6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
而家十個月大
食親固體都好快發炆憎
咩質地形態粥粉麵飯都試過
心情好 啱胃口都只係最多食4-5啖
多數一兩啖就唔想食
BLW佢又全部揸爛哂唔放入口
水又唔肯飲
咁樣有排都代唔到一餐
我都唔知點好

大宅

2019新春慶豚圓

慢慢啦 唔好太激氣

大宅

irene891 發表於 19-5-15 17:11
慢慢啦 唔好太激氣

我老公都成日叫我睇開啲
唔食好過搞到佢心理唔平衡
但有時撞著自己心情唔好
真係會火山爆發
用足心機煮
最後食一兩啖

別墅

lovebabyloveu 發表於 19-5-15 15:54
而家十個月大
食親固體都好快發炆憎

唔好咁勞氣
開下電視/ipad 睇 得唔得?
我個果都唔肯飲水 唯有用針筒餵

大宅

2019新春慶豚圓

lovebabyloveu 發表於 19-5-15 17:15
我老公都成日叫我睇開啲
唔食好過搞到佢心理唔平衡
但有時撞著自己心情唔好

真係要睇開啲 你激氣 呀B 又唔知 不過我明白嘅 咁辛苦煮完 比足心機但佢又唔領情

大宅

2019新春慶豚圓

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
lovebabyloveu 發表於 19-5-15 15:54
而家十個月大
食親固體都好快發炆憎

我個仔都係差唔多近10個月先食到固體,試左無數咁多糊仔,粥,麵,粉先慢慢令佢食野,最緊要係午餐同晚餐枝奶要cut走,完全唔比奶,只能有早餐,下午茶同宵夜訓前三餐奶,佢午餐食2啖唔食,就由佢餓下,不過通常佢都唔餓可以好精神玩成日,下午茶枝奶唔可以太大枝,4~5安就夠,記得飯前唔可以比雜食,例如飽面包生果米餅,食飯時佢食到1啖都要讚佢,重點係唔好逼佢食,只有反效果
10個月大試下蒸水蛋+爛飯+紫菜
試下用油炒一炒d豬肉碎同洋蔥碎,落dd水煮幾分鐘至收汁,放落粥仔上會香口好多
蕃茄薯仔腳雞排骨煲湯,湯底煮粥或麵,雞腳起皮肉撈比bb食(熱量高,就算bb食得小都唔怕唔夠熱量)

男爵府

試下唔好煲粥食其他

我仔為食但都唔食粥, 之前煲粥食一啖就唔張口
但飯, pasta, 薯仔容加蔬菜同肉佢食得好好

改下食譜。

但你要接受有d 細路唔鍾意食野, 我大女就係咁, 幾好食佢試都唔試

別墅

可以餓下, 又或者整下唔同嘅野, 蘋果蓉糊, 香蕉蓉糊, 南瓜肉碎粥, 蕃薯蓉, 薯蓉, 飲下湯......飲水用奶樽唔飲轉下spoon餵, 鴨咀杯之類.....

大宅

Ming1818 發表於 19-5-15 17:43

唔好咁勞氣

我都係用針筒餵
但佢而家衰到唔吞
直頭bu出黎

大宅

kissapplegirl 發表於 19-5-16 02:51
我個仔都係差唔多近10個月先食到固體,試左無數咁多糊仔,粥,麵,粉先慢慢令佢食野,最緊要係午餐同晚餐枝奶 ...

我今日試蒸水蛋加埋芝士
佢都係唔食
我係全埋身 而家一日四次奶
平時都係用湯黎煮野比佢食啊
等我試下起雞腳皮肉佢食先
都唔明 已經好夠味好好食
但佢就好似食屎咁

大宅

2019新春慶豚圓

lovebabyloveu 發表於 19-5-16 12:59
我今日試蒸水蛋加埋芝士
佢都係唔食
我係全埋身 而家一日四次奶

佢唔慣食固體,或者口感/味道唔好,10個月大正常就3奶2固,所以午餐同晚餐唔好比佢埋身,佢扭計都唔好比佢
我個仔好細粒,生長線10,但我都照樣狠心減奶,因為要佢明白以後得番好小奶奶飲,肚餓就要食粥,唔洗兩三日佢就知肚餓
初頭我個仔成功加固係食麵,用快子喂,用手喂都會,佢唔鐘意食粥,之後慢慢令到佢肯食, 迫於無奈會開youtube/電視餵佢食, 有時就一啖零食一啖粥(呢招用唔到太耐), 趁佢張開口就塞啖粥落佢口, 但都bb大d佢哋就識吐出嚟
依家15 m, 夜晚我問佢食唔食飯,佢會點頭話食,我叫佢坐上張餐椅,佢會乖乖坐上去等開飯,仲唔使再開youtube畀佢

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

你試下喺google打bb白汁/bb漢堡扒/bb蛋餅/bb雞湯呢類食譜,或者整蛋餅漢堡扒畀佢自己揸住食, 由bb發現食物嘅樂趣,可能佢日後會食嘢會積極啲, 我個仔都會成日失驚無神死唔肯張開口食嘢,好似我落咗毒咁 ,係完全逼唔到佢開口,連一啖都唔會試,煮得幾好味都無用,我覺得係心理問題, 或者佢肯用手拎少少放入口試都覺得好味,佢就會肯張開口畀你餵佢

另外要試多啲唔同嘅餐具, 十個月大你可以畀個匙羹佢自己揸住玩下, 可以將麵包搓成一粒粒比只差距拮住食

大宅

kissapplegirl 發表於 19-5-16 13:22
你試下喺google打bb白汁/bb漢堡扒/bb蛋餅/bb雞湯呢類食譜,或者整蛋餅漢堡扒畀佢自己揸住食, 由bb發現食物 ...

我而家係大約
8:00 奶
10:00早餐(蛋黃+芝士、果蓉)
12:00奶睡
15:00固體
18:00奶睡
20:00固體
10:00奶睡
應該點調整好?
我有比過食物佢自己拎住食
菜心莖,麵包,餅呢啲就肯食
其他都試兩啖就整爛佢

別墅

2019新春慶豚圓

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
回覆 lovebabyloveu 的帖子

可以試唔同質感、大細嘅,比如通粉,可以試細細粒、長通粉或者剪成2CM意粉,又比如蛋,可以試蒸蛋、炒蛋、烚蛋,如果你怕要整好多野,可以試煲雜菜湯,用洋蔥、蕃茄、薯仔、西芹、紅蘿蔔、牛肉煲,唔好落調味,煲好用來煮通粉或意粉,咁一煲湯加通粉,小朋友已經可以試到好多食物,大人亦可以飲湯,自己落鹽就可以。
佢地玩食物係一個過程,玩玩下就會食,只要唔係刻意掉落地,千祈唔好阻止佢地探索,另外,奶方面建議可以減一餐,同埋慢慢戒奶睡,因為長期奶睡對牙齒唔好。

複式洋房

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
而家十個月大
食親固體都好快發炆憎

同我仔仔一樣,試下食一陣俾佢休息10-15分鐘,抱住下行吓先再餵。我仔仔咁樣慢慢食可以食多d,之後再補小小奶。但就起碼要成個中食一餐,而家兩餐固,淨係餵飯都兩粒中...

男爵府

發表於 前天 15:02 |顯示全部帖子
irisyin13 發表於 19-5-17 12:17
同我仔仔一樣,試下食一陣俾佢休息10-15分鐘,抱住下行吓先再餵。我仔仔咁樣慢慢食可以食多d,之後再補小 ...

我仔仔都係....食一餐要食2個鐘

大宅

發表於 昨天 12:58 |顯示全部帖子
我真係忍唔到餵兩粒鐘
我仔直頭唔肯張開口
將啲野食撥黎撥去
又整到成頭成面都係
一食野果陣就好黑人憎

首頁

尾頁

跳至