在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

自從阿女升小1後,就由全職工轉為半職。至今,先後做了2間公司,我做的是文職。
半職不但是以前人工3份1,福利也沒有,同工不同酬,還要半日做全日工作,日日做到趕頭趕命。
我做的第1間公司是大公司,每天返5小時,但事實上5小時是不夠,甚至食飯時間也沒有,邊食邊做。這個位前身是全職位,經常要ot,因為請唔到人,就請part time。後來搵到第2份part time,返半日(之前都是全職位來的),就冇做第1間公司了。
本來以為搵到個好boss,又話自己係爸爸,好理解媽媽需要,口頭話小朋友考試放假需要請假,可補假,即第2天返全日,又話做哂d野可以早少少走,即放1點半,做哂野1點走都冇問題,講到好有彈性。
結果,當然係冇,每日返到公司,一入門口未坐底就叫我做野,去廁所耐少少(1個字)就問去左邊,阿女打電話黎(都係放假時打黎問我可否睇電視之類事,講5分鐘到),老細就借呢借路問呢d果d野做完未,其實d野唔急。
我是做文職的,如果果日冇咩單入,就要打掃,抹地,出街買野,更甚的倉同事出左街就叫我搬貨。這根本不是工作範圍,我忍,因為份工有時間可照顧屋企。
我之前約1個月請1天假幫學校做義工,一向都是第2天補返種。剛過去的復活節假期,小朋友放假我就請假,但老細蝦我,話由復活節開始冇得補假。這是甚麼道理,我是做part time的,已沒享有甚麼福利。冇返工果日,d野第日咪又係自己做返,依家要4個鍾做返之前放假既野,又唔可以補鍾,明明自己講過既野(可補鍾),又反口。只有佢著數,冇人著數。
我從來都冇諗過要咩著數(做哂野可以早走),只要準時放工就心滿意足。但1開始返第2間公司,每日放工都俾老細hold我半小時以上,問埋d唔急既野,有1次更留到3點鍾(放1點半),朋友跟我說要同老細講補返1個半小時早走,否則老細會變本加厲,我第2天上班,終於開口,他竟說我那天是2點走,經過一輪爭議,終於補返1.5小時鍾俾我,至此,他就不敢放工再叫我留底。公司已經沒有廁紙提供,做公司野打電話要用自己私人電話,這樣都算。加上還有很多不平等待遇,如公司唔開冷氣,但冇窗,被老細開櫃,開電腦,cctv收音等。我終於忍唔住,辭職了。

我問自己做part time原意是甚麼,就是想多點時間照顧屋企,夠鍾就收工,唔會有太大壓力。就係因為咁,做part time就成為僱主俾不平等條約給僱員嗎?佢地諗 “”依家市場少part time工,班c9為左可以湊仔,人工可以壓,福利可以壓,佢地出面好難搵part time, 欺負佢地都冇所謂,反正1個c9唔做,重有千千萬萬c9等住做。“”

不只我一個人經歷無良僱主,身邊做過part time的媽媽朋友都試過。結果,她們不是做回ftm,就重回全職工作生捱。

我辭職那天,老細還說依家唔難請人。唉!

洋房

算啦, 唔好咁勞氣, 東家唔打咪打西家, 或者搵其他home office既工, 做咩要辛苦自己?

洋房

我為左多啲時間湊b,又係由全職轉左半職,人工同大假都少左一半,但係工作量完全無減, 開始做唔哂啲野,但係又唔想ot, 開始驚緊唔係我自己辭職,而係會俾老闆炒

男爵府

樓主“遇人不淑”,再揾過,仲有好多好好的老細。

我自亞仔讀小學,返過三份PT文職,第一份,9--1點,地點離家遠,但當時好少PT文職可揾,所以做左一年半。當時主要係入單,生意好都比較忙,大部分時間要忙足4個鐘,但到鐘我就可以走,如果未做完,有其他全職同事會跟返。
第二份近少少家,做會計+Admin,返9--3點,一個鐘食飯時間,都算忙,全職嘅嘢5個鐘內做曬, 但唔會OT , 因老細知道我要趕返去接仔放學,仲 試過放長假帶仔一起返工。
第三份現職,都近家,返9--1,但我多數送完仔返學就返公司,所以,好多時8點多些就返到公司,有時都會OT,但都會 計翻鐘畀我,我有時要請假一兩鐘,老細就話唔當請假,照放,話我經常咁早返到公司。
我可能算好好彩,三份PT都好遷就到我,三份PT都係全職的一半人工,有年假,有雙糧。所以,樓主加油,繼續揾。

男爵府

babywoman 發表於 19-5-12 13:35
樓主“遇人不淑”,再揾過,仲有好多好好的老細。

我自亞仔讀小學,返過三份PT文職,第一份,9--1點,地點 ...

請問文職part time 點搵?多數有熟人介紹?

男爵府

回覆 Handsomewoman 的帖子

第一份係朋友介紹,其餘兩份喺勞工處揾架。

男爵府

babywoman 發表於 19-5-13 08:47
回覆 Handsomewoman 的帖子

第一份係朋友介紹,其餘兩份喺勞工處揾架。

thanks
咁返半日屋企有冇人幫手湊小朋友和家務?
我成日諗返半日入息少左唔請人幫手變左自己一個點handle? 尤其突發或學校長假?要返半日咁點屋企野同小朋友點?

大宅

我而家都係做緊home office 文職,由舊公司full time 轉做home office contract, 人工比以前冇左一大半,福利冇曬。都係做返以前的工作範疇,間中要做同事吾願做的狗屎骨project, 但勝在時間彈性,可睇到屋企

想問下home office 文職而家平均幾錢時薪?

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

樓主,
我都返咗文職PT 半年左右, 如果計時薪, 照計唔使有補鐘這個問題, 因為做幾多計幾多, 其實我自己做 PT 文職原意都係壓力冇咁大, 有時間照顧小朋友接放學, 我都會早返及遲放工, 都係照計時薪的

wcpcelia    發表於 19-6-2 10:22

大宅

回覆樓主:

我4月頭辭咗full time 工作,好彩地搵到份part time 工作接住做落去。工作比以前輕鬆 (職位低咗,人工都比以往少60%,每星期工作3.5天)。

本身我係有計劃地轉part time, 因為小朋友K2, 想準備考小一和陪佢升小一適應,所以打算轉part time 2年。我都想問下大家如小朋友升小後,有無打算轉返做full time?

男爵府

bear曾 發表於 19-5-11 14:45
自從阿女升小1後,就由全職工轉為半職。至今,先後做了2間公司,我做的是文職。
半職不但是以前人工3份1, ...

打把工作做

男爵府

Rich5 發表於 19-5-30 19:46
打把工作做

我意思出面大把公司請人

翡翠宮

bear曾 發表於 19-5-11 14:45
半職不但是以前人工3份1, ...

真pk. 老闆woo.

男爵府

Rich5 發表於 19-5-30 19:47
我意思出面大把公司請人

但兼職工作較少呢…

首頁

尾頁

跳至