論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

姐姐已做了六年,去年十月續第四份約,25日大假加七日續約假共32日無問題
但她要我一次放晒俾佢,如果唔係就俾多套機票佢
但約她真的要一次過放晒32日假都應該係合約將完時才可對嗎?而且要雙方都同音才行?
而家先做緊第七年既上半年,無理由可以預支第八年既年假?
而佢要求多一套機票也是無法律根據的對嗎?

水晶宮

tinkerbelli 發表於 19-5-13 14:24
姐姐已做了六年,去年十月續第四份約,25日大假加七日續約假共32日無問題
但她要我一次放晒俾佢,如果唔係 ...

續約果7日離港不需要在年假上額外計開。

第四份合約, 即第7及第8年分别有12及13日年假共25天假. 唔需要再加7天比工人!! 以往你比多咗就算, 现在唔洗比。

工人如真係放25天年假, 计埋休息日及公眾假期係會放近一個月。如果僱主安排不到工人放咁長大假, 咁未放的年假就以錢代替。

水晶宮

tinkerbelli 發表於 19-5-13 14:24
但她要我一次放晒俾佢,如果唔係 ...

一份合約只包工人一套来回機票, 你check 下你是否比足。如是, 你唔需要額外再比機票。

你拎份合約出來, 上埋勞工署網找外籍家庭傭工指南, 睇清楚僱主有咩責任, 唔好咁易比工人大到。

水晶宮

回覆樓主:

至於所謂 "预支假期", 呢版的僱主普遍認為第7年的假只可在第8年放。但以我自己打工咁耐, 好多公司會給員工放該年度的大假, 只要佢已經儲有相關日数就得 。eg. 第7年有12天年假, 該年做咗6個月就有6天假, 公司容許員工放假6天, 如員工放假多於6天, 就 no pay leave。

你比唔比工人在未完第7年時放第7年的假, 你自己考慮下。在第7年就絶對冇得預支第8年的大假。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

第7年12天大假第8年放
第8年13天大假第9年放
所以要到下年完約時才可能一次過放晒

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

年假不可預支 要求多1套機票亦無依據

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

年假日期由僱主徴詢僱員後決定

https://www.labour.gov.hk/tc/faq/cap57i_whole.htm

複式洋房

複式洋房

佢十一月媽媽過身已返菲律賓,用晒續約嗰七日(因佢延長簽証一年無走到,所以未攞呢七日), 加埋第七年既十二日,嚟緊六月佢個女中學畢業又話想用埋第八年既十三日,仲叫我俾機票佢,因我唔能夠一次過放晒俾佢
跟住我就諗,你成三十二日假,未計星期日嗰啲,我可以咁多日都無你既話就唔需要請工人啦。另就算我當初答應,佢媽媽過身都要走啦,有時我覺得我對佢好但唔等於佢會對返我好。。。呢件事真係令我有啲嬲

水晶宮

tinkerbelli 發表於 19-5-13 17:24
佢十一月媽媽過身已返菲律賓,用晒續約嗰七日(因佢延長簽証一年無走到,所以未攞呢七日), 加埋第七年既十二 ...

從來, 工人的年假不會因續約而多加7天.

你完全理解錯晒果7天 "續約假".

根據合約第2頁的第13條, 工人與同一僱主續約, 除非可以申請延期留港, 否則工人需在新合約開始前離港回原居地不少於7天. 而呢7天可以係 paid leave, 亦可以係 unpaid leave, 一般做法係工人放 annual leave 回鄉不少於7日, 即係工人不是續約就老馮在annual leave 以外還有加7天大假.

而你工人個 case 係續約時攪o左 visa extension 可一年之內出香港境, 更加係不需要有7天 '續約離港期'. 所以, 你工人之前拎o左果7天, 一係算佢係上一個約的 annual leave, 一係當佢 no paid leave, 一係你就豪比佢, 總之以後續約都唔洗再額外比多7天假佢, 除非佢選擇 unpaid.

水晶宮

tinkerbelli 發表於 19-5-13 17:24
佢十一月媽媽過身已返菲律賓,用晒續約嗰七日(因佢延長簽証一年無走到,所以未攞呢七日), 加埋第七年既十二 ...

你話比工人聽, 未做夠8年, 何來可預支第8年假期?
有邊份工會預支下一年人工??
佢係都要放假, 佢咪放 no pay leave 囉,
(開個上限日子比佢).

首頁

尾頁

跳至