6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

洋房

checherry108 發表於 19-5-16 11:42
可以試下sleep training....我bb 之前都奶睡同一晚醒幾次, train 完可以自行入睡,訓到十個鐘
...

點樣sleep training 呀?

洋房

minnietoto 發表於 19-5-16 07:28
嘩!會唔會太熱呀?呢啲天氣著兩件衫訓
試下著少件長袖/短袖會唔會訓得好啲
...

今晚試一試 只著一件張袖,琴晚開低溫左兩度22度
感覺佢頭冇咁濕 但澤住個邊都仲你濕哂~但佢背隻就冇濕⋯

洋房

Linda_lady 發表於 19-5-16 01:42
係, 最好連續飲一排, 普通個隻精裝七星茶可以日日飲.

如果係至尊精裝七星茶因為係中成藥註冊, 有需要時就 ...

想問問,我個隻系衍生7星茶,唔知可唔可以連續咁比佢飲呢

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

FUNGSN 發表於 19-5-15 09:52
你真係咩都做過哂,爭未俾安眠藥佢(講笑)。講真,做咗媽咪,呢一世都唔能夠再一覺訓天光,小朋友唔係呢樣 ...

做左媽咪真係少訓好多, 成日都唔夠精神, 等BB大些會好D.
我都係自己一個湊BB, 真係辛苦過返工.

男爵府

Chengyusze 發表於 19-5-15 15:15
我已經日日開冷氣。但佢一上床訓個頭後腦就會猛出汗
因為我媽成日都會要我同佢著長袖⋯ 佢次次都出哂汗⋯ ...

咁開大D冷氣等佢舒服些, 或者沖完涼同訓之前同佢拍少少爽身粉.

洋房

Linda_lady 發表於 19-5-16 13:47
做左媽咪真係少訓好多, 成日都唔夠精神, 等BB大些會好D.
我都係自己一個湊BB, 真係辛苦過返工.
...

系呀 !我已經習慣哂晚晚唔夠訓了,訓多過三小時已經好舒服好感足,我由坐月30日之後就一直由我自己顧佢 所以腰亦很痛

洋房

Linda_lady 發表於 19-5-16 13:50
咁開大D冷氣等佢舒服些, 或者沖完涼同訓之前同佢拍少少爽身粉.

好呀!今晚訓前試試拍啲爽身粉先,
佢頭後腦最多汗,可唔可以拍啲落頭度?

男爵府

Chengyusze 發表於 19-5-15 17:38
平時我淨係開咗23度,就着住一件短袖再加一件長袖喺出面,唔知係咪咁樣佢出晒汗成日醒,我哋又瞓晒覺,唔 ...

如果你BB本身都怕熱, 開23度仲要著2件就太多了, 著一件就夠.
同埋平時唔好比佢睇太多電視, 你可以開D音樂比佢聽.

男爵府

Chengyusze 發表於 19-5-16 12:04
今晚試一試 只著一件張袖,琴晚開低溫左兩度22度
感覺佢頭冇咁濕 但澤住個邊都仲你濕哂~但佢背隻就冇濕 ...

[p=34, null, left]「假如BB是在睡覺時出汗,而隔一陣子或翌日起牀時就會停,在中醫的角度為之『盜汗』,是一種生理現象。由於孩子的新陳代謝較為旺盛,可能他們在喝夜奶時喝得比較急,也可能是蓋得太多被子,也是出現『盜汗』的原因之一。」

[p=34, null, left]「如果發現孩子在日間表現得特別累、食慾不振、手足發熱,又或者時常在半夜驚醒時,離奇地出了一身汗,這可能是病理性的出汗,爸媽就要多加注意了!」

http://www.####.com/234415/pamajunior/【中醫教路】bb睡覺出頭汗%ef%bc%8c正常嗎%ef%bc%9f/

[p=34, null, left]病理性出汗分為「虛」和「實」兩種,「虛」即代表孩子陰虛,或是氣陰兩虛,平時可能進食得太多熱氣的食物,使得汗水不能好好留在身體裏,逼出津液,導致出汗;而「實」即代表孩子濕熱,或是吃得太飽、進補得太好而導致脾胃積熱,實火盛則令孩子更容易出汗。

[p=34, null, left]黃醫師指,BB容易出汗的原因與飲食習慣息息相關,例如喝得太多冷飲,或吃過量的甜食(朱古力、糖果),會損傷他們脾胃的陽氣,使氣血減少,導致氣虛:「很多時爸媽以為給孩子進補會幫助他們發育,但其實這樣做是不對的。小朋友宜多吃性味比較平和的食物,補品多偏溫,吃得太多只會弄巧反拙。」

男爵府

Chengyusze 發表於 19-5-16 12:05
想問問,我個隻系衍生7星茶,唔知可唔可以連續咁比佢飲呢

係唔係精裝七星茶? 可以連續比佢飲架.
其實日日飲都無問題, 你覺得佢情況改善左就可以每星期比佢1-2日.

男爵府

Chengyusze 發表於 19-5-16 13:52
好呀!今晚訓前試試拍啲爽身粉先,
佢頭後腦最多汗,可唔可以拍啲落頭度?
...

可以呀, 你倒少少係手到輕輕同佢拍下.

洋房

Chengyusze 發表於 19-5-16 12:02
點樣sleep training 呀?

我用cry it out 來train bb 的...睡前約半小時餵最後一次奶, 清潔完口腔後, 放到床上培養睡覺情緒(關燈/ 可開夜燈、放音樂 (我用安撫海馬)、講故事書…)然後同bb 講話要訓覺啦,可以比安撫巾或公仔比佢抱著,然後出房...... 通常bb 會大哭... 頭幾天喊左十幾分鐘, 之後習慣左喊幾聲就訓了,依加大半夜一放落牀佢自己玩公仔就訓著了☺️

https://www.babycenter.com/0_baby-sleep-training-the-basics_1505715.bc

https://hungpage.pixnet.net/blog/post/49290294
參考一下

男爵府

Chengyusze 發表於 19-5-15 23:38
好!會慢慢戒電視 盡量戒掉
佢晚上訓唔冧個人都好瘦好輕

你有無試下比埋開奶茶佢飲?
開奶茶係健睥益氣, 一來改善胃口, 二來都可以改善盜汗.
你睇返開奶茶既功效同七星茶都有少少唔同.

洋房

缺乏安全感

別墅

回覆 FUNGSN 的帖子

我個又係8個月🤦‍♀️🤦‍♀️夜晩成日起身🤦‍♀️日頭又食吾好,唉⋯⋯都吾知點算好

別墅

Chengyusze 發表於 19-5-15 17:38
平時我淨係開咗23度,就着住一件短袖再加一件長袖喺出面,唔知係咪咁樣佢出晒汗成日醒,我哋又瞓晒覺,唔 ...

不妨揾一晚試下淨着短袖+冷氣再凍啲吧,試下冇壞既 我仔都成日睇電視,不過佢又冇訓得唔好既情況,以前啲長輩成日話訓前唔好同佢玩太癲,否則訓得唔好,但我仔係調翻轉玩得癲反而訓得重冧,可能個個都唔同

洋房

checherry108 發表於 19-5-16 14:04
我用cry it out 來train bb 的...睡前約半小時餵最後一次奶, 清潔完口腔後, 放到床上培養睡覺情緒(關燈/ ...

好(emoji)(emoji) 都試試

洋房

Tsesuetman 發表於 19-5-16 16:19
回覆 FUNGSN 的帖子

我個又係8個月🤦‍♀️🤦‍♀️夜晩成日起身🤦‍♀️日頭又食吾 ...

係咪食固食不好呀?

洋房

miko0702 發表於 19-5-16 17:39

不妨揾一晚試下淨着短袖+冷氣再凍啲吧,試下冇壞既 :happy ...

我都唔知睇電視系咪真系影響到,點避免都可能一日都會有30-1小時會睇。
可能同佢穿簿簿地既長袖 之後唔襟被睇會唔會好啲

別墅

Chengyusze 發表於 19-5-16 17:43
我都唔知睇電視系咪真系影響到,點避免都可能一日都會有30-1小時會睇。
可能同佢穿簿簿地既長袖 之後唔襟 ...

電視真係好難避免,由其自己一個湊,唔開電視屋企真係太靜了……我最怕靜,同埋屋企愈靜反而對bb愈唔好,小小聲更易醒。
如果薄薄地長袖可以先加張好薄既被仔,睇下有冇好啲,如果都係有汗就試下唔比被

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊