夫婦情感

跳至

首頁
12345...12

尾頁

複式洋房

長文,懇請睇完才給意見。

本人和太太結婚十年,有一個小朋友,五歲
自問對家庭十分盡責,婚後家庭開支全部一力承擔(供樓,飲食,日用品,旅行,幫老婆交埋稅...等等),對外家都盡責,例如:外母家中壞了電器,自動自覺買給她,外母的上網,家居電話,IDD等,我都會跟進埋(教點用同俾埋錢)

不煙不酒沒不良嚐好

太太對此並不滿意,她說放工要照顧小朋友辛苦,要我自動自覺幫手,我跟她說:我不是先知,我沒可能次次估你想我做乜,並且做對你心中所想,如你有需要,直接跟我說.

她認為我放工回家沒甚麼事要做,她要幫小朋友洗澡,讀書,跟功課,在她眼中我跟完全沒有付出一樣
事實上,我見她放工有時黑晒面都估到佢累,因為佢一累就成日發脾氣,我見到咁多數都會同小朋友講,我不如和你沖涼,讀書,睇你做功課,不過小朋友太痴媽媽,有時未必制.有時知道她忙碌,我會帶走小孩出街玩玩,讓她可以專心工作

她十分不滿意我回家打機,認為佢放工沒私人時間,我卻有私人時間,唔識自動自覺幫忙,所以覺得我好有問題

先說說平日生活

上班時

我媽媽住在我家附近,每天早上我媽媽會接小朋友返學,放學多數由我和我媽媽接回家,我媽媽會煮飯,放工後一家人吃飯,才回自己家,如太太忙碌,我會帶飯給她

放假時

我和太太自己照顧返小孩,小孩多數痴着她,太太覺得她要陪小孩,沒晒私人時間

其實我太太已經就這問題經常和我爭吵,她說沒有自己私人時間,要我自動自覺幫手,但我不是日日都會咁醒水知道佢諗乜野,加上我極討厭人發脾氣,所以佢一發脾氣多數嘈交收場.這問題已持續數年

我想問問各位先生太太,我是否一個低於水平的丈夫,還是我太太要求太高?其實成咁爭吵,佢和我都很累,你係我,你會怎樣辦?

翡翠宮

回覆樓主:

原來已返工
咁請工人
大家放工都攰

侯爵府

只係感覺到你太太唔想湊小朋友,想放工就返屋企hea

瑪瑙宮

大家都返工, 大家都唔好對對方太多要求喇, 做唔切做唔到果 d 野, 咪請人做左佢囉. 聽你講你又唔係無餘錢.

別墅

mini1204 發表於 19-5-13 23:08
原來已返工
咁請工人
大家放工都攰

個女人好似有返工wo

別墅

hkugradute 發表於 19-5-13 23:03
自問對家庭十分盡責,婚後家庭開支全部一力承擔(供樓,飲食,日用品,旅 ...

如果d小朋友單一痴媽媽 系米你同小朋友五親近忽略左 正正常常有用心湊小朋友兩個都親近

大宅

我覺得小朋友痴媽咪但又唔多痴你,係咪中間可以同小朋友溝通吓呢,會唔會係個關係未夠堅固?

如果太太放工可以有一兩個鐘休息再陪小朋友會唔會好啲?又或者佢工作上遇到啲咩大壓力然後拎埋啲情緒返屋企?因為我有時都會,未必會記得去刻制。通常老公會自己陪個仔,瞓咗就whatsapp 話我聽佢感受,我有咩問題,邊度可以改進。我會諗吓再同佢溝通。

週末或者抽一日放小朋友去你媽媽度得唔得?咁你哋就可以休息吓,因為聽落就算有工人都未必會幫到太多,始終功課,活動,講故事之類,都係由父母親自做會好啲,建立一個良好關係。不過如果係放工有好多家務嘅,咁請個姐姐啦,幫輕吓
平平穩穩又過一日

男爵府

自問對家庭十分盡責,婚後家庭開支全部一力承擔(供樓,飲食,日用品,旅 ...

平時洗衫,煮飯等家務邊個做先? 就算你哋晚餐係你媽媽屋企食,除了照顧小朋友外,仲有好多家務要做的。有無考慮請鐘點呀?

複式洋房

回覆 Nancy20090615 的帖子

我不喜歡有個外人在家,同理覺得照顧小朋友應該不要依賴工人
她咁強調要有私人空間,都應該不想多一個人待在家

複式洋房

回覆 Nancy20090615 的帖子

係佢要求我,我無要求佢

複式洋房

回覆 SCherryKoS 的帖子

小朋友會跟我的,但只要太太和我一齊,就痴太太

複式洋房

回覆 jwy2 的帖子

一至五晚餐我媽媽負責
假期太太會煮飯,洗衫
我會做吸塵抹地

我跟她說累可以不用煮飯,出街食,休息下
她就會跟我說:不喜歡出街食味精野

大宅

既然大家都番工,大家放工都累,大家快快手搞掂小朋友,再享受私人空間。不過打機真系好令人反感,有時過份沉迷都唔系太好。每日你問下你太太有咩可以幫手,如果無你先打。

複式洋房

回覆 bubblesb 的帖子

"又或者佢工作上遇到啲咩大壓力然後拎埋啲情緒返屋企?"

呢個我都覺得係原因,因為每一份工佢都係覺得辛苦多野做

"週末或者抽一日放小朋友去你媽媽度得唔得?"

一星期,我媽媽已幫左五日,間中要求還可以,如果每星期係咁,應該不可能
我媽媽是個較傳統的女人,如果成日外判D工作俾佢,佢會覺得太太好懶,到時衍生婆媳問題仲大鑊(兩個脾氣都好大)

複式洋房

回覆 一顆心 的帖子

大家放工都累,但我不會跟她黑臉發脾氣,這是我和她的分別
我會選擇打機減下壓,令佢反感我都無言了......

小孩大便後,打機的我會放低一下,先跟小孩抹大便(我知道太太不喜歡做這東西),當然我一打機,太太就話我沉迷,現在已經比拍拖初婚時打少很多

"自問對家庭十分盡責,婚後家庭開支全部一力承擔(供樓,飲食,日用品,旅行,幫老婆交埋稅...等等),對外家都盡責,例如:外母家中壞了電器,自動自覺買給她,外母的上網,家居電話,IDD等,我都會跟進埋(教點用同俾埋錢)

不煙不酒沒不良嚐好"

加埋你的建議"每日你問下你太太有咩可以幫手,如果無你先打。"

如果我做到你的建議,我應該係完美的丈夫了

每個人都有缺點,應該包容,可惜她容不下我,我也對她的脾氣很有意見,成了吵鬧的源頭

ANYWAY,你的建議有用,希望自己做到

子爵府

如果沒有經濟問題,俾個offer 太太做FTM, 太太自己湊小朋友,星期六或日其中1日你媽媽湊,放太太1天假,你地又可以拍拖,聽你講日常生活好似已經冇2人世界咁

男爵府

我估你太太只係想你主動d關心下佢,同佢一齊分擔照顧小朋友既工作。

你打機令佢覺得你將工作都留俾佢,所有野都係佢既責任,好似你冇份一樣。下次不妨先問下太太有冇野需要幫手,沒有才打機吧!也可嘗試叫太太一同打機,令佢覺得你地之間有多d互動。

你大可不必在太太面前強調你為她所做的事,我指物資生活。因為我想真正愛你的女人,最在乎的不是你給她的物質,而是你在不在乎她,能否給她心靈上的慰藉。記得每天也抽少少時間岀來,兩人聊天訴說心中情,會令你們之間感情加分不少。

其實我估我同你太太係同一類人黎,因為我睇你打既文字都睇到嬲嬲地,明白佢點解會咁。

大宅

MommyPanel勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

您做得很好,其實只是太太累了,工作辛苦回家都想有個人空間,每天無限loop的確好辛苦,可以建議太太平日放1日年假,唔洗比奶奶,小朋友知,好好自己休息下,抑或送個lush or 酒店spa2至3小時比太太relax, 唔洗多,1個月1次啦
個人會平衡點

有時都唔只係出錢,都要出力嘅
好明白吵架的累,我同先生都會有時吵得勁
不過我講完就算啦。

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

聽你講你小朋友喜歡痴媽咪多D,即係你比小朋友既關心不夠多,講真兩公婆返工,放工去你媽咪到食飯,雖則無左買餸煮飯洗碗呢D工作,但兩公婆相處的時間又係少,回到家仲有幾多時間丫,你老婆要跟功課讀書親子,你仲有時間可打機減壓,咁你覺得呢?你話你唔知你老婆想你做D咩,話佢叫你自動自覺,呢個米係答案囉,你老婆自動會做既野,為何你又唔識自動自覺做?因為你覺得果D工作唔關你事?如果唔係無理由要問或者老婆叫先去做格。
其實大家返工都倦,放工又要家務又要照顧子女,真係好忙,我諗你好聲氣氹下老婆,主動幫下手,好過佢又黑你面,你又唔高興丫,你關心佢多D就唔會嬲你

大宅

其實我先生都有打機,其實唔係太沉迷我唔會出聲,但有時需要到佢幫手,叫我等一下,組緊隊喎,又或者叫佢同佢講講野聽唔到,因為佢個人一心不能二用,咁就令我反感,如果咁我就會黑面或閙佢,咁佢醒水又改好一排。不過我系Ftm,其實我唔介意樣樣野做曬,反工辛苦,放工基本上都唔洗佢做d咩,系我洗碗沖涼時幫手睇下女,我都明無聊打下機都唔俾好過分,總之適可而止。

首頁
12345...12

尾頁

跳至