懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

依家坐小月中,最好等幾耐再懷孕比較好?我見多數話半年至一年。。。
不過又好擔心再懷孕又出現小x。。。

大宅

2019新春慶豚圓

karen_totoro 發表於 19-5-14 12:46
依家坐小月中,最好等幾耐再懷孕比較好?我見多數話半年至一年。。。
不過又好擔心再懷孕又出現小x。。。 ...

西醫角度再黎m就可以,中醫角度會想你調養下先,你會唔會搵個中醫睇下?

複式洋房

中醫話最好半年,網上有研究就話3個月內寶寶會健康d,西醫話流完就可以

別墅

2019新春慶豚圓

係呀, 中醫話半年

西醫話流產後係最容易再受孕

政府單張就叫等兩三個月

我自己私家當時就叫可以即刻再試. 結果一次就中.

以前係bk 睇過個post, 個醫生話: 你都三十幾, 仲等三個月, 你仲有幾多時間?

複式洋房

回覆 fasola 的帖子

hmm This sounds interesting!!
I guess I need to do some research more about western medicine,,

洋房

PhoebeChan333 發表於 19-5-14 12:48
西醫角度再黎m就可以,中醫角度會想你調養下先,你會唔會搵個中醫睇下?

...
之後都會調養下。。但我自己就吾想一年,希望3個月至半年內。。。但又怕突然停胎無左閃閃。。。

洋房

kim kim 發表於 19-5-14 12:50
中醫話最好半年,網上有研究就話3個月內寶寶會健康d,西醫話流完就可以
好confuse 。。。。吾知幾耐先係好

洋房

fasola 發表於 19-5-14 13:12
係呀, 中醫話半年

西醫話流產後係最容易再受孕
甘你之後有無覺得身體差好多?你隔左幾耐就bingo ?依家順利嗎?

大宅

2019新春慶豚圓

karen_totoro 發表於 19-5-14 13:38
之後都會調養下。。但我自己就吾想一年,希望3個月至半年內。。。但又怕突然停胎無左閃閃。。。
...

你本身經期點?準嗎?年紀?
其實睇好多野~~

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

karen_totoro 發表於 19-5-14 12:46

我2 個cycle 後

別墅

回覆樓主:

最好半年後,俾d時間休養好先

大宅

睇你信中定西,我覺得調整下情同身體先

男爵府

2019新春慶豚圓

我睇中醫, 黎2次m幫我散左2次瘀, 補一補就叫我開始喇, 話再有靚卵既機會大d
但好得意, 我睇嗰個西醫都建議2個月後先有

複式洋房

我第二次來M後就中咗,現在5個月

大宅

回覆 Bellaaaa8 的帖子

我之前係3個月後,不過嗰3個月有無間斷睇中醫調理

別墅

2019新春慶豚圓

karen_totoro 發表於 19-5-14 13:41
甘你之後有無覺得身體差好多?你隔左幾耐就bingo ?依家順利嗎?
1個cycle, 私家難book, 拖到有得睇剛剛排卵, 醫生叫想生就返去試, 咁就bingo
BB 都大啦. 身體係差, 但可能係坐月唔好, BB 好活躍, 晚晚唔肯訓, 初生又試過黃疸要照燈, 拖住傷口去醫院送冰奶

複式洋房

我覺得身體外心理都好重要

等兩三個cycles 調理好個人,bingo咗你信心都大啲

心急bingo 但驚陀唔穩日日患得患失仲辛苦

男爵府

半年後,還要讓自己身體、心情好返

複式洋房

2019新春慶豚圓

我看中醫話三個月,而我的婦科醫生說三個cycle..最後我身心ok 大約半年就Bingo, 依家bb 出他三個月啦!加油

洋房

2019勳章

回覆樓主:

我依家坐緊小月既。 中醫就建議我調理最少3個月。 咁其實計返都計2個cycle之後。 西醫就話藥流後3個月都可以再試。 咁時間上兩者都接近, 咁我會努力好好調理身體, 期望我有更好既身體迎接天使再回來

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊