嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問一下BB十個幾月可否用牛骨湯煲粥仔? Thanks!!!

男爵府

開心吸收勳章

irisyin13 發表於 19-5-14 10:40
想問一下BB十個幾月可否用牛骨湯煲粥仔? Thanks!!!

片油就冇問題,牛肉我女八個月時都已經食緊

別墅

janede1314 發表於 19-5-14 13:49
片油就問題,牛肉我女八個月時都已經食緊

Thanks!

回覆 irisyin13 的帖子

Hi irisyin13 ,明白媽媽想俾多D唔同種類食材煲BB粥 骨類/牛骨會比較多動物性油份,煲成湯水過濾油份後煲粥仔會比較健康架,每食新的食材份量要由少開始,連續試3日,睇下BB會唔會有過敏呀。BB食到兩餐固體未?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-5-15 16:56
回覆 irisyin13 的帖子

Hi irisyin13 ,明白媽媽想俾多D唔同種類食材煲BB粥 骨類/牛骨會比較多動物 ...

Thanks!! BB已經兩餐固,但因為食得麻麻,好多時要補奶,所以想用牛骨或豬骨湯煲粥仔,希望佢肯食多小小.
irisyin13 發表於 19-5-17 09:54
Thanks!! BB已經兩餐固,但因為食得麻麻,好多時要補奶,所以想用牛骨或豬骨湯煲粥仔,希望佢肯食多小小.
...

唔好客氣 引進多D唔同食材, 改變進食方式都有幫助架, 例如粉、麵(ABC 粉、通心粉、烏冬),手握食物 (生果片/條、蕃薯、薯仔、 手撕麵包、 BB芝士), 新鮮感多左,都可以增加BB進食嘅興趣, 仲可以幫助BB發展抓握,手、眼嘅協調能力添。BB有試過嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-5-17 13:37
唔好客氣 引進多D唔同食材, 改變進食方式都有幫助架, 例如粉、麵(ABC 粉、通心粉、烏冬),手握 ...

有試過,但只係玩到成地都係。而且佢對雞蛋同牛奶都過敏
irisyin13 發表於 19-5-17 13:42
有試過,但只係玩到成地都係。而且佢對雞蛋同牛奶都過敏

BB大左會容易被四周事物吸引,未有餓意, 對進食環境/食物無興趣都會食得唔專心,移開令佢分心嘅玩具,把握剛進食10-15分鐘,飲奶多係比較常見引致BB食固體唔專心原因, 儘量唔好補奶。試下用D顏色鮮艷同味道突出蔬菜煮熟壓成蓉(蕃茄、甜椒、菠菜、青豆、蘑菇),製作芡汁或西式濃湯配粉/麵/唔同穀類食物都OK。如果BB 試過對某d食物敏感,建議每次加新固體食物時由份量由少開始,連續試3-6 日,睇下BB會唔會有過敏反應。加油

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至