自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔5歲,佢無打機,但有睇YouTube, 我無特別管每日幾多分鐘,但同佢講明佢有自由自己決定幾時睇,睇幾多,但如果佢表現出佢唔識自我控制(例如要沖涼停睇而佢喊、發脾氣或睇足一日唔去玩其他野),佢就會失去用ipad既自由,第一次罰停一日,第二次罰停兩日,每次一日咁加上去,到要罰停10日就掉左部ipad唔再買。佢而士大個左,反而越睇越少,有時我問佢要唔要ipad,佢會拒絕我話佢想睇書或畫畫。

大宅

bluetulip 發表於 19-5-16 19:16
老實,我唔覺得你朋友有問題,反而係其他家長太放縱,講緊只係三年級的學生,唔識打機裝 app 同 youtuber ...

我覺得你用食煙比喻完全唔正確囉 ,用電子產品點同食煙呀
小三唔識當然唔需要大驚小怪,不過家長又唔需要攪到洪水猛獸咁,完全封殺,比小朋友知道少少,同啲同學仔有多啲話題都係件好事,好多家長同仔女有代溝,仔女有咩都唔會同父母講,就係因為呢啲家長只會用自己角度睇野,有冇諗過小朋友開到口話學校冇朋友,冇話題幾唔開心,仲要唔敢同阿媽講,只同朋友仔講,因為知道阿媽一定唔比仲會比人鬧

珍珠宮

flowerlala 發表於 19-5-16 19:24
我都諗緊我自己係呢個問題

上來請教真係學到好多嘢

會得到教訓的,
我覺得家長真係好嬲好嬲時,發吓大火(無傷害性)係人之常情,發完火再苦口婆心解釋點解自己咁激動,相信小朋友感覺到嚴重性,佢哋可能唔識用把口衷心道歉,但佢地一定有印象,會反省的

大宅

金魚媽 發表於 19-5-16 19:45
手機唔比掂,可自己開switch 玩,前題是要先完成功課,PS4要問我,佢唔識開
...

我知佢鍾意打機,甚至用呢樣嘢引誘佢,話如果佢考第一,任佢揀買switch 或者ps4

子爵府

emma_kapo 發表於 19-5-16 09:57
可能好多家長唔認同,但我兩個係ipad放題無限時既想睇想玩除時可以,大前提係做好所有野!可能佢地 ...

Yes

男爵府

flowerlala 發表於 19-5-16 21:05
我知佢鍾意打機,甚至用呢樣嘢引誘佢,話如果佢考第一,任佢揀買switch 或者ps4
...

一齊玩!好開心

水晶宮

kelly_wong123 發表於 19-5-16 20:26
我覺得你用食煙比喻完全唔正確囉 ,用電子產品點同食煙呀
小三唔識當然唔需要大驚小怪,不過家 ...

電子產品唔係洪水猛獸,但同煙一樣,唔係生活中的必須品,尤其對一個三年級的學生黎講。正如上面有 jm 講三年級學生的話題如果只剩低打機同YouTube, 其實好恐怖。你講得無錯,係應該考慮細路的感受,所以你朋友唔係要鬧個仔,而係解釋,令佢明白。至於係咪應該放手比個仔玩下,係佢的決定,不過唔放手都唔等如佢係錯或者萌塞

大宅

bluetulip 發表於 19-5-16 21:18
電子產品唔係洪水猛獸,但同煙一樣,唔係生活中的必須品,尤其對一個三年級的學生黎講。正如上面有 jm 講 ...

我諗只會老一輩或舊式思想嘅人至會話電子產品唔係生活必需品 , 代溝咪就係呢啲 不過我依然覺得食煙唔可以同電子產品相提並論,食煙點講都係危害健康影響他人,但電子產品只要控制自律,唔見得有咩禍害。
我意思唔係小三只識講打機講youtuber冇其他野講,而係人人都有興趣嘅野你又一句都搭唔到咀嘅時候,人地都唔想同你fd啦,所以咪冇話題囉,最後佢阿媽點決定唔到我理,我只係話比佢聽個仔有咩諗法

伯爵府

壞蛋獎門人 發表於 19-5-16 09:32
遇左比人小。
其實每日我都有比小朋友睇卡通,係電視睇,做哂功課食哂飯就會比,我覺得每樣野都 ...

我都係、做完功課食完飯就係自由時間、45分鐘左右、佢想做咩都比佢做、可能冇限住、所以唔會日日都話睇電視。

星期六、日好多時全日出街、回家已經要沖涼睡覺、唔會有電視手機時間。

伯爵府

kelly_wong123 發表於 19-5-16 12:22
我朋友嚴禁個仔(小三)打機同用電子產品,佢覺得咁做好好,仲好驕傲,但佢小朋友同我仔講佢學校冇朋友,因 ...

其實小學三年級小朋友、已經會有自己WhatsApp group , 又會玩TikTok 拍片....

個個識你唔識、真係會影響社交。

翡翠宮

kelly_wong123 發表於 19-5-16 22:39
我諗只會老一輩或舊式思想嘅人至會話電子產品唔係生活必需品 , 代溝咪就係呢啲 不過我依然覺得食 ...

非常同意你的講法~
尤其頭2句,我睇完真係笑左
好一句代溝,好正

水晶宮

kelly_wong123 發表於 19-5-16 22:39
我諗只會老一輩或舊式思想嘅人至會話電子產品唔係生活必需品 , 代溝咪就係呢啲 不過我依然覺得食 ...

咁我身邊都好多老餅同舊思想的家長,就連 Steve Jobs 都唔比自己仔女玩電子產品,而係鼓勵大量閱讀。好彩我細路身邊的同學同朋友打機睇 YouTube只係佔一小部分,仲有好多其他共同話題

水晶宮

OforOsaka 發表於 19-5-16 23:11
其實小學三年級小朋友、已經會有自己WhatsApp group , 又會玩TikTok 拍片....

個個識你唔識、真係 ...

我細路都係三年級,你講的都無出現係佢的社交圈子入面,可能成班都係老餅同舊思想

男爵府

flowerlala 發表於 19-5-16 08:47
你地比小朋友(小學生)玩電話/電子產品/打機係點規定?

小朋友守規矩?唔守又點對付?

我冇比兩個女玩電話 冇呢個習慣自然冇玩電話既要求

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

大仔11歲, 每日可以玩電話1個鐘, 有2日可以打1個鐘機. 間中因唔同情況會有改動.

二仔8歲, 有2日可以打1個鐘機兼用電話, 其餘日子熄機.

伯爵府

回覆樓主:

用device好難唔上引,打機都會有打爆機的一日。如睇YouTube 實在有冇限咁多嘢睇。
我係大人都上引啦。
所以都係要比多d其他活動小朋友。

大家的小朋友可能重係小學。 重可限時所以問題不大。 如果唔及早安排,我估一到中學就好難攪。

子爵府

flowerlala 發表於 19-5-16 08:47
你地比小朋友(小學生)玩電話/電子產品/打機係點規定?

小朋友守規矩?唔守又點對付?

做好晒佢的責任就可以玩到訓覺時間2200,

平日通常都不會多於1.5小時, 假日留係屋就盡量不多於2小時
任何學習需要不限時
出街電話唔俾打機, 只聯絡用
心急打機無認真做功課(亂做), 做完都無得用, 只能睇電視或訓覺.....
合理的叫停唔停又會唔俾用, 好似夠鐘出街, 我唔理玩完個局遊戲未都要熄,

因為我會通知幾點出門, 自己控制可唔可以玩完一局

最長一次連續唔俾用兩個星期

我的做法係獎罰分明,不過我成日講笑話我唔係罰, 只係無做好責任, 我唔獎你玩姐....

仲笑佢其實決定權係佢手, 你好我好, 萬事好商量

子爵府

同埋我鼓勵佢用電子產品學習, GOOGLE同YOUTUBE都好多野學到.....習慣左佢係GOOGLE左, 唔識先再問....過程中要教佢咩資料先有用, 唔一定啱的

子爵府

壞蛋獎門人 發表於 19-5-16 13:28
因為人既本性,你越唔比就越想要,大人都會係咁

糸...

一放學,見那間男中學名校生。個個那住個電話行。
小學仲可以比你話下事,中學彩你

子爵府

flowerlala 發表於 19-5-16 10:13
佢的確係做哂功課,但勁hea咁做,D字打風丶做漏⋯等等,就係為咗快D可以打機
...

HEA做錯(重做)
打風(全擦重寫, 一個字都全擦)
做漏(補做)

會睇情況決定點做, 初犯可能俾小小機會, 呢個方法係大家溝通左會咁做, 你知我知,

你要咁樣就承擔結果

按需要微調, 唔影響交功課, 好似D字打風, 咁另紙重寫, 寫到字正為止,

HEA做就打機時間另做練習一份, 多少按HEA做情況決定..........

反正大家呢方面溝通左, 同意左, 都係個句, 控制權其實係小朋友手中........

你有能力就最快時間做好, 寫好, 溫好就咩都好商量

首頁

尾頁

跳至