論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
小一要接送返學放學, 請姐姐定鐘點好?
但屋企好細, 得280呎, 一家三口住,

如果請姐姐就要同仔仔上下格床訓,
淨係為左接送返學放學,

除左請姐姐, 可以請鐘點幫手嗎? 仲有無咩好方法?

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

同學仔媽咪可幫手?

珍珠宮

2019新春慶豚圓

Dec16mama 發表於 19-5-15 11:38
小一要接送返學放學, 請姐姐定鐘點好?
但屋企好細, 得280呎, 一家三口住,

你小朋友不是天天都要返學, 佢病、考試放早、學校假期, 你如何處理??

別墅

回覆 李露眉 的帖子

係識到同學仔媽咪之前, 都要諗定辦法

別墅

birdbird 發表於 19-5-15 12:36
你小朋友不是天天都要返學, 佢病、考試放早、學校假期, 你如何處理??

所以係咪寧願迫迫地, 請姐姐幾年到仔仔大左先?

大宅

我新菲傭未到,呢兩個月用緊鐘點,個人覺得鐘點同菲傭一樣煩氣.
最初諗住隔離板請鐘點,點知佢地其實只想做褓姆唔多願做家務.
後來出面請鐘點,我明明指定工作時間, 第一個做了一日先話佢其實有另一份工五日有兩日要早走, 第二個講鄉下話不能溝通, 第三個每日遲到早退做事馬虎, 原來佢太好生意一份接一接, 搭車休息時間都計在工作時間內, 第四個唔會做家務, 好彩肯學.
菲傭好處是相對比較穩定.

wcpcelia    發表於 4 天前

珍珠宮

2019新春慶豚圓

Dec16mama 發表於 19-5-15 14:05
所以係咪寧願迫迫地, 請姐姐幾年到仔仔大左先?

湊小朋友呢個問題, 應該不會到小朋友上小一才出現, 你現在如何處理小朋友不用上學的日子??

不要只著眼 "平常日子", 其實最考用人的時間才是那些非經常日子。

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆 Dec16mama 的帖子

除時突然停課,親友也未必能幫你,工人穩陣d.

大宅

請姐姐啦,可以做埋家務。你請鐘點接送返放學分分鐘仲貴過你請工人。請海外既通常都肯同小朋友同房。

複式洋房

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
我同你差唔多情況,由幼稚園開始,因經濟情況,由k2下學期開始媽咪出去返工,小朋友轉返全日,可以最遲6點接,每日邊個早收工邊個接,爸爸媽媽嫲嫲甚至同學仔媽咪都有,假期而又爸爸媽媽都要返工就嫲嫲睇,頂到上小一,因為早放學,所以主要嫲嫲湊,未夠一年嫲嫲已經頂唔順開聲唔湊,因為幼稚園識落幾個同學仔媽咪小學又同校,見我攪唔掂話幫我湊,星期六,日多數自己湊返,其實俾自己個小朋友人地湊都好慘,有時會覺得佢寄人籬下,日日放學去人地屋企,好在幫我湊嘅媽咪都幾好,功課飲食唔洗點擔心,不過今年年頭因為佢小朋友成績唔好,最多湊到6月,我女今年已經4年班了,都幫忙左兩年幾三年,今次我地決定唔揾同學仔媽咪湊,請外傭,我家都係得330呎,掉左好多野,工人訓上格,我女訓下格,工人只來了半個月,依家仲係適應中

wcpcelia    發表於 4 天前

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊