自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

flowerlala 發表於 19-5-16 10:15

大致相同,出街冇特殊情況一定冇得玩,屋企人都唔係成曰 ...

我覺得朋輩影響好大,同埋培養多 d 唔同的興趣。
都預計到有一日係管唔到,不過我個人覺得將上癮推得越遲越好

水晶宮

flowerlala 發表於 19-5-16 10:13
佢的確係做哂功課,但勁hea咁做,D字打風丶做漏⋯等等,就係為咗快D可以打機
...

咁咪無得打囉,適量玩唔係問題,但都要守規矩

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆 Holidaykiki 的帖子

同你一樣,訓前睇卡通15分鐘,
小朋友4歲,未識打機

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆 canies 的帖子

幫佢安排多0的其他活動?

水晶宮

回覆樓主:

Set 時間 用計時器1夠鐘就響,響左就要停,大人守信用比佢睇,細路守信用夠鐘就停

大人破規矩罰買雪糕比細路,細路破壞規則罰第2晚無得睇

你肯硬心做呢個規則,1個月後呢個原則習慣就會形成

男爵府

canies 發表於 19-5-16 09:45
小六,情況失控,我係失敗例子想睇下有冇人分享成功經驗。

想知你幾歲開始比小朋友玩?

大宅

flowerlala 發表於 19-5-16 10:13
佢的確係做哂功課,但勁hea咁做,D字打風丶做漏⋯等等,就係為咗快D可以打機
...

如果打機時間同做功課表現掛鈎呢?啲字越靚,加5分鐘;冇做漏,加5分鐘等等。
5分鐘到喉唔到肺,反而會更加想繼續玩。

大宅

bluetulip 發表於 19-5-16 10:33
我覺得朋輩影響好大,同埋培養多 d 唔同的興趣。
都預計到有一日係管唔到,不過我個人覺得將上癮推得越遲 ...

Agree ,我都係咁諗,有嘗試培養其他興趣但唔work

伯爵府

flowerlala 發表於 19-5-16 08:47
你地比小朋友(小學生)玩電話/電子產品/打機係點規定?

小朋友守規矩?唔守又點對付?

學校有寫手冊叫佢用,只有星期六/日出街搭車時做!

其他都好少用到電子產品!

我有獎勵計劃,儲印仔換打機/睇電視(15分鐘)

細仔k1 , 都係同大女一樣,可儲印仔換睇卡通片!只係無打機項目選擇!

暫時仲好努力地儲,甚至我女話做好唔係為左儲印仔!幾星期都無換過睇電視,一放假我地都係玩公園、踩滑板車、打球、沙灘等仲吸引

大宅

limanho 發表於 19-5-16 11:12
如果打機時間同做功課表現掛鈎呢?啲字越靚,加5分鐘;冇做漏,加5分鐘等等。
5分鐘到喉唔到肺,反而會更 ...

呢個方法唔錯,未試過,等我試下先,謝謝你

水晶宮

回覆樓主:

小時控制電玩唔難,到左中學先難呀!想控都難控

大宅

emilylam 發表於 19-5-16 11:23
小時控制電玩唔難,到左中學先難呀!想控都難控
係,中學生帶電話返學,見到大多數行路都望住個電話。

大宅

spikenard 發表於 19-5-16 11:00
Set 時間 用計時器1夠鐘就響,響左就要停,大人守信用比佢睇,細路守信用夠鐘就停

大人破規矩罰買雪糕比細 ...

有用呢個方法,十次有6丶7次work ,有時打到興起又講數,佢講數我講道理,要喊住咁收機,無限loop ,好煩

水晶宮

flowerlala 發表於 19-5-16 11:48
有用呢個方法,十次有6丶7次work ,有時打到興起又講數,佢講數我講道理,要喊住咁收機,無限loop ,好煩
...

要10次都十次都有效的方法,你要硬起心

1先同小朋商量大家同意的時間
2然後係開之前,每次不厭其煩地講規則,目的係洗腦
3重點講夠鐘響左就熄電腦,冇得講數,同埋你會熄電腦,而佢唔準喊,佢答應你做到就開電腦,唔得就由佢喊

第3點佢唔制發脾氣,你就用和平冷靜的語氣同佢講,時間我地可以再商量,你同意那規則我地就開始,若果你繼續喊就當你放棄呢次的溝通機會,今日我唔會就呢件事再溝通,佢真係發脾氣的話,你就行開全家人無視佢當佢隱形,被人冷莫係好難受,比起打更難受的

你要硬心,有d原則要硬淨過佢,小朋友肯服軟先能虛心學到野的

大宅

回覆樓主:

我朋友嚴禁個仔(小三)打機同用電子產品,佢覺得咁做好好,仲好驕傲,但佢小朋友同我仔講佢學校冇朋友,因為佢唔識打機,個個男仔都有玩,但佢連點裝個app都唔識,youtuber係咩又唔知,啲同學取笑佢,又話同佢冇話題,我同佢媽咪講,咁樣會影響佢社交,不如教佢自律,學會控制先係長遠可行嘅方法,但佢阿媽唔聽

大宅

kelly_wong123 發表於 19-5-16 12:22
我朋友嚴禁個仔(小三)打機同用電子產品,佢覺得咁做好好,仲好驕傲,但佢小朋友同我仔講佢學校冇朋友,因 ...

我同意你講法我要搵當中嘅平衡點

用戶要求終止服務

kelly_wong123 發表於 19-5-16 12:22
我朋友嚴禁個仔(小三)打機同用電子產品,佢覺得咁做好好,仲好驕傲,但佢小朋友同我仔講佢學校冇朋友,因 ...

我個女都經常用手機
都無玩同學玩嘅遊戲,又唔睇youtuber,都係無話題。佢話個遊戲唔啱玩,又唔識youtuber.
佢識自己整whatsapp sticker,呢樣我最欣賞

公爵府

好媽媽勳章

4.5歲無點管,我覺得咁上下一叫佢自動收機,基本上由3歲開始接觸無唔合作,大啲可能會掛

子爵府

好簡單,唔比打機

水晶宮

flowerlala 發表於 19-5-16 08:47
你地比小朋友(小學生)玩電話/電子產品/打機係點規定?

小朋友守規矩?唔守又點對付?

平日功課忙,做晒功課溫晒書我會比佢地自由玩,我個人認為比佢地自由玩反而會節制,成日唔比玩,放假先比玩會玩到唔捨得放手

首頁
12345...8

尾頁

跳至