6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

出世以來自己湊,阿b由2個月開始有濕疹,照顧佢好大壓力,到依嫁6個月,情況有好轉,但就成日R頭,最大獲係插眼,訓覺就要睇到實,唔係一抓就係眼,擔心抓傷,每日壓力好大,成日喊

大宅

若驚佢挖眼,買個睡袋入住雙手同身體囉

複式洋房

faithgao 發表於 19-5-15 18:18
若驚佢挖眼,買個睡袋入住雙手同身體囉

天氣咁熱都入?

別墅

我b都係,壓力勁大仲搞到內分泌失調,自己身體都差晒,晚晚要看住佢唔好比佢抓,不過而加情況好左就無再甘做,你都要加油呀!應該會好快好

複式洋房

miumiu419 發表於 19-5-15 20:40
我b都係,壓力勁大仲搞到內分泌失調,自己身體都差晒,晚晚要看住佢唔好比佢抓,不過而加情況好左就無再甘 ...

希望喇,你b持續左幾耐,等我有心理準備,做左咩冇抓啊?

子爵府

我bb因敏感出過濕疹,我用腰封包住佢,等佢冇得捽,係咁查保濕,就好返
唔知同唔同你bb果種,佢係摸到烏糟野而起,捽就會野開,唔捽就會好返

別墅

IreneLau-1212 發表於 19-5-15 17:42
出世以來自己湊,阿b由2個月開始有濕疹,照顧佢好大壓力,到依嫁6個月,情況有好轉,但就成日R頭,最大獲係 ...

有冇同bb睇過醫生?我仔之前都有濕疹,但唔算好嚴重,之後同佢睇皮膚科醫生之後情況好左好多。宜家9個幾月都算keep 到。 宜家天氣熱一定要比佢著得通爽,同埋都要注意保濕。我成日都同佢搽cream。加油,照顧濕疹b係要有更大的力氣。

男爵府

IreneLau-1212 發表於 19-5-15 18:55
天氣咁熱都入?

一定要24小時開冷氣呀

別墅

IreneLau-1212 發表於 19-5-15 20:46
希望喇,你b持續左幾耐,等我有心理準備,做左咩冇抓啊?

起碼都2-3個月,嚴重時要搽類固醇先止痕,而加就要不停搽保濕

大宅

IreneLau-1212 發表於 19-5-15 18:55
天氣咁熱都入?

有隻薄身睡袋,好透氣

大宅

回覆樓主:

要幫佢keep住皮膚保濕先得,我朋友個女都試過濕疹搞左好耐都唔散,之後用genning濕疹配方,搽左個零禮拜就有好轉,而家好返啦

大宅

帶BB手套訓覺啦, 就算R都冇咁容易損
我個仔之前都濕疹, 直至朋友介紹用UK出既天然PRODUCT之後
大約搽左2個月, 依家皮膚滑番晒

複式洋房

winniekoyle 發表於 19-5-20 12:35
帶BB手套訓覺啦, 就算R都冇咁容易損
我個仔之前都濕疹, 直至朋友介紹用UK出既天然PRODUCT之後
大約搽左2個 ...

請問係咩product

禁止訪問

別墅

如果嚴重到咁要睇專科醫生啦,跟番指示搽類固醇其實係安全嘅,然後好番峭尤要不停補濕,未乾就要搽

我仔由鞋手鞋腳變番白滑bb

禁止訪問

別墅

回覆 IreneLau-1212 的帖子

[color=rgb(43, 43, 43) !important]濕疹可根治,自己和BB 食得有營養啲,特別係魚油、益生菌和維他命A.

找出濕疹元凶【蘋果日報】香港夏天天氣又濕又熱、秋天溫差及濕度改變大,加上空氣質素不佳,使不少有濕疹問題的人叫苦連天。濕疹引致的痕癢、脫皮、泛紅等,不但影響日常生活,亦令人因外觀變化而大失自信。但最令人困擾的是治療濕疹的過程反覆、易復發,短則數月、長則數年,難以根治。濕疹的成因主要分為環境或食物過敏,就由身為營養師的我和大家探討一下由食物敏感引起的濕疹吧。我們常常聽說「有濕疹就避免進食濕毒的食物,如牛肉、奶類製品、海鮮等。」雖然營養角度並無「濕毒」概念,但食物的確可引致身體的過敏反應,造成濕疹。

【第一步】避開致敏原

可致濕疹或過敏反應的常見食物:小麥、大麥、燕麥等含麩質的穀類;牛奶、芝士等乳製品;蝦、蟹等甲殼類海鮮;花生、杏仁、腰果等堅果;黃豆及其製品;牛肉、蛋及其製品。最直接簡單的預防方法便是避開致敏原,除了避免進食以上食物的原形外,我們亦應留意包裝食物上的陷阱。在包裝上找出有否「此產品含有麩質、蛋、奶製品」的標語,或在材料列表中找出是否使用了致敏食物作為原料。不妨先查看清楚食物的成份標籤,再決定是否購買。

【第二步】增強皮膚免疫力

患者可多進食含有以下營養素的食物,以紓緩濕疹情況。

【維他命A、胡蘿蔔素】

有助皮膚細胞更新及修復,減輕皮膚痕癢、脫皮的情況。

食物來源:深綠/橙色蔬果(如胡蘿蔔、南瓜、番薯、菠菜、柿子)、豬肝、牛奶、雞蛋

【維他命B】

有助皮膚的正常代謝及保濕,維持皮膚黏膜的健康。

食物來源:牛奶、雞蛋、肉類、糙米、燕麥、果仁、大豆

【奧米加三不飽和脂肪酸】

可抑制前列腺素分泌,有助抗發炎作用,減少濕疹引起的紅腫不適。

食物來源:深海魚(三文魚、吞拿魚、沙甸魚等)、亞麻籽油、果仁、魚油

牛奶、蛋、果仁等可能致敏原也是以上營養素的食物來源,如進食這些食物後並無即時或延遲的過敏反應,便不應盲目戒口,保持均衡飲食更有助身體增強免疫力,以對抗濕疹。

撰文:吳耀芬

編輯:施明慧

首頁

尾頁

跳至