懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
回覆 karen_totoro 的帖子

我上年9月流產,11月再懷孕直到而家26weeks,醫院開咗一個星期病假俾我休息,我都冇特登坐小月同搵中醫,好似平時咁,順其自然。果陣醫生話三個月後可以再試懷孕。加油啊jm

複式洋房

我2月流產,呢家BINGO 5 WEEK !

複式洋房

我都坐緊小月就黎番工啦 我地要加油 等b b 番黎

複式洋房

2019勳章

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
karen_totoro 發表於 19-5-14 12:46
依家坐小月中,最好等幾耐再懷孕比較好?我見多數話半年至一年。。。
不過又好擔心再懷孕又出現小x。。。 ...

認真,頭3個月,我老婆全日瞓床,雖然好難做,不過盡量做
另外,如果坐的士,叫司機慢d ,我地果時每次覆診,必定叫司機慢d,重有,不要食薑,芝士,少行路,去廁所細細力,不要拿重物……

複式洋房

2019勳章

karen_totoro 發表於 19-5-14 12:46
依家坐小月中,最好等幾耐再懷孕比較好?我見多數話半年至一年。。。

我地是第2胎,而且都35歲左右生,可以講1次詳細經驗,因為再遲d之後應該吾記得了。

老婆第1胎陀幾星期就返工中途昏,即時回家SL,之後無返工,辭埋職,中期一路打針食安胎藥。

所以第2陀之前幾個月,食定營養野,睇定d中醫保下身體,必須戒!以下食物,西瓜,凍飲,生冷野,奶茶咖啡紅茶雪糕芝士。

到咩咩之後一刻,盡量瞓床,(真係有用,因為要著床(子宮)),第1胎係除了去廁所,食野,其他時間都瞓床。

湯水包括有
1,桑寄生紅棗蜜棗蓮子蛋茶
2,紅棗南棗杞子水
3,豬展杜仲淮山杞子湯
4,紫菜蝦米肉碎湯
5,花膠杞子淮山杞子湯

複式洋房

2019勳章

盡量休息,頭3個月,少少麻煩都會變得好大鑊
我們都有流過啡,有睇醫生。

(emoji)重有要留意,如果照陰超要好小心,如果醫生大力亂來,要出聲,否則無事變出事(emoji)
我忘今胎有無照陰超還是只照肚皮,
(emoji)重有,出街必須帶口罩(emoji)

3個月後,我們都繼續多瞓床,食物開始多樣,
牛扒,靚牛扒
豬肉,常食
雞肉,(後期,照到吾夠肥,每日半隻切雞)
雞蛋,4隻蒸水蛋,撈飯
三文魚,熟既
滴雞精,1日1包
紅棗水,每日飲少少

(emoji)切記(emoji)
孕婦初期雙腳盡量少行,即是下身要定,
有時要在工作和懷孕作取捨。

複式洋房

2019勳章

floinhk 發表於 19-5-17 07:35
盡量休息,頭3個月,少少麻煩都會變得好大鑊
我們都有流過啡,有睇醫生。

補充,我們做咁多保胎方法,中間都有流啡,要睇醫生,所以咁好咩保胎都吾做

我們有2次陀經驗,已經收工,所以要回饋下

複式洋房

我都係2月流左,呢家BINGO 5 WEEK

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊