懷孕前後

跳至

首頁
34567...19

尾頁

別墅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

複式洋房

洋房

回覆 LeeLee_FB 的帖子

我都book左東區27號睇

洋房

複式洋房

回覆 ccPoey 的帖子

早晨,我同你一樣預產期,加油

複式洋房

回覆 MikiChow_FB 的帖子

我都有d同你相似,怕凍同胃脹,其實都食好少野,但個胃好唔舒服,嘔返嗮舒服好多,我覺得應該是bb係選擇性吸收,哈哈,唔中意既就讓我嘔返嗮

複式洋房

回覆 LoTotoLo 的帖子

你係去公立定私家照丫,20號我應該10周,會去東區首次檢查,唔知會否照B超同度頸皮呢

洋房

我反而有左之後開始越來越怕熱,如果你怕凍,記得外出時刻都要帶外套,飲多D魚湯保下身。
我都發現有左之後皮膚越來越乾,醫生話係正常,所以我就保濕勁D,不過都唔敢亂用護膚品,有D標明孕婦係用得,要小心選擇。同埋,我忍住唔敷mask,叫自己3個月之後先可以敷。同埋飲多D水,雖然會狂去廁所,但都要狂飲水。

洋房

LeeLee_FB 發表於 19-5-15 08:59

我都有d同你相似,怕凍同胃脹,其實都食好少野,但個胃好唔舒服,嘔返嗮舒服好多 ...

我係谷住但無得嘔....所以係頂住成日,真係無胃口,同埋你地有無口苦?我發現食完甜野,不論飲甜少少既湯水/ 生果個口都苦到爆炸

洋房

DrunkMa 發表於 19-5-15 09:37

我反而有左之後開始越來越怕熱,如果你怕凍,記得外出時刻都要帶外套,飲多D魚湯 ...

我就係比人問係咪發冷,呢幾日咁熱我都著住冷衫出街....夜晚開冷氣我蓋2張被...
點解反而3個月後先可以敷mask 既?唔係之後到bb吸收咩?

民房

LeeLee_FB 發表於 19-5-13 14:37
媽咪們有無懷孕初期的反應丫,會晤會很辛苦丫,同埋食野方面有無d戒口之類?同埋有無媽咪12月預產期係東區 ...

我20/5去東區做第一次產前評估,照我自己數,應該都係12月預產期,但都要等5月20號去做評估再confirm,請問你去咗東區做咗第一次產前評估未?知唔知要第一次會做啲咩?係唔係可以照到閃閃?
因為第一次,咩都唔識,麻煩曬(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

民房

LeeLee_FB 發表於 19-5-15 09:00
回覆 LoTotoLo 的帖子

你係去公立定私家照丫,20號我應該10周,會去東區首次檢查,唔知會否照B超同度頸皮 ...

我都係20/5第一次檢查

複式洋房

咁你少食多餐,盡量唔好食會脹氣既食物,比如番薯,薯仔呢d,我無咩口苦,但係口中無味,直情覺得無味覺咁,食野果刻係有味道既,食完即刻淡無無

洋房

身邊所有人都話頭3個月要最小心,所以我真係戒得就戒,除左魚、海鮮唔敢掂,熱到死都唔飲凍野,只敢飲熱檸水。我弟婦就叫我唔好敷mask住,話頭3個月小心D好,等陀穩D先敷。

洋房

你地有無食藻油丸? 我1516,未決定食唔食......

大宅

回覆 DrunkMa 的帖子

有,一有巳經食,第二胎
第一胎嗰時食,阿囡出世好似精靈d
家下11w,勁嘔

複式洋房

回覆 TszwaiWong 的帖子

我係8/5 book咗St. Pauls 做咗第一次產檢,照咗B超,果時係8周,黎醫生話BB心跳很好和大小岩size,東區就約咗20/5第一次去檢查,我未知會做邊d檢查,係私家做都未抽血,我都係第一次,之前很緊張,當睇到BB閃閃時,放心咗好多,而家每天盡量好心情,(因爲工作關係,有時會激氣d)
睇到閃閃應該6周後就有了,當然要睇bb著床既時間,有d推算有6周,但可能經期和著床關係,會遲點先會睇到,下周一就可以去檢查,寶媽唔好擔心太多

複式洋房

回覆 DrunkMa 的帖子

我睇開既中醫話,唔好食葉酸或其它補充品,話最好食物中吸收,所以我之前都未食8/5 去咗C+睇 ,醫生推薦話可以食d葉酸,惠氏 Materna 23種維他命及礦物質補充品,我由上星期開始每朝食早餐時食一粒咁

大宅

想問下各位媽媽,宜定8w幾應該系幾耐做一次照閃閃?我之前6w幾去c+照左次之後想做埋T21,安排11w做(好似有埋照閃閃),但又無講幾時會做下一次照閃閃

複式洋房

回覆 Jessica0322 的帖子

C+ 想幾時照都得,你book到位既話,2周一次,或一個月一次都得,不過C+醫生同我講1個月一次B超都可以

首頁
34567...19

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊