自由講場

跳至

首頁

尾頁

管理員

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 BB防敏心得分享勳章 2016畫展勳章 夏天玩到顛 DHA勳章 +3金熱血 玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

發表於 6 天前 |顯示全部帖子

人人都話驗眼重要,究竟驗眼要做齊邊幾樣野先放心呀?

家庭醫生建議,無論大人細路,都應該每年做一次全面眼睛檢查。吾係就咁驗下有無近視遠視呀!最少都要包括眼睛內外健康檢查 (白內障、黃班點病變、視網膜病變、 青光眼等等)、眼內壓 (眼內壓過高是引致慢性青光眼 的高風險因素之一,定期檢查眼內壓有助及早控制慢性青 光眼病情惡化)、色覺檢查 (檢查因先天性或後天眼疾所導致的色弱問題)、雙眼協調 (斜視、立體感),同埋,一定要影埋眼底相(視網膜拍攝)!你會久不久影下自己個樣,見到歲月留底既痕跡,同樣,眼底都要有個記錄嘛!

我係一個加拿大畢業為左男朋友返黎香港十幾年既一般市民,我係Optician,香港無呢個title,但做左呢行十幾年,有關眼睛檢查同配眼鏡我都有D經驗,大家如果想了解多D,可以一齊分享下喎!

吾一定要去排好耐期嗰D眼科診所先有得做全面眼鏡檢查ga!

#clopticalltd #尚眼鏡店

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
睇近同遠嘢開始要定眼睇多幾秒先清楚,係唔係老花?要check啲乜?

王國客戶

回覆 牛牛牛牛 的帖子

有陣時我哋後生嘅時候唔使帶眼鏡, 去到30幾歲開始發覺睇野矇有機會係遠視, 但要驗過先至清楚

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

1)藍光鏡片其實有無用?

2)耐碰撞嘅眼鏡框物料有邊幾種呢?可以按順序排列嗎?

3)成日話望綠色野、望遠野對眼睛好,咁望嘅時候其實應該戴住眼鏡望呢?還是除左眼鏡望先真係放鬆到呢?

唔該嗮!

王國客戶

發表於 前天 13:11 |顯示全部帖子

回覆 bobomia 的帖子

1. 藍光鏡片可以將電子產品的眩光減少, 令到眼睛沒有那麼攰 ,適合哪些人長時間對著電子產品。

2. 如果你是做運動的 ,選擇一些 專用來做運動 的眼鏡 。如果你是 畀小朋友用 ,韓國 的物料 Ultem都好有彈性 ,再唔係 LINDBERG 的titanium 也是比較襟用。

3. 最好還是戴著眼鏡望遠野。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊