懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

應該係空心胎吧,我8w去照成個人形訓係度了,快D去處理,否則搞到發炎仲大劑

複式洋房

其實呢個係我懷孕期間睇既第5個醫生,對我黎講 已經唔存在咩揾多個,我已經睇到接近心灰意冷 因為有幾個都係仆街黎,有兩個照完乜都無講叫我落,我作為一個第一胎既媽咪,我心情其實好亂 佢長唔到 我知道無得怪任何野,但我想要既唔係係肚照兩下然後話我知無呀照唔到 落左佢呀,想去政府定私家做。係我角度出發 我會唔會想唔知頭唔知尾去落左我個仔,我又於心何忍?所以呢個已經係我睇過最詳細解釋既,老實講,我琴日照完都係無,我已經打定輸數,但我都會等驗血報告出再做下一步。多謝大家關心

大宅

PuiYee_FB 發表於 19-5-14 23:07
我依家10週,但仲未照到bb,今日醫生話個胎囊好大 有8.9cm,有可能係bb發育慢,我想知其實胎囊成長緊係咪等 ...

爬左文,如果你睇過咁多個醫生,而胎long入面都係無野,都好有可能係空心胎。
如果你諗住去政府醫院處理,要快去了,因為佢唔會第一次見就同你攪...
可選食藥或刮宮。

複式洋房

rinoa1111 發表於 19-5-15 07:34
10周一定照到胎啦
我果時個b仲識揮手啦
如果到10周仲未照到,即係空心胎了

係呀 10週見到一隻好得意既手仔喇

大宅

PuiYee_FB 發表於 19-5-15 12:13
其實呢個係我懷孕期間睇既第5個醫生,對我黎講 已經唔存在咩揾多個,我已經睇到接近心灰意冷 因為有幾個都 ...

明白你心情,但唔關啲醫生事,佢地只係講出事實嘅真相!講出專業嘅意見!就係因為發現個胎有問題先叫你去做流產,留住個空心胎對你一啲好處都冇,留得耐會影響下一胎,要快快處理。可以去政府醫院盡快處理咗佢。

大宅

其實呢個係我懷孕期間睇既第5個醫生,對我黎講 已經唔存在咩揾多個,我已經睇到接近心灰意冷 因為有幾個都 ...

好明白你心情 但那些醫生講完 你有嘗試問為何會這樣?發生什麼事?

你遲遲未肯去處理 我想你是因爲不捨得亦不相信出問題了 但你這情況真的要快處理了 休養好 再加油都可以呀

大宅

回覆樓主:

其實醫生照唔到野叫你去落好正常喎,醫療角度睇一定盡快處理最好,佢地唔係情感治療師,只會直接講出事實,如果你唔肯接受事實,咁都冇人幫到你

大宅

樓主,大家都明白你好緊張個BB,但有D野真係唔怪得個醫生
醫生同我地既差距大概係博士同小學生
如果你自己冇上網做過research,對懷孕過程咩都唔識既話,就會變成幼稚園
你諗下你如果每日教幼稚園小朋友整焗豬排飯,你會唔會日日都同人講,豬肉一開始係生肉,會有細菌?
唔會架
你只會話,而家要煮熟佢
個幼稚園小朋友可能連生肉同熟肉都唔知咩來,以為好似大家樂咁買個飯,張d飯同d肉同其他材料放埋一堆就整好架啦
如果佢唔問,你可能根本唔知佢唔知道d咩....
就算我睇左幾個私家,睇埋政府,都唔會有一個醫生解釋過週數係由最後月經開始計,而唔係由排卵果日計。佢地每日見咁多個,唔會同你由0開始解釋
對醫生來講,可能呢個情況都唔小,我所知大概有15-20%既胎係長唔大,呢d胎會係3個月內離開
你自己亦唔會有咩feel,可能唔會肚痛唔會流血,佢唔夠健康既,就會自己離開....
唔關你有冇做左d咩食錯d咩令個呢個情況發生,佢只係一個機率,剛好發育成唔健康既胚胎
你話8.幾cm胎嚢,都真係幾大下...因為上網搵過資料10週大概係5cm左右
你8cm已經唔止10週,雖然你好難過,但有d野要去面對,幾個醫生都確定左冇既話,就要處理。
同埋你要相信bb因為自己唔健康所以佢選擇離開,但係你要養好身體,bb會以一個健康既情況返來搵你架

複式洋房

asukav6 發表於 19-5-16 09:32
其實醫生照唔到野叫你去落好正常喎,醫療角度睇一定盡快處理最好,佢地唔係情感治療師,只會直接講出事實, ...

我無唔接受現實,你真係唔好衝出黎ok?如果驗埋血係無我會落 但我係覺得個兩個人好hea,連陰照都無幫我照多次就話落,我無覺得佢要照顧埋我感受喎,其實你唔了解咪收皮唔好覆(emoji)

複式洋房

bonnie714 發表於 19-5-16 10:53
樓主,大家都明白你好緊張個BB,但有D野真係唔怪得個醫生
醫生同我地既差距大概係博士同小學生
如果你自己 ...

明最,多謝你(emoji)不過我都會等埋星期六報告出

別墅

好明白你,都差2日姐就等埋佢。不過你要有心理準備。
我第一胎都係8週得胎囊,入面得3mm芽仔。一星期後覆診胎囊有長,但係bb一樣冇大過。我冇流過啡冇痛過。醫生話其實佢最後會自己排出,但係冇人知要等幾耐,我最後揀藥流。正如樓上有jm講,留係體內太耐,對身體唔好。
完成後養好身體再試過。
祝福你

複式洋房

isisbaby 發表於 19-5-16 13:22
好明白你,都差2日姐就等埋佢。不過你要有心理準備。
我第一胎都係8週得胎囊,入面得3mm芽仔。一星期後覆診 ...

thank u(emoji)

男爵府

你驗血份報告幾時出? 其實已成個月, 真係唔好拖, 痴太實藥流會清唔到, 子宮有可能發炎影響你下次懷孕, 唔得真係要盡快處理, 祝福你
但正常驗血要驗2次先見到胎有無長, 正唔正常

複式洋房

回覆 PuiYee_FB 的帖子

請問樓主依段時間仲有無害喜既感覺?有無作嘔作悶同個肚有拉扯既感覺架?

男爵府

正常十週成哂型,快D睇另一個醫生

複式洋房

suet410 發表於 19-5-16 15:46
回覆 PuiYee_FB 的帖子

請問樓主依段時間仲有無害喜既感覺?有無作嘔作悶同個肚有拉扯既感覺架?

害喜就一直都keep住有,上個禮拜開始有拉扯既感覺,同埋個肚好脹好脹,有晚直情訓都訓唔到

複式洋房

moksamuel 發表於 19-5-16 16:21
正常十週成哂型,快D睇另一個醫生

其實我知有好多正常點點點,不過我依家等緊報告,未必會再揾啦

子爵府

回覆樓主:

樓主加油。
處理好左 下胎好快返黎你身邊

侯爵府

PuiYee_FB 發表於 19-5-16 12:40
我無唔接受現實,你真係唔好衝出黎ok?如果驗埋血係無我會落 但我係覺得個兩個人好hea,連陰照都無幫我照 ...

其實都照左係無,已經係現實,根本唔需要驗血,驗血俾你hcg double, 但係空心胎,又咪係要處理

你都10w, 不如快d處理,再重新上路

我都係第一胎小產,所以理解你心情,放心bb會好快揾返你

別墅

或者你多d同bb講下嘢、叫佢出黎比你見下。我第一胎9週空心胎,無諗過第一胎會係咁,因為我同我老公都算後生唔食煙唔飲酒(老公間唔中飲下)果陣都好難過,知道左產檢結果,我老公當初喊左,我地個醫生算好,同我地講,今日未能幫到你,唔好意思。唔健康既胚胎會自然流走,當佢健健康康的時候會返黎搵你,最後都同我老公一起度過左難關。無論結果是如何,你要知道你并不孤單,因為好多人都遇過。

首頁

尾頁

跳至