0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

Bb已經2個月大,4個鐘食1次,食190ml, 但一餐奶食成個半或2個鐘。已經試過換大啲個奶咀,但都係咁。
佢成日食緊訓,整醒左幾秒後又訓返,一係就係咁扭狂叫,一係含住發呆。
食少啲過半個鐘又叫又喊,我就黎頂唔順。究竟係咪我餵奶有問題,點先可以解決,就黎返工啦,每日餵奶都用12個鐘,仲未計換片泵奶,請問我應該點做

男爵府

二個鐘其實奶開了一小時都要掉,有菌

別墅

2個月就食190ml,好多喔!我女兩個半月,最多都係食到150ml..食得好快!一黎肯食15分鐘內食完

大宅

HappyMaMaBaby 發表於 19-5-16 23:11
二個鐘其實奶開了一小時都要掉,有菌

唔會一次過開奶,同埋多數唔係埋身都係即泵

大宅

redyuen 發表於 19-5-16 23:17
2個月就食190ml,好多喔!我女兩個半月,最多都係食到150ml..食得好快!一黎肯食15分鐘內食完
...

我試過俾少啲佢又喊又叫

複式洋房

ar_ching05 發表於 19-5-16 00:43
Bb已經2個月大,4個鐘食1次,食190ml, 但一餐奶食成個半或2個鐘。已經試過換大啲個奶咀,但都係咁。
佢成日 ...

我b 就三個月食150ml 都係最少一個中 佢頭1安就會係甘啜但之後就龜速甘飲 而家用緊pigeon 剛(emoji)中碼都沒有改善,已用過b free, dr Brown , nuk . Pigeon 岩佢嘴型但慢 。之前bb有痰常佢睇醫生 原來醫生話佢鼻塞 搞到食奶慢 開左支鹽水通 以為之後可以食番快D 但噴在差不多一星期都仲係好慢....唔知可以做D咩改善喇....餵到人都癲

你b而家有無食快左?

男爵府

兩個月食190ml,八卦一問阿B幾重好犀利

大宅

臭Patpat小B 發表於 19-5-28 12:17
兩個月食190ml,八卦一問阿B幾重好犀利

佢早產6磅,2個月果陣差唔多12磅,依家2個半月,應該13-14磅。姑娘話如果計返正常日子,佢生長線係90幾。但呢排佢唔肯食奶呀

大宅

佢成日 ...

訓緊有無啜?
含住發呆可能係啜到攰。。
BB飲奶就好像跑左一場馬拉松咁,好攰嫁

我B食到訓左or發呆,我亨下奶樽佢5啜我就由佢了

狂叫會唔會有風頂住?
我b初初食到一半爆喊,去左睇兒科,
醫生話佢有腸胶痛,過左100日會好啲。。。

其實我覺得你既情況調節翻時間好啲
聽落4小時有餐好正 但餵奶都用左2小時
其實好攰

我有聽講限時半小時
食得幾多得幾多(不過唔知係咪for 奶粉B only)

之後半小時吵 睇下有咩方法安撫佢
盡量拖2個半到3小時餵

開頭可能係辛苦啲既

你不如下次翻健康院 試下問下姑娘

我覺得佢地好樂意解答人奶b既媽媽

可惜我係奶粉BT_T!

子爵府

佢成日 ...

樓主,試吓支奶食時分3次掃風,掃到風呃…再餵,會食得好呀!(因為bb胃細,想食但又落唔到格,試吓喇)

大宅

blythe 發表於 19-5-28 23:20
樓主,試吓支奶食時分3次掃風,掃到風呃…再餵,會食得好呀!(因為bb胃細,想食但又落唔到格,試吓喇)
...

我唔止分3次掃風架啦,次次都掃到佢吐左啖氣再食,不過都係食得好慢

大宅

Ybabykingdoman 發表於 19-5-28 22:57
訓緊有無啜?
含住發呆可能係啜到攰。。
BB飲奶就好像跑左一場馬拉松咁,好攰嫁

姑娘都無建議呀,不過佢唔係餐餐都咁慢,有時45分鐘,有時2個鐘,好難捉摸

大宅

ar_ching05 發表於 19-5-29 05:41
姑娘都無建議呀,不過佢唔係餐餐都咁慢,有時45分鐘,有時2個鐘,好難捉摸
...

初生bb係難捉摸啲 隔一排又唔同左

首頁

尾頁

跳至