婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

我同老公由準備生B就已經決定安排育嬰院湊,如果排唔到就請社區保母/姨姨...都唔會比99湊....

別墅

我深知比99湊,一定唔會跟現今方法,加埋我退休62,一定煩上加煩....而且,我99一直有返工,由我同C6結婚到有左之前,都無叫我生或明/暗示會幫我湊....
直到我有左4個月左右,佢突然話會辭職幫我湊....我地覺得係62背後發功....
所以我同C6一開波就拒絕,話我地有安排....一開始都好聲好氣咁解釋,慢99仍然不斷重複....話佢湊我地可以有時間清潔屋企...又可以食住家飯.....bilibala....

別墅

我越聽越嬲......我心唸我屋企亂又好乾好又好...關你咩事,係你個仔我C6既事.....平時已經驚死佢個仔無淡好食~我都由你....
我唔想一陣我個B一出世,你又要插手理....
暫時我同C6都仲好堅決唔會比佢地湊,但99成日趁同我C6兩人食飯時講比佢湊,我好擔心我C6會衰心軟,我1000%肯定唔會比99湊...
仲有3個月我就生,好煩....

子爵府

佢一開口就講唔駛 冇尾音
佢再出聲就轉話題
重覆到佢冇癮

複式洋房

邦邦貓 發表於 19-5-11 01:31
我同老公由準備生B就已經決定安排育嬰院湊,如果排唔到就請社區保母/姨姨...都唔會比99湊....

反而我6299一開始就講明佢地冇責任幫我地湊 佢地雖然吾幫我湊 但係所有野我62都要管 好彩佢地冇幫我湊咋 吾洗日日對住佢 吾係人都癲
所以你要安排好哂有人湊 同你99講吾想佢甘辛苦 已經安排好哂喇

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

樓主一定決絶d,唔好心軟,D老人家成日提以為就得。

男爵府

企硬呀,同你老公講埋,如果佢心軟比佢媽湊,你即刻辭職自己湊,咁你老公點都一定企硬!

大宅

BB都會病,你肯定永遠不用她幫忙?

別墅

我會一直企梗....
只怕左99係咁煩我....
我只擔心C6會衰心軟(emoji)(emoji)‍♀️

大宅

我奶奶都係好想湊 我老公又想我奶奶湊 我爆左我老公 又喊左幾次 再搵埋佢呀哥幫口 我奶奶先開始識做唔再黎咁密

佢一係比佢一星期上黎1-2次 叫佢睇孫好喇 唔洗湊 有保姆/姨姨或去育嬰院湊洗鬼佢湊咩

佢唔應該介入你生活

大宅

回覆樓主:

平時你都勁同你c6落藥囉,99講一次,你講返十次

男爵府

奶奶都係得把口講,但搶唔到你個b。死佬暫時都識同你同一陣線,就算佢突然調轉槍頭,你繼續堅持應該都ok

子爵府

邦邦貓 發表於 19-5-12 03:12
我會一直企梗....
只怕左99係咁煩我....
我只擔心C6會衰心軟(emoji)(emoji)‍♀️

我有經驗!你如果未開始又有其他選擇一定唔好開始俾99湊。不過你預左育嬰園/ee湊唔到有其他backup
99湊b對你永遠會係煩同慘,只是對c6、bb好(可能),新抱永遠受氣

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

一定決絶D,唔係以後煩死

男爵府

到生左老公心軟叫你比奶奶湊就扮抑鬱,生完母嬰健康院會問你有無成日唔開心,想傷害自己咁既評估,你就扮晒野係到喊話奶奶成日想搶走BB,令你經常失眠,又無啦啦大喊 ,我估健康院會打比你老公

別墅

我越聽越嬲......我心唸我屋企亂又好乾好又好...關你咩事,係你個仔我C6既事.....平時已經驚死佢個仔無淡好 ...

我當初有咗時,我老公係一心諗住我99湊,我繼續番工,但我同老公明言「怕咗你阿媽」,講咗我99嘅一堆缺點,就係因為嗰堆缺點我堅決拒絕俾佢湊,怕bb第日好似佢咁,又或者好似我老公咁自理能力極低,仲講話如果佢媽堅持要湊,我會帶埋個b番娘家

然後我老公無理接受

大宅

我越聽越嬲......我心唸我屋企亂又好乾好又好...關你咩事,係你個仔我C6既事.....平時已經驚死佢個仔無淡好 ...

同c6講,與其辛苦奶奶辭職湊,不如做新抱既辭職湊

侯爵府

回覆樓主:

佢一路堅持過湊,你一路堅持唔洗另有安排。佢講完佢既理由,你就答唔洗,已經有安排,佢講一千次,你答一千次。
如果佢喊,你都喊。如果佢顛,你都顛。

子爵府

回覆 邦邦貓 的帖子

去ee度湊一了百了

首頁

尾頁

跳至