自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

kk1186 發表於 19-5-15 11:19
回覆 IloveJJ 的帖子

姐妹好聰明,我正是此意,其實阿囡也不想做audit.

珍珠宮

MeowMuiMui123 發表於 19-5-15 10:44
算唔錯。不過畢業同學多數走法律界,始終做律師好聽嘛。
其實我本身志願係ICAC
...

我前同事喺警務處金融犯罪科做,55 歲退休後過銀行做consultation, 高薪厚職, 但我都唔知佢咩出身
銀行internal audit 都唔休做,但好似好悶

男爵府

kk1186 發表於 19-5-14 13:32
囡囡而家主修Account, 但唔想做big 4, 唔知還可以做什麼工 ?謝謝。

我冇做big 4, 不過覺得自己條路都ok, 比上不足比下有餘啦

男爵府

回覆 db7mu23 的帖子

謝謝JM

男爵府

回覆 coolalalala 的帖子

好的,謝謝提醒。

男爵府

回覆 JAlove 的帖子

姐妹你做什麼工作?可否透露?

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

kk1186 發表於 19-5-14 14:14
回覆 pluto豬 的帖子

Commercial 做些什麼,前景好嗎?謝謝。

就係公司既finance department.

其實囡囡係唔想做audit定唔想做accounting? 當年,我有啲朋友目標好明確,主修accountancy但唔想做accounting工,一畢業就搵marketing做,cpa都冇考。

男爵府

kk1186 發表於 19-5-15 12:32
回覆 JAlove 的帖子

姐妹你做什麼工作?可否透露?

我做類似compliance,我唔鍾意加班,所以冇諗過入big 4, 不過自覺條路都好好彩,工作上遇到貴人,30歲前上到manager位(當然我知更多人更勁)不過以我鍾意準時返工放工,又唔太博嘅性格,我覺得都算係咁啦

琥珀宮

kk1186 發表於 19-5-14 13:32
囡囡而家主修Account, 但唔想做big 4, 唔知還可以做什麼工 ?謝謝。

佢唔想做big 4呢四間公司,還是唔想做 Audit 或者 accountant 呢類工作?

男爵府

kk1186 發表於 19-5-14 14:10
回覆 小可愛11 的帖子

其實唔係幫佢諗,只係想參考一下其他姐妹的工作,因為佢聽聞big 4要狂OT到深夜,驚 ...

大學大把career recruitment talk
又有咁多同學老鬼
使咩父母操心。。

不過我都識有媽媽 (護士) 幫阿仔 (醫生)搭路入自己嗰個dept 做resident trainee
(咪背後比人講下啫都無咩嘅)

男爵府

回覆 木土土 的帖子

佢唔想做Big 4 公司,因為唔鍾意勁加班的文化,希望將來的工作可以work life balance.

琥珀宮

kk1186 發表於 19-5-15 12:55
回覆 木土土 的帖子

佢唔想做Big 4 公司,因為唔鍾意勁加班的文化,希望將來的工作可以work life balance. ...

若做account ,想拎牌就一定要audit firm ,間間都要OT

珍珠宮

回覆 木土土 的帖子

佢唔想做Big 4 公司,因為唔鍾意勁加班的文化,希望將來的工作可以work life balance. ...

其他行業亦未必好他條
除非身體欠佳
鼓勵個女做人先苦後甜未必是壞事
去投考試下自己得唔得先
識個學霸都是第二年才取錄
又不是做一世
太太也是Big4人
同太太做幾年跳出去
識個又是話不入Big4
好彩入到去做consolidation
話請好少多OT不算多
我也不知工作性質

大宅

回覆 木土土 的帖子

唔做big 4,普通audit firm都OT到暈,就算唔係做audit,本身pro firm一樣係勁OT. 食鐘食到你喊。但可以點?你要牌就要挨。commercial可以簽你,但唔通你下下見工就問人簽唔簽得,跟著再search你個會佢係唔係authorized employer(唔肯定你個女考咩會)? 定一話剩係見簽得你嘅公司?咁會限制左佢嘅選擇。

大宅

回覆 木土土 的帖子

普通commercial又未必有考試假,有都唔一定夠pro firm多,下下no pay考試你都唔好話唔甘。而且亦未必放到咁多日俾你。

做得account呢行,唔係做到咁上下位抽身跳出黎搵間MNC, work life balance係頭幾年真係有難度,一係直情完全唔諗住攞牌。做MT, compliance,marketing, 但呢d一樣要OT.

MNC請accountant,基本要求流利英廣普,一定程度嘅經驗,大把做左幾年嘅回流學生同你爭,如果你之前只係普通公司做assistant, 要轉入去再上,真心間公司要有返咁上下。

大宅

回覆 木土土 的帖子

一分耕耘一分收穫,如果唔係點解big4經驗咁有影響,佢條木人行,頂得到就人上人。當然亦有d頂到健康都冇埋。

其實香港有幾多份工係唔使OT吖,有定心理準備當攞經驗,自己得著可能會更多。

男爵府

回覆 木土土 的帖子

其實我有點怕而家D細路一開始就講work life balance, 不是不可以,但要有心理準備在事業起步時這個不太現實。

利申: 挨過Big 4, 而家是FTM 的old cake

勁加班的文化是不可取,但也會有non peak season 和考試假等等,其實好適合未考完試的人做。
:-D :-D :-D :-D

男爵府

去教會計

首頁

尾頁

跳至