論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
兩個人住未有BB,屋企又無老人家,但太忙無時間做家務、煮飯,請姐姐好似又有d浪費,各位C9有無類似情況?

珍珠宮

2019新春慶豚圓

wongsintung 發表於 19-5-13 14:25
兩個人住未有BB,屋企又無老人家,但太忙無時間做家務、煮飯,請姐姐好似又有d浪費,各位C9有無類似情況?
...

請鐘點

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

考慮請鐘點幫手

別墅

2019新春慶豚圓

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
未生小朋友前,我地都無請人,怕唔方便,2個人住,家務唔多,間中又出街食,衫可以放洗衣機洗,一星期2次,朝早起身掃地,跟住2個人返左工,基本上無人整污濁地下,星期六日再做複雜d家務,加上婚後1、2個月有左,放假自己攪埋bb野,我地都係生之前幾日工人先到埗

wcpcelia    發表於 4 天前

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 BK Milk勳章

有沒想過有個工人在家妨礙二人世界?我寧願出街食。

大宅

appledai 發表於 19-5-14 15:46
有沒想過有個工人在家妨礙二人世界?我寧願出街食。

兩個全職工作嘅人屋企應該無太多家務要處理,要manage 個工人一定麻煩過自己做晒啲家務

大宅

Charmchai 發表於 19-5-14 15:57
兩個全職工作嘅人屋企應該無太多家務要處理,要manage 個工人一定麻煩過自己做晒啲家務
...

認同,manage 一個工人好煩,好激心。得兩公婆住,請鐘點便算

大宅

當然吾請啦,多個人系度,又多份開支,制不過

別墅

2019新春慶豚圓

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
Charmchai 發表於 19-5-14 15:57
...

十分同意,如果唔係為左小朋友,我每日放工做2個鐘家務都唔會要工人,教佢叫佢做野仲辛苦過自己做

伯爵府

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
一定唔請,依家工人質素越來越差,未必幫輕你反而俾煩惱你

大宅

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
回覆 wongsintung 的帖子

得兩個人時,只係請家務助理,一星期兩日,煮飯加清潔,依家有小朋友先請姐姐

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊