日講(可以試每日15mins English time) 之後鼓勵佢解你聽你講咩、聴得明先可以講得到,慢慢再升級。

但grammar 係要多睇同浸。

子爵府

借post 問,我個人英文好差,好想學好d ,我唔想報出面d 班,因為我唔係想for business ,我只係想平日交流。
我細細個就好怕講英文,依加後悔了,所以依加我只係睇多d 英文youtube , 電影。但我都係聽唔太明,好辛苦
唔知呢度有咩jm 有方法?

子爵府

cs2007 發表於 19-5-10 16:27
大家有冇計?超頭痛

比佢勁上YouTube 睇 YouTuber

子爵府

大富翁 發表於 19-5-20 17:57
借post 問,我個人英文好差,好想學好d ,我唔想報出面d 班,因為我唔係想for business ,我只係想平日交流。 ...

交友apps, 識下外國人傾計

子爵府

P6!神仙難救喎!
上左中學再諗啦!

子爵府

親子王國15週年勳章

大富翁 發表於 19-5-20 17:57
借post 問,我個人英文好差,好想學好d ,我唔想報出面d 班,因為我唔係想for business ,我只係想平日交流。 ...

聽唔明可以 downgrade 睇返啲兒童卡通片,我之前飛機上面睇法文版嘅富貴貓,我以為我會聽唔明,但因為發音清楚同詞彙簡單,我 follow 到 (我有學法文但聽就好麻麻)。

有啲睇電影網站有英文字幕,YouTube 啲官方少少嘅頻道例如 Ted Talk 都有英文字幕同埋可以調慢速度聽。我之前個宿友係內地人,都係咁樣慢慢聽,不斷重播聽。

我最鍾意睇 YouTube drama,呢排食 James Charles 花生食到個個網民都好 high 好多呢啲評論頻道會講得清楚同有字幕。

珍珠宮

rayrayus 發表於 19-5-10 21:31
伴讀英文書,我由d仔揀每晚一人一本我讀。另外睇英文卡通,仲有會糾正英文文法,我D仔之前好鍾意講Give me ...

請問有冇英文卡通介紹k3? 佢淨係識睇peppa pig, pj masks, 謝謝

翡翠宮

牛年勳章

P6算好大個,要主定決心執,宜家唔執上中學仲辛苦。

搵個好老師私補,一對一睇下有咩唔明。
暑假你同佢伴讀睇英文書,揀淺少少既一齊睇。唔好俾佢自己睇,咁抗拒英文一定唔睇。
每日上網睇英文短節目,最好係紀錄片之類。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

creambb 發表於 19-5-20 04:27
請問有冇英文卡通介紹k3? 佢淨係識睇peppa pig, pj masks, 謝謝

我自己比較鍾意Daniel Tiger (教下日常生活規矩禮貌),另外新d既有Muppet Babies 呢套幾搞笑,仲有Paw Patrol 都幾hit

水晶宮

1998Ruby1998 發表於 19-5-20 17:39
即係由基本做起
抗拒是因為難,佢已經追不上並追得很辛苦。
呢類越大越難搞返好。今個暑假家長也好,請導 ...

請問家長英文唔好點培養閱讀?其實我沒追求外國口音、但自己英文講得太本土囉、怕教壞佢
唔知而家d細路點解人仔細細就好native 口音

珍珠宮

creambb 發表於 19-5-20 18:27

Charlie& Rola
Curious George
Magic school bus
Einstein

我囡都會睇埋書。
Peppa pig和Curios George是睇左書去睇DVD, C&R& MSB是睇咗DVD去睇書。

首頁

尾頁

跳至