自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

angels'mom 發表於 19-5-14 20:38
最掃興係未結婚前同老公去澳洲,晏晝佢居然話要返酒店瞓個晏覺,浪費時間
...

我ok喎,有時行到攰,或者飯氣攻心,返房眠一眠,quality of life ah~

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

lovelybaby2015 發表於 19-5-13 18:12
有次去台北,我同女去到因為天氣太凍病左,仲同c6鬧交

又有次去台中,四日中三日半都落大雨,連 ...
旅行都要歸類為「失敗」咁誇張?
好多突發事發生係我身上,只係「經歷」黎啫,返到香港就唔算失敗了

大宅

回覆樓主:

試過有次同個frd去台北,先發現佢唔訓到晏晝都唔起身,化妝又搞勁耐,結果成個行程俾佢打亂哂,又多多要求,呢樣唔食果樣又唔食wor!返到去之後再冇咩來往

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

睇完 JM 經歷,d回憶返晒黎……

十幾年前,第一次帶埋老爺奶奶去芭堤雅,老爺拍晒心口話好熟泰國,因為有親戚喺曼谷,而且佢成日幫大伯去攞貨,好熟悉喎!

於是咩都唔 plan, 靠佢…… 點知一到埗,佢即刻縮沙,話其實唔熟……當時兩個仔兩、三歲,d地方俾老爺左點右昆,攰到要抱住兩個仔傻仔咁周圍捐。第二日我同老公自己決定地方!

又試過喺布吉第一晚,買咗好新鮮嘅大樹菠蘿,擺到第4日轉酒店,我話掉咗佢,但老公話唔好嘥,食埋先…… 當然食落有酒味就知瀨咗野!結果一家四口輪住腸胃炎。仲係入住 Villa, 嘥晒!!

幾年前第一次坐香草去東京,一到機場已經通知話有件行李失蹤,不知所蹤!香草職員攞三千円,好有誠意咁賠償,又話盡力去搵。最後,第4天先送到酒店俾我!

熱狗媽    發表於 19-5-15 14:38

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

重複咗!

男爵府

2018復活節勳章

又同大家分享多一單

果時我讀ASSO 因為朋友既關係而識左隔離科既同學
咁果時大家都成日唱k 出去玩 去camp
咁有一次 大家唔識日文 又無人有車牌之下~ 大家就話去沖繩
(但我朋友之後放飛機無去到)
去到大家夾公數~

有個女仔唔食牛 同奶類製品
咁拎公數個男仔就話要食海鹽雪榚
咁個女仔就話佢唔食~ 你地食啦~
個男仔唔想煩.... 就話出公數 一齊食啦.
攪左一輪~ 個男仔迫到個女仔一齊係公數出錢食

但個女仔一拎到杯雪榚, 就將個雪榚fing左落垃圾桶, 只係食個雪糕筒~

果時開始2個都有d野架啦.....

之後我地去食飯..... 我地去左食牛肉飯
咁果個女仔又係唔食得牛, 佢就揀左咖哩豬扒飯
咁係平牛肉飯50-100yen

可能個女仔嬲 拎公數個男仔迫佢食雪糕
佢死都個拎公數個男仔俾返個差額佢.....

好辛苦捱左6日,,,,

佢地全程都係面左左

返到香港重話下次一齊去泰國~

我話:下次先算啦~

水晶宮

畀面勳章

熱狗媽 發表於 19-5-15 10:13
同我brother去西班牙

佢一日到黑要影相, 我影唔到佢想要嘅效果就發我脾氣, 又掉低我自己走左去. 由於係佢p ...

你brother真係
行山呢d要有凖備喎,著對鞋都唔同啦

水晶宮

畀面勳章

happygarden15 發表於 19-5-15 10:46
試過有次同個frd去台北,先發現佢唔訓到晏晝都唔起身,化妝又搞勁耐,結果成個行程俾佢打亂哂,又多多要求 ...

咁似我叔仔一家
佢哋去旅行,瞓覺要瞓到自然醒,
有次99同佢地一家去,返到嚟嬲左
老人家往往好早起身,99話不止另佢成朝早on居居,仲冇早餐食

水晶宮

畀面勳章

buklaylay 發表於 19-5-15 10:58
睇完 JM 經歷,d回憶返晒黎……

唔見行李,$事少,無嘢用無衫著事大
我試過在瑞士轉機去捷克,早上到埗得能知d行李轉唔切機,地勤話會送返俾我,結果嗰日全日心掛掛,好彩夜晚返到去件行李已經送左返來。但d人做嘢好求其,掉左響大堂就走左。個酒店staff話無啦啦有人送件行李來乜都無講

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

lovelybaby2015 發表於 19-5-15 12:05
咁似我叔仔一家

我地試過
同62同住,不嬲都知我地唔早起(為左就佢已經9:xx起身),好彩酒店包早餐,附近又大把野食
明知習慣唔同就要互就架啦

水晶宮

畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 19-5-15 12:14
我地試過
同62同住,不嬲都知我地唔早起(為左就佢已經9:xx起身),好彩酒店包早餐,附近又大把野食
明知 ...

我99應該都知佢仔一家唔慣太早起,你肯就62九點幾起身已經好好,我叔仔一家可以瞓到成十一丶二點老實講,我覺得咁遲起身又誇張左d,出發時已經無左半日,難怪我99嬲

侯爵府

lovelybaby2015 發表於 19-5-15 12:05
咁似我叔仔一家

我地一家去旅行都係瞓到自然醒有時C6朋友、親戚話想join埋一齊去,我地會事先講明唔早起,行程隨意唔跑景點,行到邊食到邊,結果冇次一起成行

男爵府

2017年六月頭帶住兩個歲零小朋友跟家姐一家人、我阿爸阿媽、阿妹去大阪,嗰晚到埗後仲要自駕遊落名古屋,中途我仔仔嘔咗出嚟,整污糟我件衫,我只能夠著住件臭嘅衫捱幾個鐘車程,到酒店才可換衣服!
旅途尾聲已經返去大阪,其實大人小朋友都好攰,我阿爸阿媽好想留喺酒店休息,求其食晚飯,但我氹佢地一場嚟到不如去嗰個心齋橋地標跑步人景點影相啦!影出嚟佢地個面口幾唔好睇(可能太累)
之後食蟹道樂,唔記得發生咩事,最終我發晒脾氣想走,搞到成個氣氛好差!

男爵府

連續2年暑假去日本旅行都打風,第一年打風JR停駛+飛機停開,要JR停駛前儘快出機場。第二年在由NAGOYA 開始玩向大阪方向,個風追住我路線向上打。

大宅

一心一意 發表於 19-5-13 23:34
最失敗係同家姐&弟婦一齊去日本
係我家姐強行要加入, 我地真係唔想同佢去, 平時都知佢為人麻煩, 但拒絶會 ...
真係好慘呀,千祈咪再同佢去!!

i'm 雨婷寶

大宅

sts8000 發表於 19-5-13 18:58
上一代 d 人係咁, 真係唔明點解咩都冇興趣,亦冇意試新嘢。
好唔容易父母多咗接受新嘢,而家又腳痛,行 ...

同我C6一樣,跟團坐飛機,人地話早兩個鐘check in就ok,他次次梗早冇遲,去到機場超悶,話他,他就黑面,所以去旅行我都不太想?費事勞氣

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

lovelybaby2015 發表於 19-5-15 12:20
我99應該都知佢仔一家唔慣太早起,你肯就62九點幾起身已經好好,我叔仔一家可以瞓到成十一丶二點 ...

我地平時去旅行,正常活動時間係12-12

王國長老

Benbenmum 發表於 19-5-15 12:36
我地一家去旅行都係瞓到自然醒有時C6朋友、親戚話想join埋一齊去,我地會事先講明唔早起,行程隨 ...

我地都係,唔好迫我
我媽早起 ,我妹堅持食個靚早餐,我地喜愛夜蒲
係要互相遷就架啦

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主:

去日本到埗第2日,同行親友跌斷腳要即做手術,住咗十日醫院先返得來HK,要改酒店改機票

侯爵府

Charlotte_mom 發表於 19-5-15 18:24
我地平時去旅行,正常活動時間係12-12

同路人呀
所以我只會同C6、仔去,或自己一個去

首頁

尾頁

跳至