論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

請教媽咪們,有間中介介紹個工人姐姐俾我,話姐姐經驗好豐富,但要多給錢。比standard高出近一千塊,我第一次請姐姐,請問這是正常現象嗎?只知道高出的部分要幾倍給到中介做額外中介費。

男爵府

qginny 發表於 19-5-15 14:26
請教媽咪們,有間中介介紹個工人姐姐俾我,話姐姐經驗好豐富,但要多給錢。比standard高出近一千塊 ...
你屋企好多人要照顧?經驗豐富唔代表做得好,大把姐姐做得耐煮野難食,偷懶態度差
一開始俾高2成人工係好多,agent唔會保證你任何野,搵過第二間啦,姐姐比中介費係佢地嘅事

洋房

回覆 lovelywww 的帖子

會有個新生bb,一對公婆加一個自己媽媽,自己媽媽過來幫手,不需要照顧的。謝謝你的回復,我周圍朋友都話大家都standard,我是很中意那個姐姐,因為帶過新生兒,但是始終沒用過覺得還是有風險,猶豫中已經被其他家庭簽走了。所以不知道是自己太過保守,還是市價就是這樣

大宅

qginny 發表於 19-5-15 15:21

會有個新生bb,一對公婆加一個自己媽媽,自己媽媽過來幫手,不需要照顧的。謝謝你 ...

一向比standard, 做落真係做得好先加都未遲,或者做夠一年比bonus之類。
未上手已經比多1K,想減都冇得減,最怕佢拎住呢個人工去揾下一個雇主咋,咁遲下個個工人冇5千都唔肯做

男爵府

會有個新生bb,一對公婆加一個自己媽媽,自己媽媽過來幫手,不需要照顧的。謝謝你 ...
菲?完約姐姐有好多僱主搶住要,加上有好多人急住要姐姐,肯比高20%唔出奇
你有長輩幫忙照顧,姐姐主力做家務同協助照顧bb,唔一定要搵個經驗豐富

洋房

系菲傭,完約姐姐,我都感覺中介沒有騙人,因為真的有見到其他家庭。無奈沒經驗,第一次找姐姐,第一次面姐姐,就出現這樣的情況。
謝謝你,我覺得也有道理,家裡有媽媽過來人照顧,而且也有請月嫂,也不一定非要找個經驗特別豐富的。

大宅

如果你應承左,佢一定以為自己好巴閉,嚟到當自己係boss。

我最近親身經驗,請個有湊new born 經驗(兩年本地完約),嚟養生,喺湊b 方面又多多意見(我有陪月),教我要點做點做,又特登講陪月是非嚟表現自己,話佢又駁咀,我寧願請個新嚟,我教佢好過佢咁多野講

洋房

回覆 Charmchai 的帖子

謝謝你,真的也很有道理。另外高人工請咗姐姐的家庭也是馬上有新生bb,看來大家都很急

大宅

qginny 發表於 19-5-15 16:03
回覆 Charmchai 的帖子

謝謝你,真的也很有道理。另外高人工請咗姐姐的家庭也是馬上有新生bb,看來大家都 ...

我剛剛完4年約的菲姐都係出面叫超過$5000先肯做,佢都係好搶手,不過,老實講,如果佢真係咁好,我又點會唔續約呢

大宅

bayb2015 發表於 19-5-15 17:28
我剛剛完4年約的菲姐都係出面叫超過$5000先肯做,佢都係好搶手,不過,老實講,如果佢真係咁好,我又點會 ...

所以我覺得斷約9成9係衰,2年或者4年完約應該都係雞肋

大宅

Charmchai 發表於 19-5-15 17:42
所以我覺得斷約9成9係衰,2年或者4年完約應該都係雞肋

係呀,有邊個雇主想重新再較過工人,係真係越來越多問題先轉啫

wcpcelia    發表於 19-5-16 14:37

伯爵府

一定唔會咁做, 除非做一排你覺得佢好到要比多D錢, 否則比法例規定, 心安理得。

別墅

你又唔識佢,點知佢好唔好,返黎唔好仲激死你,陣間佢手法唔啱又煩,請陪月教新工人好過。

水晶宮

回覆樓主:

即使你出到$5500, 你家有2.5 長老+ new born, 完約工人都未必揀你, 佢以$4520 做一家三口的家庭舒服好多。
既然係咁, 你唔需要加碼去請人. 你請海外工人啦!

子爵府

比standard, 千其唔好比多,d姐姐越做越lazy, 再按表現再作決定。而且,經驗豐富亦不代表做得好。

大宅

birdbird 發表於 19-5-16 08:06
即使你出到$5500, 你家有2.5 長老+ new born, 完約工人都未必揀你, 佢以$4520 做一家三口的家庭舒服好多。
...

啲工人最怕有長老睇實佢地做野,無得偷懶

男爵府

bayb2015 發表於 19-5-15 18:11
係呀,有邊個雇主想重新再較過工人,係真係越來越多問題先轉啫
都唔係嫁,有啲僱主真係4年轉一次,怕越做越衰
用長期服務金筆錢請過個

別墅

如果淨係湊一個我就未必會比禁多了。我姐姐來緊第二個約我先加到$5500。姐姐做得幾好同埋湊大仔好,以家又多一個NB,所以加比佢。

首頁

尾頁

跳至