自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

分甘同味 發表於 19-5-16 16:14
初小仍然可以被你控制到,但高小全部同學都玩social media,到時你仲慘!
做家長要知道小朋友上網睇D咩丶 ...

咁我知佢玩乜,亦知佢睇邊D you tuber 嘅,佢肯同我講,亦係同學間最hit 嘅話題,所以我都想比佢玩,唔好咁孤立,佢本身已經冇乜朋友,但佢未做到收放自如

禁止訪問

子爵府

親子王國15週年勳章

綜合經驗,唔想小朋友沈迷,就需要畀佢足夠時間接觸,當佢接觸得多,並隨時可以接觸,就唔會上癮,因為 it's always there, I can wait。

比較多小朋友係一開始冇,突然有,就會沈迷,並不能自律,因為父母隨時收回,呢次唔玩就唔知幾時再有,同埋唔會輕易交還。我教人地小朋友,好多都有打機,但一叫就可以停、收心養性,做完就可以放行再去打機,收放自如。呢批小朋友,有成績好,有成績唔好,但佢哋冇沈迷。

同埋 5 分鐘真係好苛刻,到喉唔到肺!你睇電視劇、食飯都起碼 15 分鐘。你諗下,一日 24 小時,有 8 小時睡眠,8 小時讀書,3 小時去廁所、食飯,2 小時搭車,得返 3 小時係「空閒」,但 3 小時要做功課、溫書,裡面得 5 分鐘係可以娛樂,係人都辛苦,更何況小朋友最需要係玩樂。

想佢做好啲,你要份獎勵厚啲。例如做曬可以玩 20 分鐘,但做得好、整齊,可以 40 分鐘。個引誘要夠大先可以推動佢完成任務。你去打工,老細如果同你講「你做曬,我每個月加 100 蚊人工畀你」,著數咁少,你真係睬佢都傻,係咪?但如果老細同你講「你限期前完成任務,我加 $2000 人工。但如果你做得好,加 $4000。」咁你都會即刻做好啲。

你可以畀多啲時間去打,但真係要守規,犯規時唔可以心軟。佢喊、lur,係因為你用錯方法,你當刻情緒未必冷靜,你亦好強迫佢,咁就變做你「搶」。你係要佢心甘情願畀你,而非硬碰硬。當時間就黎到,你要倒數通知佢。夠鐘,你要保持冷靜,示意佢需要交還,並承諾第二日會再借畀佢。我教小朋友,好多初初都會唔肯放低玩具上堂,但我保持冷靜,最終無論如何佢都會服軟交出,我亦承諾件玩具我會放當眼處,佢一做完野就畀佢玩,做得快靚正就可以早落堂我陪佢一齊玩。佢玩嗰時,我唔可以騷擾、停賽。

大宅

1998Ruby1998 發表於 19-5-16 17:18
綜合經驗,唔想小朋友沈迷,就需要畀佢足夠時間接觸,當佢接觸得多,並隨時可以接觸,就唔會上癮,因為 it' ...

謝謝你

大宅

flowerlala 發表於 19-5-16 11:48
有用呢個方法,十次有6丶7次work ,有時打到興起又講數,佢講數我講道理,要喊住咁收機,無限loop ,好煩
...

好似睇過一本書教,父母同小朋友講:夠鐘時,我會過嚟拍下你,提示你夠鐘啦(唔出聲嘅)。
如果小朋友做到即刻放低,明天加5分鐘俾佢囉。

翡翠宮

emma_kapo 發表於 19-5-16 09:57
可能好多家長唔認同,但我兩個係ipad放題無限時既想睇想玩除時可以,大前提係做好所有野!可能佢地 ...

其實我同你做法一樣~

都係大前題做哂功課,同埋自細我已set左時間幾點溫習,另外,我每日都會帶我女去公園放電~

所以我女根本唔使扭,遊戲機、電腦我教埋佢自己開,教埋佢自己揀遊戲同開youtube,有時佢係睇到唔睇~

珍珠宮

kelly_wong123 發表於 19-5-16 12:22
我朋友嚴禁個仔(小三)打機同用電子產品,佢覺得咁做好好,仲好驕傲,但佢小朋友同我仔講佢學校冇朋友,因 ...

我都有個咁既朋友,情況好似。
小朋友P.5,冇電話冇ipad, 只可睇電視,
所以佢仔好鍾意我小朋友去佢度玩,因為可以玩我地ipad/電話,佢會狂叫我女DL遊戲,佢好似走火入魔咁喪玩,玩到入哂神(佢媽瞓晏覺)。
當佢媽起身,佢會匿入房,希望玩得幾耐得幾耐......佢媽一唔俾佢玩,唔會預告,話收就收,佢仔就會同我女講好憎媽咪呢d說話.....
我同朋友講過唔洗太約束,恐防物極必反,俾佢玩等佢早d學節制都好,等中學(反叛期)先俾,可能冇協議的機會

水晶宮

BK Milk勳章

flowerlala 發表於 19-5-16 08:47
你地比小朋友(小學生)玩電話/電子產品/打機係點規定?

小朋友守規矩?唔守又點對付?

出街食飯玩
我通常食好耐(飲酒)
屋企係無得玩

大宅

唔俾睇電話,每天只會係限制時間內睇吓卡通片

男爵府

豬C9 發表於 19-5-16 13:59
我估妳自己本身應該係唔鐘意打機/唔係咁好電子產品?如果唔係唔會提出5分鐘呢個時限。
有無了解下你仔玩咩 ...

我女仲係2歲未面對電子呢個問題
但我其實唔知點解咁多家長都唔俾接觸電子產品

因為我六七歲嗰陣都係打game boy 打到大

其實一個小學生,如果完全唔打機唔睇電視,其實佢哋有咩玩?唔通放學到瞓覺都係去公園,益智遊戲,broad game等等?

其實點解小學生唔可以睇電視同打機?

男爵府

flowerlala 發表於 19-5-16 14:32
我就係想佢做到呢樣嘢,佢做到我會手鬆D,可惜佢未做到,講道理講咗好多好多次,把口話明,實際行動做唔到 ...

個人覺得你比5分鐘同唔俾係冇分別
你試吓佢同你講溫左書5分鐘
你又覺得溫左咩

啲嘢一到我手又收返俾我都嬲到癲,其實唔怪得佢會成日發脾氣同扭計

真係俾佢玩15至30分鐘,睇下個情況會唔會改善好過啦

珍珠宮

做完功課任玩。但要食飯,沖涼,或者有其他事要佢做,隨時stop都得。細細個唔得,一定發脾氣,但佢硬,你硬過佢。而家聽教聽話知道要守規矩,因為冇第條路行,除非識自己買部電話。睇咩都要我同意,啲嘈嘈閉嘅即刻stop,例如Ryan呀媽嗰啲。

水晶宮

kelly_wong123 發表於 19-5-16 12:22
我朋友嚴禁個仔(小三)打機同用電子產品,佢覺得咁做好好,仲好驕傲,但佢小朋友同我仔講佢學校冇朋友,因 ...

老實,我唔覺得你朋友有問題,反而係其他家長太放縱,講緊只係三年級的學生,唔識打機裝 app 同 youtuber 唔係好大驚小怪的事。唔通上到中學,個個都食煙,又鼓勵個仔為左埋堆而食煙?不過,我同意你講教小朋友節制都好緊要

珍珠宮

emma_kapo 發表於 19-5-16 09:57
可能好多家長唔認同,但我兩個係ipad放題無限時既想睇想玩除時可以,大前提係做好所有野!可能佢地 ...

我同你一樣諗法,佢由原先收機會發癲,到而家開著部機一陣就會做其他嘢,聽聲就得

珍珠宮

小manman 發表於 19-5-16 17:51

其實我同你做法一樣~

X2

翡翠宮

Moti 發表於 19-5-16 19:17
我同你一樣諗法,佢由原先收機會發癲,到而家開著部機一陣就會做其他嘢,聽聲就得
...

我女都係咁

大宅

MrsSingSing 發表於 19-5-16 18:00
我都有個咁既朋友,情況好似。
小朋友P.5,冇電話冇ipad, 只可睇電視,
所以佢仔好鍾意我小朋友去佢度玩, ...

我都諗緊我自己係呢個問題

上來請教真係學到好多嘢

其實之前我係比佢玩得多D嘅,但佢有一次激到我好嬲好嬲,我就話要收返佢呢個權利,仲delet 晒佢D game ,冇睬佢幾日。
佢同我say sorry ,我就話比佢知,唔係每件事say sorry 都可以挽救,做事前要三思。
唔知佢有冇因為呢件事得到教訓

珍珠宮

小manman 發表於 19-5-16 19:21
我女都係咁

我任何嘢都係相同處理手法,俾佢接觸多啲,知道自己並唔缺乏,唔好羨慕人,亦唔好跟人比較,亦唔好輕易被引誘。

男爵府

flowerlala 發表於 19-5-16 08:47
你地比小朋友(小學生)玩電話/電子產品/打機係點規定?

小朋友守規矩?唔守又點對付?

手機唔比掂,可自己開switch 玩,前題是要先完成功課,PS4要問我,佢唔識開

用戶要求終止服務

bbbbb001 發表於 19-5-16 18:57
我女仲係2歲未面對電子呢個問題
但我其實唔知點解咁多家長都唔俾接觸電子產品

父母自己都不停睇手機、上bk
如果父母有時間全天候同小朋友玩就無問題
我細個都係電視送飯,睇八卦雜誌同報紙副刊,中學就聽歌、傾電話傾幾個鐘啦

首頁
34567...8

尾頁

跳至