論盡家傭

跳至

首頁
23456...9

尾頁

別墅

我都係咁話, 一D都唔值, 連$3580都唔值, 嫌小咪唔好嚟HK做囉.
原帖由 Betty媽咪 於 09-5-2 23:27 發表
若工人加多1200元一個月, 我都會唔用外傭, 改聘鐘點, 話鐘點可能被炒貴, 但我相信市場價格永遠是主導者. 你估d '太太'傻架咩, 值得比貴d冇所謂, 唔值多一個崩都是貴! mouth:mouth:" /> mouth:mouth:" /> mouth:mouth:" /> ...
ccee

別墅

I really admire the one who says HK employers will not go back to become a housewife because of $1200, because it shows the whole society, how serious is their attitude problem!

大宅

原帖由 CoffeeCake 於 09-5-2 10:53 AM 發表
叫佢地去星加坡同馬來西亞打工囉!

”你認為本港僱主會因為多花1200元,而裁減我們,由他們自己做回主婦嗎?”

呢句說話帶有威脅性,好似睇死我地唔炒佢地咁!我都無工人兩個月啦,咪又係咁過! ...

痴線架, 佢地冇野呀麻, 真係香港幾多人都係搵五六千,仲要成日擔心冇工番,俾人炒 佢地唔駛俾稅全包宴仲咁大想頭,咁佢地咪番自已國家做太太囉....新加坡一個月得千五六蚊到, 仲要一個月一日假!!! 香港福利好咁多, 唔該佢地知足d啦..... 一唔係咁叻就去加拿大, 但係學好d英文至好去呀!!!!:;pppp: :;pppp: :;pppp:
Pretty Princess Petite Prince

複式洋房

定最低工資之日,即炒我家印尼姐姐之時!

My Little Baby........Daddy & Mummy Love You Forever!

大宅

原帖由 Mrs_Lam 於 09-5-3 10:19 發表

我都係咁話...成日要我執漏, 如果成5千我寧願請鐘點, 又唔洗包食包住...

別墅

若真係立咗例,我都係會炒咗工人,唔係佢做唔好,係我無能力請到佢,我哋e+由朝做到晚,每晚OT到晚上9点先可以返屋企,有時假期仲要繼續做,無補人工之餘連補番假期都無。計落條數,扣除工人的人工、AGENT FEE、機票、衣食住行,同埋自已返工車費及午膳費用,即係白做!不如返屋企"臭"囡,仲可以跟埋阿囡的工課,一舉兩得。

政府不如唸係我們有"身份證"的市民仲好啦!佢哋咁巴閉,不如去第二個國家到做啦,唔好難為佢哋口刺!

我見D清潔阿姐,每日做10粒鐘,無食宿、無車錢、無醫生睇,都係得4000一個月。佢哋成日係屋企煲電話粥,都有咁多$。

姐妹們,不如我哋益番自己人 ,支持本地就業仲好啦,起碼唔使擔心個C6同個工人有路口麻!

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 guy 於 09-5-3 13:27 發表
若真係立咗例,我都係會炒咗工人,唔係佢做唔好,係我無能力請到佢,我哋e+由朝做到晚,每晚OT到晚上9点先可以返屋企,有時假期仲要繼續做,無補人工之餘連補番假期都無。計落條數,扣除工人的人工、AGENT FEE、機票、衣食住行,同埋自 ...

4000蚊正正係我亞媽1日洗10幾塵樓廁所人工,5點幾起身返工做到4點幾,咩都無,連放假都要自己磅水請替工,1年7日大假都無得放比番果dd錢....奈何佢唔like湊小朋友,唔係幾時倫到果班pk

大宅

if they get their desired salary, not ony HK mami become housewives, they also need to go back to their country to be a housewife as well~

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

別墅

d賓賓都好搞笑,咁唔滿意人工咪唔好來做囉,
大可以返鄉下,來之前,人工待遇係你情我願的,若不滿意,咪返鄉下找工做囉.
佢地點可以同本地人比,爭取最低工資,
本地人家在香港,要走唔容易,佢地係外傭,
東家唔打,咪打西家,返歸囉. (絕對唔係歧視)

珍珠宮

原帖由 pipi331 於 09-5-3 00:55 發表

李x人系唔系食塞米?? ...

一向都係!

教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

民房

我地又成立一個"香港打工仔僱主工會"要求"利約人"先生幫我地取回公道

民房

非常同意,李x人叫到我老細加比我,咁我都可以考慮係加唔加比佢
原帖由 joeywongmy 於 09-5-3 14:47 發表
外傭獅子開大口我都好明白
始終佢地都係為自己唧
不過最唔like就係個條李x人
明明係hk人
都唔明點解唔幫我地而幫外人
佢唔知佢d票係我地hk人投比佢既咩?
佢唔知佢份糧係我地hk人出比佢既咩?
仲大大聲話加$500 ...

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 scorpio@BB 於 09-5-3 15:05 發表
非常同意,李x人叫到我老細加比我,咁我都可以考慮係加唔加比佢

大前題係老細加我5千咁我就加佢5百啦,仲要唔好要我做多左野喎,唔係我會要我姐姐2點先準瞓
老闆金句 : 做唔晒野放咩工呀 ~ 吹咩:;pppp:

反應下比你約人聽先....如果c6比老闆減左幾千蚊人工,我可唔可以減返姐姐人工共渡時艱呀

珍珠宮

d 外傭/工會其實好蠢好蠢.......
以為好識計, 多一千幾百d 僱主唔會俾唔起
事實俾唔俾得起根本唔Q關佢地事
佢地完全唔知自己身份同存在價值
d 僱主之所以揸頸就命咁請外傭, 係因為「平」同「穩定性高」(冇本地人咁易話唔做)
上一代工人都話黑面、借錢、懶, 家陣d 外傭質數重差, 打斧頭、偷嘢, 誣告僱主, 又容易話唔做, 已經冇咗穩定性, 如果重唔夠「平」, 真係揾鬼請!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

唔好講+500蚊啦. +100蚊我都唔會再請. 而家又levy, 又要俾佢食住同水電, 個d唔係錢黎既. 我個女而家都10歲, 個仔係3歲幾. 如果真係要既, 我會俾我個仔返全日. 等我個女放學再湊埋個細既返屋企.

講真, 冇左工人係唔會死既. 而家甘多咩補習, 又鐘點. 佢地真係太戇居囉. 路係人行出黎既. 冇左佢地我地一樣係生存到, 而且唔係佢地想加就加.

珍珠宮

我會用鐘點

可能$$ 差不多, 但起碼唔駛多個人在家

香港地... 寸金尺土呀

大宅

原帖由 yenho 於 09-5-2 23:23 發表
題外話: 星期五我係cwb 見到果班染晒金毛, 化行裝既工人遊行, 我真係唔明點解d 僱主會接受工人染金毛....
其次, 我真係好想行過去叫佢地唔好加咁小, 橫掂都爭取, 不如爭取加到6000 仲好, 香港人都唔會因為加多2520 ...

系呢,唔知系咪我老套呢?我都成日系我屋企樓下見到金毛工人仲著住d就黎跌落地好寬好頹廢既褲,我見到佢已經想c,仲要比佢湊著細佬,原來有僱主唔介意,甘"潮"!

伯爵府

好多人唔見棺材唔流眼淚架嘛!
咪一於設立最低工資囉!有咩所謂啫,到時益番自己香港鐘點多D工做,仲好啦!

多謝正苦!

大宅

我都同我老公講如果加到$4849,我地都唔再用工人,問題唔係俾唔俾到咁既價錢,而係條氣唔順,好似俾人威脅(雖然我工人都唔錯).:;pppp:

如果加到咁既價錢,不如改下個d僱傭條例.好多香港打工仔,都唔包食唔包住,唔包睇醫生,自己俾&(只買勞保);要有試用期,工作表現不理想,即炒,(唔包機票,要佢自己俾錢);如有犯事(如漂白水開奶,就更加唔駛補錢俾佢).強積金要佢自己供一份.不能盡錄.

有冇媽咪有補充??????

首頁
23456...9

尾頁

跳至