懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問有人在政府訂做過托腹帶嘛?要行咩流程?

子爵府

有這樣的服務嗎?幫推

別墅

要係產檢時叫醫生轉介你去物理治療
但一般都等好耐...最好見肚就同醫生講

我上胎有,亦係防我凝血、同腦癇...
我今胎都問左醫生,但佢話我都冇乜肚,唔洗都可以

其實我覺得...條帶...其實...冇乜用

醫生話:條腰係痛就痛,尤其係都市人坐姿唔好,個b又壓住神經,條帶只係兜住個b...一日唔改善行坐姿勢,一日都係會痛

別墅

Fong0331 發表於 19-5-11 10:52
要係產檢時叫醫生轉介你去物理治療
但一般都等好耐...最好見肚就同醫生講

講漏左,物理治療師本身係做壓力腳套加快我啲血液流動...
其後先問做托腹帶(個陣30週左右)

複式洋房

Fong0331 發表於 19-5-11 10:55
...

咁係咪度身訂做?亦或者同坊間賣的一樣?

別墅

kt530 發表於 19-5-11 16:42
咁係咪度身訂做?亦或者同坊間賣的一樣?

可以話係度身做,因為冇扣,係一個圈咁著上去,cool盆骨位,我大仔個陣係夏天最熱個期...真係又熱又焗
其實坊間個啲有魔術貼,揀啲料靚啲,同冇咁快變形都ok

有媽咪好好笑話:買一條都幾百蚊...去醫院度睇都係百幾蚊

其實佢地係根你肚圍度,大約2-3星期睇一睇你用成點

計返條數...最少要覆診1-2次
新症135
舊症80

呢到2舊幾...但去親醫院都冇左大半日

睇下你係咪真係覺得自己有需要度身整條

珊瑚宮

kt530 發表於 19-5-10 23:08
請問有人在政府訂做過托腹帶嘛?要行咩流程?

去孕婦店買,我以前四個月左右買一條,用到生,個人感受條腰好像冇咁累

別墅

Fong0331 發表於 19-5-11 10:55
...

腳套會係邊到買到呀?

別墅

Manmancher 發表於 19-5-12 00:00
腳套會係邊到買到呀?

其實去淘佬個到搵壓力瘦腿襪,其實都一樣好好著

複式洋房

Fong0331 發表於 19-5-11 19:59
可以話係度身做,因為冇扣,係一個圈咁著上去,cool盆骨位,我大仔個陣係夏天最熱個期...真係又熱又焗:igi ...

如果係咁都真係無必要去咯,其實作用應該都不大。。。

首頁

尾頁

跳至