懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

會唔會好快生得㗎
回覆 NoSan 的帖子

HelloNoSan, 一般18-24週會開始感覺到胎動, 有時BB輕輕細細力郁左媽媽都未必察覺, 通常係一個靜嘅環境瞓/坐低會易D感覺到, 隨住bb愈黎愈大, 胎動都會更明顯架! 依家懷孕幾多週呢?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-6-25 15:18
回覆 NoSan 的帖子

HelloNoSan, 一般18-24週會開始感覺到胎動, 有時BB輕輕細細力郁左媽媽都未必察覺, 通常 ...

已經生咗啦
NoSan 發表於 19-6-25 16:43
已經生咗啦

恭喜媽媽 產後一般都要6星期先完全回復番懷孕前嘅身體狀態架,這期間叫產褥期/俗稱坐月。由於產後媽媽身體機能未完全恢復,建議以清淡同少油為主,多飲用新鮮食材煲既湯水黎補充水份,多元化飲食攝取全面營養。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-6-26 13:01
恭喜媽媽 產後一般都要6星期先完全回復番懷孕前嘅身體狀態架,這期間叫產褥期/俗稱坐月。由於產 ...

謝謝你,但係個肚還鬆得很
NoSan 發表於 19-6-26 14:29
謝謝你,但係個肚還鬆得很

生產過嘅媽媽肚皮繃緊度可能會受影響,建議媽媽根據身體狀態,做靜態及低運動量產後運動,如會陰肌肉運動、簡單伸展、簡單腰腹運動,產後6-8周子宮已經能夠恢復到懷孕前狀態,媽媽勤D收腹運動,例如身體平躺,兩腿伸直離地面60度,然後雙腿好似剪刀一樣打橫張開-交叉,張開-交叉,速度越慢越有效,依個動作可以鍛鍊腰部肌肉,只要持之以恆,慢慢媽媽會見到成果。媽媽可參考以下產後運動資料: http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/woman/15658.html

首頁

尾頁

跳至