論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
新婚夫妻兩個都唔鐘意做家務
要請外傭定鐘點?
外傭要比間房佢住,但唔係日日都有野做,
請鐘點唔知點搵到好同可靠,上網搵又好似唔可靠,fd介紹個d又覺得麻麻地..
大家認為鐘點好定外傭好...

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

dickdickho 發表於 19-5-15 11:03
要請外傭定鐘點?

外傭更加唔可靠

別墅

2019新春慶豚圓

梗係鐘點,但計時薪就貴d
鐘點可以換成本唔高,外傭一簽2年你炒佢蝕agent fee, 機票,代通知金....

大宅

發表於 4 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

鐘點
兩公婆都返工的,屋企唔會太多家務要處理,一星期兩日每次3小時已經好足夠

wcpcelia    發表於 4 天前

子爵府

要請外傭定鐘點?

我初结婚時,都係用鐘點,每日4 小時,一星期五天,月薪,一用10 年
鐘點全自動波,又識煮食,完全放心
搬咗屋後,用印姐,好煩!

大宅

回覆 dickdickho 的帖子

鐘點足夠了,兩個人根本無咁多家務做,一星期兩日,煮飯加清潔,好夠

大宅

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
鐘點,兩公婆唔駛請姐姐

有姐姐好煩,好多姐姐唔會自動波做野,要叫先做,好激氣.而且你地成日唔喺屋企,佢直頭冇野做

男爵府

要請外傭定鐘點?

當然鐘點。。唔鍾意咪再搵, 無手尾跟, 頂多咪蝕當日的三四小時錢。用姐姐, 一請就挨兩年。。唔鍾意就蝕手續費機票錢, 仲要勞氣。
我們用姐姐主要有小朋友在手, 我等小朋友大都唔再用姐姐。。。煩到死。。。

複式洋房

回覆樓主:

只有兩公婆,家務唔會多,外傭唔可靠,兩夫妻日頭返工,外傭大部份時間利用你屋企作佢嘅FB直播平台同啲鄉親Chat唔停,或煲劇!稍為勤力的會幫你清潔吓家居,其他時間都係Hea同 瞓覺!還要預留空間比佢瞓,兩公婆二人世界,一星期請鐘點2至3次,好過有個陌生外傭長註你屋企,真係衍生好多,好多複雜性問題,煩死人㗎!

子爵府

回覆樓主:

雖然鐘點好多都hea做呃鐘,但外傭更煩,機乎是捉隻老鼠入米缸,尤其你兩個成日不在家,根本不可能有足夠工作俾佢,就算佢係正常人久而久之佢都會dum懶個身,得閒溝下仔終日上網煲劇玩手機,最後乜都hea做完全無助提高生活質素。仲要考慮保安和私隱問題,俾我就寧願請鐘點,upgrade下啲家電,就算自己做家務都輕鬆啲。外傭要俾手續搞visa俾保險完約又要俾機票錢(斷約仲x街),又食又住又成日整爛嘢,攤勻嚟計唔會平過鐘點好多,最重要係多個外傭在家你又要管理埋佢,心血少啲都死,請開外傭的都明白有頭髮邊個想做辣哩既道理,你想心境平靜生活唔好起波瀾就最好唔好請外傭了

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊