自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

親子王國15週年勳章

同名校一樣,為份 CV 靚仔啲囉!

名校出身,最差都有三分釘,第一印象唔會差嘛

韓國都係咁,個個畢業都爭崩頭入大公司,入唔到就身價立降。

男爵府

回覆樓主:

X

大宅

keung0413 發表於 19-5-12 23:40
好慘。。。 RIP

想當年我考大學差少少就揀左account....

題外話,問入大學㨂科,會計入big 4,跟在HA做醫護的比較,哪一個辛苦?

珍珠宮

宮二 發表於 19-5-13 08:12

題外話,問入大學㨂科,會計入big 4,跟在HA做醫護的比較,哪 ...

精神壓力,H A大,因為一鑊可以致命。
身體壓力,B4大啦,“oncall”可以72/甚至更多......

珍珠宮

國內做高科、startup嘅時有發生
但一想到股權和花紅,好多人都選擇只要捱幾年就可以財務自由,還是可以非常吸引的
國內某些行業,發生在朋友身上,花紅可以到60個月。同啲老外講,佢打死唔信。又係嘅,國內公司啲股票,高管單入職全部過千萬,MNC邊有可能,但都係真人真事。但呢啲工作係攞命博,唔係996咁簡單,基本上每日只可以睡3-4個小時,一週做足6、7日。
錢對很多人都係有好大吸引力。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

big 4 出身係唔同d, 攞住big 4 個名,揾工易好多,仲要都係大公司,後生仔捱3年,我覺得物有所值。

當然,唔係叫你頂唔順都做下去,冇野重要得過健康,我當年做足3年就即走,覺得決定係冇錯。

珍珠宮

mrs.frog 發表於 19-5-13 07:32
我自己big 4 出身,的而且確,training 比起local firms 好好多,搵big 4 嘅客當然有番咁上下大,exposure ...

同意。
入big 4為捱出頭有張亮麗CV。有病要自己堅持停。
那時我地堅持有病唔可以返工。唔係人命特別值錢,係唔想有人惹開全team病。

男爵府

題外話,問入大學㨂科,會計入big 4,跟在HA做醫護的比較,哪 ...

辛唔辛苦,其實所有工都係睇你返工有幾上心。。
好多人可以射 d workload 比其他同事都唔覺有咩問題。。。

男爵府

回覆樓主:

我唔係淨係香港big 4係咁,
新加坡都係!
我auntie個仔岩岩上年入Big 4,
人工都係大約HKD16000!

我同事話稅局評稅個d,
全部Big 4出黎,係辛苦頭幾年,
但之後入去稅局爽到爆,
又有起碼4萬幾蚊一個月袋!

男爵府

珍珠宮

Up

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

coolalalala 發表於 19-5-13 10:08
好難咁比較, 亦都要睇個人性格, 依家咩神科都辛苦無免費午餐

我自己Big4, 屋企有人做醫護(非醫生)

做過big 4+商界打滾就會明

禁止訪問

回覆樓主:

琥珀宮

tester5 發表於 19-5-13 00:55
冇錯,big four請好多都未必讀account既本科生,人地係要選人材,過到個面試,夠醒,佢自然就有信心可以tra ...

而家易入咗,big 4 都難請smart 人,我識一個做咗test唔洗面試就請(可能成績及cv 靚)。
新大學畢業生,無以前果d咁肯捱,個個都知道入去做好辛苦又低薪,若有得揀其他大公司都唔想入去做

珍珠宮

入到去,捱得過,普遍都會認為你能力高d

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主:

踏腳石
B4捱到第四年接近四萬
之後轉工轉行都有不差的收入
畢業後去細公司做
起薪低升職慢
人工好難有大增長
不是在商界浸淫
不會信有些30歲未夠小子
已支緊5萬月薪

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實成日話"big4", 咩叫big4? 邊4間叫big4?

珍珠宮

醫生剛畢業為何要入政府醫院捱,因為可以有吾同部門的經驗,給自己多些機會,認清自己將來的出路,考埋專科試,好多轉去私家或診所。

為何明知Big 4 咁捱都入,因為CV可以靚靚,工作經驗比較豐富,networking更加無價的,考埋專業試比較易跳出去,事業更上一層樓。

當然如果知道自己身體嚮起警號,就要早些轉工。

珍珠宮

gigi19810326 發表於 19-5-13 13:53
其實成日話"big4", 咩叫big4? 邊4間叫big4?

Google幫到你

首頁

尾頁

跳至