自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

至愛 發表於 19-5-12 23:07
比如你收物件返香港,發覺佢有瑕疵或寄錯貨件時要退錢,會同商家講,但係商家嗰邊賠款係入落佢哋內地嘅支 ...

只要用淘寶官方退款程序,係可以原路返回。

男爵府

醒目開學勳章

至愛 發表於 19-5-12 23:07
比如你收物件返香港,發覺佢有瑕疵或寄錯貨件時要退錢,會同商家講,但係商家嗰邊賠款係入落佢哋內地嘅支 ...

我係同賣家協議補賞金額後,賣家教按退款,之後就退回支付寶hk

男爵府

醒目開學勳章

至愛 發表於 19-5-12 23:09
你呢個退款應該係未發貨去集運前,就會退款落香港支付寶

不是,收到貨發現有問題

大宅

lyh80115 發表於 19-5-12 23:11
只要用淘寶官方退款程序,係可以原路返回。

我試過幾次收到貨嘅時候爛咗,同商舖講返畀埋相畀佢哋睇完之後,佢哋就用返自己店舖嘅退款方法退咗落我內地嘅支付寶,或者如果跟返原路咁賠錢方法係會影響佢哋嘅聲譽。

大宅

ng 發表於 19-5-12 23:11
我係同賣家協議補賞金額後,賣家教按退款,之後就退回支付寶hk

你個情況係未寄到香港,所以可以協商退款。

翡翠宮

至愛 發表於 19-5-12 23:34
我試過幾次收到貨嘅時候爛咗,同商舖講返畀埋相畀佢哋睇完之後,佢哋就用返自己店舖嘅退款方法退咗落我內 ...

有内地支付寶就有選擇餘地,無的話唯有走正常途徑,最多原因唔寫質量問題……

大宅

ng 發表於 19-5-12 23:12
不是,收到貨發現有問題

會唔會係而家新嘅做法呢!?

大宅

lyh80115 發表於 19-5-12 23:36
有内地支付寶就有選擇餘地,無的話唯有走正常途徑,最多原因唔寫質量問題……
...

我之前都冇內地支付寶,而商家呢就講咗好多次話退咗款……已退咗款,但係我睇返香港支付寶係冇錢。
於是開一個內地支付寶,睇到裏面多咗幾十蚊。

首頁

尾頁

跳至