自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

kittttty 發表於 19-5-15 14:44
請問近期有人做過嗎? 自己打算在私家做, 過程是怎樣的? 擔心會痛, 又驚有後遺症. 有人可以分享一下嗎? 萬分 ...

好簡單
幾分鐘做完
好似有部機驗眼咁望定一點佢會幫你落laser
轉頭就做完

男爵府

kittttty 發表於 19-5-15 15:11
我都會係私家做, 但點解你可以咁勇, 吾滴麻醉藥.

我係政府做無麻醉
又唔覺痛

大宅

lovelypowerpuff 發表於 19-5-15 18:39
我係政府做無麻醉
又唔覺痛
吓.......你冇麻醉都吾覺痛呀?! 同埋你咁快係咪範圍好細呢? 因我醫生講話十分鐘左右.

大宅

dice_hk 發表於 19-5-15 14:52
回覆 kittttty 的帖子

醫院同私家都過, 過程只係幾分鐘, 做嗰陣會慢慢開始有D痛, 但都OK既. 做完坐低抖10 ...

做完一次要再做多次?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

會疼,狂流眼水,跟著醫生指示,唔耐,唔怕既

珍珠宮

請問近期有人做過嗎? 自己打算在私家做, 過程是怎樣的? 擔心會痛, 又驚有後遺症. 有人可以分享一下嗎? 萬分 ...

唔怕 係好光同覺得頭痛 小小咋

珍珠宮

我2x幾年前已做,一隻二百幾下,一隻少d吾記得幾多,乜會痛咩?我無痛喎,只覺吾可以眨眼有少少辛苦,做完醫生好似仲辛苦過我

大宅

karshing 發表於 19-5-15 17:49
即係薄係唔駛修補? 最後有無做到呢?
但係你去做激光,視網膜薄咗係咪驚會有影響?
...

視網膜薄,可引致脫落,所以用激光如釘書機釘實,防止脫落。
家人做過,激光了200多下,做完即可過正常生活。

子爵府

我找私家醫生做,有滴藥水,做時有少許痺痛,大約十分鐘做完

珍珠宮

ymw9090 發表於 19-5-15 20:48
視網膜薄,可引致脫落,所以用激光如釘書機釘實,防止脫落。
家人做過,激光了200多下,做完即可過正常生 ...

幾年前驗眼,醫生話我其中一隻眼,視網膜有D薄,但無話要修補,我諗吓要唔要check吓!

大宅

karshing 發表於 19-5-15 22:31
幾年前驗眼,醫生話我其中一隻眼,視網膜有D薄,但無話要修補,我諗吓要唔要check吓!
...

我都係呀,有d 驚。

男爵府

karshing 發表於 19-5-15 17:49
即係薄係唔駛修補? 最後有無做到呢?
但係你去做激光,視網膜薄咗係咪驚會有影響?
...

薄同穿嚴重性唔同,無即時修補需要,定期驗眼觀察住就可以

男爵府

cbeyond 發表於 19-5-15 17:50
未必囉
我睇完私家眼科醫生, 攞住佢封信諗住去政府醫院排期,睇吓要幾耐時間。
即收我, 1小時後已做激光修 ...

我意思凡事不能盡信一人,我只是遇到一個誇大情況既醫生啫,又唔係指全世界醫生都係咁

珍珠宮

cbeyond 發表於 19-5-15 14:49
有孔要補?
好普通手術, 手術時有點痛。
手術後俾眼休息多d, 暫時唔好做運動, 唔攞重野就可以。

男爵府

kittttty 發表於 19-5-15 19:43
吓.......你冇麻醉都吾覺痛呀?! 同埋你咁快係咪範圍好細呢? 因我醫生講話十分鐘左右.
...

佢好似有雷射照入眼底咁
表面無痛啊
一入去打幾下攪掂走得

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我做過, 好簡單的, 都係坐係部驗眼機到, 醫生係隻眼到打幾下, 過程冇感覺, 做完都唔覺有分別

大宅

我老公兩隻眼都做咗激光修補視網膜,但都係發生視網膜脱落,脱完一隻幾年後又脱落第二隻!只想講做咗激光都未必穩陣,最重要自己留心視力,一有乜唔對路即刻睇醫生唔好dump!

子爵府

若果視網膜已經薄,需要避免做劇烈運動,尤其是跳水,甚至過山車等機動遊戲,以免令視網膜受壓而脫落

公爵府

請問你點發現需要做手術?有咩病徵呢?

大宅

FJmom 發表於 19-5-16 01:34

我做過, 好簡單的, 都係坐係部驗眼機到, 醫生係隻眼到打幾下, 過程冇感覺, 做完都唔 ...
請問你係邊個醫生做? 想參考! 我係去譚孟堃眼科醫生驗的. 謝謝

首頁

尾頁

跳至