1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題,其實15個月有一次去旅行,唔肯飲奶後,就愈飲愈小... 醫生話一定要佢飲360ml 一日最小,但bb 就一日飲得100ml .救解決方法...

男爵府

jenisa 發表於 19-5-16 08:13
如題,其實15個月有一次去旅行,唔肯飲奶後,就愈飲愈小... 醫生話一定要佢飲360ml 一日最小,但bb 就一日 ...

可能佢介奶喇, 你喺日常餐單加芝士同乳酪畀佢食一樣代到奶, 另外可以畀紙盒鮮奶 ,子母奶

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

食飯仔粥仔情況如何?

複式洋房

Linda_lady 發表於 19-5-16 14:49
本身BB食固方面進展得好唔好? 或者你都可以試下比開奶茶佢飲, 會胃口好D.
...

佢食嘢冇問題,只係唔飲奶

複式洋房

moksamuel 發表於 19-5-16 16:33
食飯仔粥仔情況如何?

完全冇問題

複式洋房

kissapplegirl 發表於 19-5-16 13:31
可能佢介奶喇, 你喺日常餐單加芝士同乳酪畀佢食一樣代到奶, 另外可以畀紙盒鮮奶 ,子母奶
...

有冇cheese , yogurt and milk 介紹?

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

除了食芝士、乳酪,有冇試過牛奶沖麥皮加香蕉?燉旦加牛奶,蒸牛奶南瓜饅頭,薯蓉溝小小牛奶,麵包買牛奶麵包,pancake 加牛奶煎?

仲有好多高鈣食物,如芝麻、黑豆

男爵府

jenisa 發表於 19-5-16 21:57
完全冇問題

甘好好呀,我仔食好少固,瘦忟忟

男爵府

jenisa 發表於 19-5-16 21:58
有冇cheese , yogurt and milk 介紹?

鮮奶只要係全脂鮮奶就ok,十字牌,牛奶公司個d都得
yogurt我比開一隻Aeon同一田都買到既,一盒4小個,但糖分都幾高,你可以再簡d成份天然d糖分低既yogurt
芝士我係百佳買巴馬臣芝士碎

大宅

我囡囡一歲就完全唔肯飲奶,我每日都俾兩至三份奶類食物佢,例如芝士同乳酪,芝士我去超市買Edam Cheese,我揀啲納含量比較低嘅,每100g食用份量,納含量600mg以下。乳絡就買Greek yogurt,比較低糖份。有時晏晝煮pasta佢食就用奶煮個白汁,亦聽過朋友帶BB去見營養師,教佢用奶整南瓜雞蓉湯俾BB飲。

其實唔飲奶就注意佢嘅鈣質吸收就ok,除左奶類,我間中都會俾我囡囡食黑芝麻同豆腐。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至