自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

大家有冇為將來年老後身體機能養生?例如點様保護視力、聽覺、腦筋、腳力等等

珊瑚宮

回覆樓主:

我較注重視力
每日有食沙棘油, 黑杞子, 每星期食幾次石斛粉。
另外眼部按摩, 手+工具, 2組唔同按摩手法,再加埋敷眼。
其他的, 聽覺, 腦筋暫時未有咁既需要。

水晶宮

回覆樓主:

我冇特別,迫自己跑下步,做headstand

迫自己食多啲蔬菜水果

我仍然咩都食,唯一介午餐肉同公仔麵,好少食

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

做運動咋.

不過少戒口, 只係冇細個時咁亂咁食野. 萬一今日聽日係 last day, 起碼都叫嚐過美食.

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

戒甜戒凍飲

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

做下運動希望可以保持腳力,因為眼見家中長輩晚年行動不便,我唔想好似佢哋咁。

珍珠宮

拉筋,做運動。

早睡早起

我見家裏4大長老,共通點,早日退休,少壓力,休養,有親友來往。62 八十幾歳還好好精力

儘量少凍飲,多左自己煮

腦筋,一向好多野plan和處理,過度活躍,可能要慢活

琥珀宮

畀面勳章

做運動,護照皮膚,keep fit

伯爵府

我盡量吾用耳機聽音樂,保護聽力。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

運動,魚油丸,b雜,藍梅素,葡萄子丸,黑杞子,做下機/facial

戒凍飲,食少肉少飯多菜.

唯一係夜訓.愈夜愈精神

用戶要求終止服務

早睡早起,少壓力,知道要戒口但好難

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

請問黑杞子係咪用嚟沖水飲? 還是要嚟煲湯? 唔該.

珊瑚宮

bbc2018 發表於 19-5-16 15:54
拉筋,做運動。

早睡早起

無壓力好重要, 健康生活就2睇。
長老, 遲睡唔會早起, 耐唔耐做吓散工, 話係保持活力方法。
多同朋友吃喝玩樂, 凍汽水佢好喜愛。
好老實, 依然健步如飛, 行得快過我

男爵府

回覆樓主:

做運動,早睡早起,睇中醫調理身體

子爵府

bbc2018 發表於 19-5-16 15:54
拉筋,做運動。

早睡早起

4大長老咁幸福,個個都可以早日退休
呢點反而好多人話keep著做野唔好咁早退休,個人可以冇咁快退化

珍珠宮

mini122 發表於 19-5-16 18:15
呢點反而好多人話keep著做野唔好咁早退休,個人可以冇咁快退 ...

個個吾同,因為佢地是一早做工,還是比較辛苦的,做够啦!50幾歲退休,生活簡單,又節儉,又有積蓄,我奶奶末做過工,我地又有给家用。又識安排自己生活。做下運動,好多親友,仔女又全部结婚,全部有生小朋友,得閒同孫玩下,我地又多時間陪伴,佢地生活充實。

男爵府

回覆樓主:

睇吓4大長老及身邊長者嘅毛病,預早做多D預防功夫!通常見到都係3高、骨質疏鬆及膝蓋毛病多,皮膚就容易乾同痕癢,仲有腸胃消化差!

侯爵府

回覆樓主:

最緊要係保持心境開朗,凡事不要太執著。

此外當然要注意飲食及運動,有病去睇醫生,唔好信埋張三李四嘅秘方以致延遲治療黃金時間(我識得有老人家唔食血壓藥,只係跟網上按摩食療,結果中風)。

伯爵府

回覆樓主:

我家有長老每朝打坐數十年,大部份時間在家煮食,幫手湊孫,假期整天外出洗盡兩蚊車費。有長老寄情於琴棋書畫寫作,仲忙過我地後生

珊瑚宮

mini122 發表於 19-5-16 18:15
呢點反而好多人話keep著做野唔好咁早退休,個人可以冇咁快退 ...

最重要睇佢自己心態。
我家長老坐唔定, 耐唔耐做吓1日半日散工。
佢話賺番千零蚊, 自己同朋友去食吓海鮮又好, 唱吓K都唔錯

首頁

尾頁

跳至