自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

果位樓主係問bk家庭指標,而唔係問全港喎,有d jm拎政府數據來講,有意義嗎?我越睇越心寒,d留言單單打打,彷彿你身為中產以上,抱住「完全唔靠政府唔食阿公唔拎著數」既心態發奮向上搵錢,就係笨x、自己吹水攞來咁...
一個家庭如果完全唔靠父蔭唔靠阿公養,計吓數,用10萬來做指標乜真係好多咩?
閒閒地咁大概計吓(*假設*獨生夫婦,一家三口+4大長老):
* 2-3房租/供: 2萬*2間=4萬(一間同父母/6299住)
* 醫保: 7個人閒閒地總數都要1萬
* 工人+雜費: 1萬*2間屋=2萬
(如果係要住老人院更加貴,每人最少2萬以上)
* 學費雜費活動費: 1萬
* 個人生活費: 每日$100*7人*30日=2萬
其他乜都未計,以上都10萬了

侯爵府

親子王國15週年勳章

高收入,高消費。低收入,低消費。可以揾幾多都唔夠洗

好似買菜咁。。有 $20一斤菜芯,又有$10一盤瓜,買貴的唔明咁平都有人敢買。買平的唔明有人咁平都唔買

各人有各人價值觀不同

侯爵府

2018復活節勳章

hfl2000 發表於 19-5-11 10:19
果位樓主係問bk家庭指標,而唔係問全港喎,有d jm拎政府數據來講,有意義嗎?我越睇越心寒,d留言 ...

坦白講,在 BK 咁耐,其實 BK 好多人都好基層。
你話 "十萬一個月唔算多",的確係事實,
但又的確刺中好多人的痛。
所以,呢 d topic ,我而家好少搭咀。

公爵府

回覆樓主:

10萬四人家庭有長老俾少少家用供吓樓真唔多。自己計吓就知!

禁止訪問

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

每次喺bk講自己收入高都係罪。

男爵府

回覆樓主:

正常中產十萬可能緊緊夠,但對於我呢啲窮人就好多

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

果位樓主係問bk家庭指標,而唔係問全港喎,有d jm拎政府數據來講,有意義嗎?我越睇越心寒,d留言 ...

點解沒完沒了呀?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

焦糖媽 發表於 19-5-11 10:24

好似買菜咁。。有 $20 ...

睇送食飯啦
要慳就難者,要大駛容乜易

寶石宮

chuck_bass 發表於 19-5-11 10:34
其實真係好多人日問夜問政府$4000

你講你要十萬一個月先夠, 緊係比人

係wo

侯爵府

焦糖媽 發表於 19-5-11 10:24

好似買菜咁。。有 $20 ...

係,所以就想講,有jm喺bk問指標,咁bk members講返自己既指標出來,咁講得出10萬就真係需要10萬㗎啦,大家互相尊重就ok啦,何必單單打打、又話人吹水呢?我覺得好可悲,彷彿你身為香港人,想完全靠自己,唔拎政府福利、唔用公家嘢(留返俾真正有需要既人用),就係蠢到抵俾人話你?

子爵府

唔係生活係同一階層係好難溝通,雞同鴨講,大家追求既野根本唔一樣,等如你養車,人地問你點解唔搭巴士仲慳,你個仔讀IS,人地又問你做咩唔讀學卷又唔洗錢,你去私家生仔,人地又話政府生先幾百蚊出院設備又好.... etc

wcpcelia    發表於 19-5-12 10:37

侯爵府

good_pig 發表於 19-5-11 10:43
點解沒完沒了呀?

因為果個topic樓主係「輕鬆」咁講,我呢個係「認真」咁講。

象牙宮

2024年龍年勳章

呢D鋪睇下就算。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

網上論壇都係吹水交流吓,所有資訊都要自己過濾,同樣地,啱咪搭吓咀,唔啱咪做CD rom囉,求輕鬆好過變心煩吧

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

nintendo 發表於 19-5-11 10:29
坦白講,在 BK 咁耐,其實 BK 好多人都好基層。
你話 "十萬一個月唔算多",的確係事實,
但又的確刺中好 ...

我都覺得係甘

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

你看看其實個人日常開支只係$100/day

其他靠自己嘅住屋醫療長老工人開支已佔總收入80%

香港其實好多窮中產

翡翠宮

每個家庭的需要唔同,就有唔同洗費。

侯爵府

sangria 發表於 19-5-11 10:30
10萬四人家庭有長老俾少少家用供吓樓真唔多。自己計吓就知!

係,所以小朋友都只係敢生一個,諗都唔敢諗生多個。
好可悲咁諗,其實咁辛苦為乜?不如我又去做基層,全家人都拎政府食政府既,老來就等政府養,全部都交俾政府煩,咁就唔駛開支10萬咁多啦,仲乜要咁蠢自己貼錢買難受呀?

寶石宮

hfl2000 發表於 19-5-11 10:49
因為果個topic樓主係「輕鬆」咁講,我呢個係「認真」咁講。

睇送食飯,冇錢自然冇某d駛費
大把人兩萬養一家四口, 唔會買保險,少出國旅行
又會有d津貼咁

首頁
12345...15

尾頁

跳至