自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

---

珍珠宮

王國教室勳章

每一個人都有唔同煩惱,所以you are not alone 幾難過都會過,加油呀!盡量做d令自己開心的事,對自己好d

ying_mail    發表於 19-5-12 11:22

珍珠宮

王國教室勳章

ilovematthew 發表於 19-5-12 11:10
有無人好似我咁,表面係一個開心果,其實唔係,好多野擔心,好大壓力,不論工作(上司或工作好忙),仔(中 ...

仔,唯有自己要求再低d,幾大呀?慢慢來。
我朋友個仔高小,自己要求好高,宜家攪到有情緒病,個女就好求其,朋友都話寧願仔好似個女咁算。

子爵府

ilovematthew 發表於 19-5-12 11:10
有無人好似我咁,表面係一個開心果,其實唔係,好多野擔心,好大壓力,不論工作(上司或工作好忙),仔(中 ...

支持你上黎傾下減壓

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Ashleycorina 發表於 19-5-12 11:19
仔,唯有自己要求再低d,幾大呀?慢慢來。
我朋友個仔高小,自己要求好高,宜家攪到有情緒病,個女就好求 ...

中二啦

大宅

睇來你嘅煩腦來自你個囝。

雖然我囡得8歲...諗番起我年少時,都唔聽父母說話,有書都無好好地讀,上堂都遊雲...

只能講,每個人都有阿媽生,但每個人都係個體。小學就話幫一把,到左中學開始個人思想已有,再俾意見,聽就聽,唔聽嘅叫盡左力。每個人嘅人生都係咁啦!

我相信社會會令你囝長大,雖然唔係現在/立即...我地都係咁長大呢!你心煩你仔嘅學業/人生,但其實佢健健康康在你面前已好好。

樓主爸爸嘅病,無人想,盡力醫,盡力俾關心佢,生老病...

明白你話已有吹水時間,都有做運動,但你擔心嘅問題未解決嘛,所以你心煩。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

iamthequeen 發表於 19-5-12 11:32

睇來你嘅煩腦來自你個囝。

---

男爵府

大人將所有期望加係個細路度,只要個細路唔合作,控制唔到佢做自己認為岩既野,大人既情緒就會受到影響,係時候諗下咩叫愛,咩叫好,小朋友唔溫書唔代表唔好,有壓力就會逃避,但點解佢會選擇逃避,啲壓力又係咩野,建議樓主去圖書館搵下兒童心理學既書,了解下都會對你既情緒都會有幫忙

希望你老豆c6早日康復

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

Me2, 對朋友同事家人,總是嘻嘻哈哈,但其實我好大壓力,經濟有壓力,對個仔也有壓力,好擔心..... 但都唔知同邊個講....
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

199707100304 發表於 19-5-12 11:45
Me2, 對朋友同事家人,總是嘻嘻哈哈,但其實我好大壓力,經濟有壓力,對個仔也有壓力,好擔心..... 但都唔 ...

其實我知講完都無人幫到我,我都唔想同朋友出來只係不停呻⋯⋯

子爵府

唔好甘,我都系同路人,阿囡都系由朝到晚揸住部机,可能升中三要選科情況會有改善,捱完中學咪最多出黎做野,一齊加油!

公爵府

有我陪你,我都唔開心

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

PINK2007 發表於 19-5-12 11:52
唔好甘,我都系同路人,阿囡都系由朝到晚揸住部机,可能升中三要選科情況會有改善,捱完中學咪最多出黎做 ...

而家咪自己死喺房喊,佢咪仍然繼續同 同學打on line game 囉

伯爵府

回覆樓主:

冇得強求,有啲人真係冇書緣

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

十分鐘 發表於 19-5-12 11:54
有我陪你,我都唔開心

仲 同同學講,母親節開心假期,仲話我 好話佢,真係激心到…

男爵府

ilovematthew 發表於 19-5-12 11:37
係,最擔心係個仔我已儘力幫佢,佢唔領情不特止,成日嫌我煩

你並不孤單。
我女都係一樣,還有半個月左右考試,佢都唔緊張去溫習,叫佢溫又話我對佢冇信心,中學啦..... 已經唔想我去管佢,唯有成日提自己唔好對佢學業方面太上心,仔女健康開心成長就算,大家都會過得開心啲

水晶宮

回覆樓主:

我都係表面嫁得好好家庭好似好美滿,其實唔係,同夫妻關淡如水,阿仔又係中二,反叛兼講大話,好激心

男爵府

回覆樓主:

我都係同路人,大女中二,讀書成績好差,我叫佢做功課,佢話我煩,寧願欠交,測驗考試好多唔合格,我都冇哂佢辦法,因為佢,我勁出白頭髮。而家盡量少理佢,費事嘈交,想保持住良好親子關係,怕佢學壞,總之好煩惱。

子爵府

ilovematthew 發表於 19-5-12 11:55
而家咪自己死喺房喊,佢咪仍然繼續同 同學打on line game 囉

你谂番轉頭,有仔d情況你比我女好,起碼做齊功課和冇遲到!
呢兩點我講到口乾都唔理,我依家習慣左!
放開d,唔好理囝住,理左老公、老豆先,多d陪佢地!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Ashleycorina 發表於 19-5-12 11:18
每一個人都有唔同煩惱,所以you are not alone 幾難過都會過,加油呀! ...

係,多謝你聽我呻

首頁

尾頁

跳至