6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

洋房

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
我仔現在差不多十個半月 自從打完6個月針後每晚訓教經常都會醒10次內有時更加唔止⋯⋯
愈醒愈勵害 我夜晚系埋身既 佢之前都肯啜奶嘴訓教,而加完全唔啜 會推開,試過好多時佢訓再塞奶嘴比佢都唔得,即醒 食過7星茶、保嬰丸、珍珠粉、肥仔水,樣樣對佢都冇用 ,而加好嚴重都系醒得 少少細細聲佢就聲 醒親都系第一時間就喊 一定要啜個lin先肯繼續訓,我好辛苦好辛苦 條腰超級痛,比佢啜到骨都已經移左位 成日又凍親病
冇一晚可以訓超過一個鐘 每晚都要醒成廿幾次 ,問醫生同健康院姑娘都系答 要等佢大啲⋯冇乜辦法
但佢真係醒到好誇張,凌晨又唔系肚餓 每次開親奶都唔食,只系要啜住

洋房

Chengyusze 發表於 19-5-15 01:29
我仔現在差不多十個半月 自從打完6個月針後每晚訓教經常都會醒10次內有時更加唔止⋯⋯
愈醒愈勵害 我夜晚系 ...

只系要啜住lin訓,而加好想佢啜返個奶嘴可以繼續訓返⋯ 我真系日日都系打則比佢啜住訓 一甩開吵醒就要啜⋯佢出左6隻牙仔同埋比佢啜到好痛仲損埋⋯
究竟佢醒咁多系唔係唔正常或有啲咩病導致佢咁⋯
各位媽媽我應該點做⋯ (emoji)

大宅

2019勳章

我都係夜欄人靜冇得訓上來求救見到同路人。
我個8個月,只肯訓大床,超易醒,向來唔中意奶咀,準備出牙。
開奶茶丶七星茶丶保嬰丹無效。
平均每晚訓8小時,下午再補眠20分鐘至一小時不等。

別墅

我個個都係一晚醒好多次,每次都係揾lin姐啜先得!同路呀!一放低會醒!你個個本身係咪都係好癡身咖?
我走投無路到連衣紙都燒埋!神都拜埋!唯有大家加油!

洋房

FUNGSN 發表於 19-5-15 04:43
我都係夜欄人靜冇得訓上來求救見到同路人。
我個8個月,只肯訓大床,超易醒,向來唔中意奶咀,準備出牙。
...

我個個真系好誇張 狂醒 真系唔知幾時先可以再一教訓天光 佢訓得好唔定,訓左隻手都郁下郁下成日

洋房

dwarf2234 發表於 19-5-15 06:20
我個個都係一晚醒好多次,每次都係揾lin姐啜先得!同路呀!一放低會醒!你個個本身係咪都係好癡身咖?
我走 ...

我個個好痴身 因為一直都系我一個湊,我連衣紙 、揭日腳、拜床頭,全部做哂都唔得。完全覺得好似系有病咁既款醒到。 醒到我超炆有時會fit佢囉友..T^T

別墅

Chengyusze 發表於 19-5-15 07:21
我個個好痴身 因為一直都系我一個湊,我連衣紙 、揭日腳、拜床頭,全部做哂都唔得。完全覺得好似系有病咁 ...

U re not alone ! 我都試過打patpat ! 好絕望嘅感覺呀!我個個最近飲完7星茶,感覺好少少! 同埋有時我估係熱醒,我的個通常咁喊醒都好似發惡夢咁咖!合埋眼狂喊!

洋房

dwarf2234 發表於 19-5-15 07:36
U re not alone ! 我都試過打patpat ! 好絕望嘅感覺呀!我個個最近飲完7星茶,感覺好少少! 同埋有時我估 ...

我仔都好大汗 成頭濕得好勁 濕到一日要換兩次枕套。
我日日都唔想訓夜教咁 一訓著 冇耐就要醒
一醒親都要比佢啜啜啜

大宅

2019勳章

你真係咩都做過哂,爭未俾安眠藥佢(講笑)。講真,做咗媽咪,呢一世都唔能夠再一覺訓天光,小朋友唔係呢樣就果樣,唔會停。

另外,你個BB成日要啜啜,聽落去因為出牙,只可以等丶忍。

大宅

2019勳章

Chengyusze 發表於 19-5-15 07:18
我個個真系好誇張 狂醒 真系唔知幾時先可以再一教訓天光 佢訓得好唔定,訓左隻手都郁下郁下成日
...

有些BB中意做木乃伊,你試下,我個大仔大大下要做木乃伊先訓到。同埋youtube有教其他包BB方法,其中一款我有用過,大約係兩腳夾cushion or blanket 側睡。亦試過有效訓長咗。

別墅

Chengyusze 發表於 19-5-15 07:38
我仔都好大汗 成頭濕得好勁 濕到一日要換兩次枕套。
我日日都唔想訓夜教咁 一訓著 冇耐就要醒
一醒親都要 ...

有冇試過開凍小小冷氣,我仔係超怕熱+好大汗,試過有一排佢訓得好差,一晚坐底醒4-6次,之後發現原來係冷氣唔夠凍,佢不停熱醒

大宅

2019新春慶豚圓

我都好羡慕有D真係一覺訓天光,我個歳半,一晚好彩一次,唔好彩二次,要飲奶

洋房

FUNGSN 發表於 19-5-15 09:52
你真係咩都做過哂,爭未俾安眠藥佢(講笑)。講真,做咗媽咪,呢一世都唔能夠再一覺訓天光,小朋友唔係呢樣 ...

我希望佢系出牙仔喇,出完肯訓到天光我都冇所謂⋯
真系差在未比安眠藥

洋房

miko0702 發表於 19-5-15 12:39
有冇試過開凍小小冷氣,我仔係超怕熱+好大汗,試過有一排佢訓得好差,一晚坐底醒4-6次,之後發現原來係冷 ...

我已經日日開冷氣。但佢一上床訓個頭後腦就會猛出汗
因為我媽成日都會要我同佢著長袖⋯ 佢次次都出哂汗⋯

洋房

喊包媽媽 發表於 19-5-15 14:17
我都好羡慕有D真係一覺訓天光,我個歳半,一晚好彩一次,唔好彩二次,要飲奶
...

我寧願佢餓醒 開轉奶比佢就繼續訓, 好過佢晚上狂醒⋯

大宅

2019新春慶豚圓

佢日頭訓覺如何? 會唔會日頭訓太多?

洋房

Chengyusze 發表於 19-5-15 01:29
愈醒愈勵害 我夜晚系 ...

佢有無睇電視架
或者佢大便好唔好?

洋房

comeonbb001 發表於 19-5-15 15:56
佢日頭訓覺如何? 會唔會日頭訓太多?

佢通常都係11點至12點瞓覺,之後就瞓到第二朝12點之前,當中醒咗好多次嘅,佢通常上午九點至12點之前瞓得最林,之後醒完之後餵佢飲完奶奶,下晝兩點至五點都會訓兩個鐘左右,之後就一直去到夜晚我都唔俾佢訓。佢晏晝瞓覺都會醒,但係唔好夜晚醒得咁誇張

洋房

stephaniesummm 發表於 19-5-15 16:04
佢有無睇電視架
或者佢大便好唔好?

佢日日都有睇電視,佢超級鍾意睇電視,同埋都有睇YouTube,即係換片嘅時候佢郁嚟郁去就開Johnny Johnny yes papa個啲氹佢換咁樣,開着電視佢坐學行車佢鍾意睇嗰啲都會沖去電視前面睇

洋房

stephaniesummm 發表於 19-5-15 16:04
佢有無睇電視架
或者佢大便好唔好?

大便都正常

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊