0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我同老公係奉子結婚嘅,雖然老公講到好愛我地禁,但係我真係感受唔到
佢做物流嘅,聲稱份工好忙無特定收工時間,每朝8點收工,晚晚都差唔多11.12點反,但佢中途又有時間去剪下頭髮盛嘅,佢亦唔會同我交代行蹤,所以我完全唔知佢去左邊做緊乜,就算佢早收工都會去踢波,每日就得我一個湊BB,BB夜晚訓左我就做家務,怕bb會醒,所以得我一個嘅時間都唔敢沖涼,佢屋企後,一係叫我煮面,一係直接沖涼訓教,每晚個廳得反我一個個陣,我都覺得好孤獨。唸住佢平日唔BB,放假應該會陪我地,結果佢朝早去踢波,下午反泥補眠,夜晚先可以同我地食餐飯,抱個囡就好似d外人禁抱幾下畀反我

複式洋房

KhloeNg 發表於 19-5-16 01:00
我同老公係奉子結婚嘅,雖然老公講到好愛我地禁,但係我真係感受唔到
佢做物流嘅,聲稱份工好忙無特定收工 ...

依家個囡都唔認得佢,唔要佢抱
真係好唔開心,每個星期娘家住先有家庭溫暖。依家個囡先5個月,我都唔知點行落去

男爵府

2024年龍年勳章

明白你嘅無奈。為咗bb, 點都堅持落去。又或者,可唔可以同佢傾吓?如果佢有返咁上下年紀,良心,正常都會有少少反應。少少改變都好。如果都係無用都唔怕,有你自己家人做後盾呀,凡事都有路行嘅。湊好bb捱到一歲就唔會太困身。一個月一個月好易過架咋!加油呀!

複式洋房

babyfung61 發表於 19-5-16 01:28
明白你嘅無奈。為咗bb, 點都堅持落去。又或者,可唔可以同佢傾吓?如果佢有返咁上下年紀,良心,正常都會有 ...

我又唔敢搵佢認真傾,因為佢每晚反到屋企都講到反工好辛苦禁,我好怕畀到壓力佢,搞到佢唔敢反屋企,有時都會忍唔住話佢成日踢波唔理屋企,佢就係留反係屋企。有時我真係會唸個囡係滿界佢嘅虛榮心,當初個囡都肯畀佢抱嘅時候,佢會約左朋友一齊出街食飯先會爭住抱。
我依家就諗做單親媽媽自己養個囡,係咪太偏激

男爵府

回覆樓主:

你老公忽略左你,但你唔講佢知,佢永遠唔知道嫁,男人好蠢嫁,要踢一腳郁一下,你唔講你死忍,負面情緒最終影響你地感情
我老公日日早上9點出門,夜晚10點先番屋企,佢工作體力勞動都幾大嫁,但我仍然會留番佢應有既工作比佢,因為我地無工人無長老,所以家務照顧bb既事我唔會一個人做晒,一定會分工,否則我會覺得呢個家只有我一人付出,咁我不如做番返工,將個b求其交比人湊,我最討厭自己一個人食飯自己一個人湊b既感覺,所以我老公一返屋企必須湊b,等埋佢10點番泥一齊食飯,佢要洗奶樽洗碗幫bb沖涼哄訓教
呢一切都係我地嘈交,傾談,慢慢磨合出泥,要放手比佢學湊bb

複式洋房

kissapplegirl 發表於 19-5-16 02:38
你老公忽略左你,但你唔講佢知,佢永遠唔知道嫁,男人好蠢嫁,要踢一腳郁一下,你唔講你死忍,負面情緒最終 ...

我老公好多時反到泥BB已經訓左教,試過叫佢氹bb訓教或做家務,佢都唔肯,有時佢將d鞋亂禁擺,成個門口都係佢嘅鞋,我早晚同佢講左一次已發我脾氣,食個生果都要剝好擺正面前食,叫佢分擔真係好難叫得郁,我開頭都會等我老公食飯,但佢每次同我講嘅差唔多收工都係呃我,由9點等到12點,有時煮好唒飯佢又唔食,同佢呻左幾句,佢就發脾氣話以後湊掂BB,唔洗煮飯畀佢。其實一開始打算生完請工人,佢後來又反口唔想屋企有外人,又話我反工就睇下佢邊個朋友得閒畀人湊,最終逼到我做ftm,到依家真係好似你所講,個家得我為個B付出,可以點開口講好

大宅

KhloeNg 發表於 19-5-16 01:54
我又唔敢搵佢認真傾,因為佢每晚反到屋企都講到反工好辛苦禁,我好怕畀到壓力佢,搞到佢唔敢反屋企,有時 ...

樓主你如果已開始諗係咪做單親媽媽,其實你都係要同你老公攤牌架啦,即係你點都會(要)「數」佢的罪狀出來....何不先同佢溝通吓,比最後「通牒」佢先?可能男人真係粗心,佢根本只係覺得你咩都攪得掂咪自己安排自己的活動而忽略左你們。
總之唔開心就找人或上黎傾訴下,唔好自己屈埋屈埋呀,加油(emoji)

男爵府

KhloeNg 發表於 19-5-16 03:42
我老公好多時反到泥BB已經訓左教,試過叫佢氹bb訓教或做家務,佢都唔肯,有時佢將d鞋亂禁擺,成個門口都係 ...

其實有部份男人係甘,以前未結婚之前你奶奶係咪乜都唔洗佢做

男爵府

KhloeNg 發表於 19-5-16 03:42
我老公好多時反到泥BB已經訓左教,試過叫佢氹bb訓教或做家務,佢都唔肯,有時佢將d鞋亂禁擺,成個門口都係 ...

站係佢角度,可能佢岩岩做左人爸爸幾個月,佢都未適應,原有既自由生活被剝奪,佢都有佢既壓力,但係我地女人眼中係唔成熟唔為家庭付出
你地點都要再認真傾下,比佢知道你既壓力你既唔開心,或者考慮搵本地ee湊,我問過價湊朝9晚5,幾千蚊一個月,咁你可以番工,放工自己湊番屋企煮飯
我聽你咁講,你老公而家都唔錫唔就你,咁仲需要同你一齊? 一定要鬧醒佢呀

大宅

kissapplegirl 發表於 19-5-16 13:10
站係佢角度,可能佢岩岩做左人爸爸幾個月,佢都未適應,原有既自由生活被剝奪,佢都有佢既壓力,但係我地 ...

好認同呢位媽媽既講法和建議。

樓主試下行出第一步,認真同老公對話,等佢知道你既感受。有需要可再上黎傾,有好多媽媽都係過來人,好有 heart 想幫你,最緊要唔好自己諗埋一邊。

男爵府

係咪年紀好細,可能未想做爸爸

複式洋房

圖圖 發表於 19-5-16 09:10
樓主你如果已開始諗係咪做單親媽媽,其實你都係要同你老公攤牌架啦,即係你點都會(要)「數」佢的罪狀出 ...

好,禁我搵佢認真傾下,希望大家能夠互相理解

複式洋房

moksamuel 發表於 19-5-16 10:00
其實有部份男人係甘,以前未結婚之前你奶奶係咪乜都唔洗佢做

可以禁講,所以依家我覺得好似幫人湊仔禁,有時見佢反工辛苦想幫佢做多少少嘢,但又好似變左佢呀媽,而唔係佢老婆

複式洋房

kissapplegirl 發表於 19-5-16 13:10
站係佢角度,可能佢岩岩做左人爸爸幾個月,佢都未適應,原有既自由生活被剝奪,佢都有佢既壓力,但係我地 ...

我都覺得佢好似未適應到,仲係好想要自由嘅生活,好似想比娛樂踢波,家庭反而排係後面。唉,加上依家BB太痴我,完全去唔到其他人屋企又唔比其他人抱,如果唔係會喊唔停,係無聲尖叫個種,好想訓練佢無禁痴我,出去做下part time

複式洋房

MinMinDes 發表於 19-5-16 16:04
好認同呢位媽媽既講法和建議。

樓主試下行出第一步,認真同老公對話,等佢知道你既感受。有需要可再上黎 ...

好,要認認真真傾,最怕係大家都覺得自己付出左好多,同埋以前我係大家庭生活,每日有人聲,依家由朝到晚得自己對住BB,無人傾到計個感覺好孤獨,同老公傾又唔理解我,因為佢係外面做嘢,反泥只係訓教

複式洋房

HappyMaMaBaby 發表於 19-5-16 23:07
係咪年紀好細,可能未想做爸爸

佢35歲啦,當初佢話一定要生個BB出泥,但我覺得佢依家嘅心態似係玩人地個BB,搞唔掂畀反媽媽嘅感覺

別墅

回覆 KhloeNg 的帖子

睇完好鄧你心酸,為左bb同另一半好多時女人都會選擇死忍,但bb而家仲細,問題始終要解決,問下你老公究竟想點好等你知道條路應該點行。

大宅

KhloeNg 發表於 19-5-17 00:56
佢35歲啦,當初佢話一定要生個BB出泥,但我覺得佢依家嘅心態似係玩人地個BB,搞唔掂畀反媽媽嘅感覺
...

好多爸爸都係咁,咁大個人老好似大細路,佢會覺得自己做少少就已經係做左好多。我生左2個啦,我老公都係咁,唯有不斷教育佢,等佢知道爸爸有好多野要做。

大宅

我呢家第二胎,妹妹剛滿月...因我老公唔想半夜嘈醒大女(唔想兩個奏交響樂),所以妹妹一喊想飲奶,他便即彈起身幫手抱佢出廳,我攪掂晒換片開始餵奶,他便繼續訓。其實我地已分工,是他會在晚上9-10點那次飲奶後,佢負責抱多陣,讓妹妹入睡,而我就訓先。
我都明白佢日間要返工,我仲可攝時間訓(全埋身餵人奶,但有工人及婆婆幫),幸妹妹除非有肚風,否則半夜好合作,所以平日盡量比佢訓。但有時我頂唔順,「恰眼訓」,為安全計便叫佢頂。
(續)

大宅

而假日前夕,我會視乎情況叫佢幫夜晚,日間則由佢帶大女出去放電或照顧兩個,我補眠。
開頭佢會話,明明日間有機會訓,我做咩唔訓?我便數比佢聽,餵得奶、換片、我及bb沖涼、食飯、下午大女放學回家要我陪玩(現教到她讓我在特定時間比我訓),已無幾多時間可訓,他才明白及體諒多左。

首頁

尾頁

跳至