自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

大宅

cherrieloy 發表於 19-5-16 13:08
平日功課忙,做晒功課溫晒書我會比佢地自由玩,我個人認為比佢地自由玩反而會節制,成日唔比玩,放假先比 ...

我就係反省緊,係咪呢個原因我搞到情況更壞

男爵府

emma_kapo 發表於 19-5-16 10:00
無錯,我覺得唔管住反而唔會有慾望無時無刻都想要

因為人既本性,你越唔比就越想要,大人都會係咁

男爵府

flowerlala 發表於 19-5-16 10:13
佢的確係做哂功課,但勁hea咁做,D字打風丶做漏⋯等等,就係為咗快D可以打機
...

做漏以經唔可以加時比佢,大家傾下

珍珠宮

王國教室勳章

namnamnamlolo 發表於 19-5-16 09:25
星期五六日
每曰一小時
唔守規定就以後無得打

我都係set左唔係每日玩,一個星期3-5次,depends on 個星期學習上有無需要用學校app,每次set時間如30-45分鐘,每次都肯停,因為不合作會罰停玩

大宅

Sammi8818 發表於 19-5-16 11:44
係,中學生帶電話返學,見到大多數行路都望住個電話。

我朋友個女中一,佢比左張無數據嘅電話卡比個女,所以係街唔可以邊行邊玩

大宅

ksbb68 發表於 19-5-16 13:37
我朋友個女中一,佢比左張無數據嘅電話卡比個女,所以係街唔可以邊行邊玩
...

我都係咁做呀,佢叻到入商場連免費Wi-Fi

水晶宮

5分鐘係太短,一日20分鐘可以接受。電子遊戲係好吸引,唔控制,小朋友好容易上癮。但好難完全隔絕,佢到青春期先得玩,更會喪玩,到時更難教。最好係一路教佢分寸,讓佢知道節制,係好傷腦筋,不過都要做。

用戶要求終止服務

假期半個鐘打機,做下其他嘢再打多半個鐘,通常朝早游晒水、做晒運動,當消閒一下

最近傾左新方案,改善到態度儲夠幾次,獎打十五分鐘(要做晒功課先打)

子爵府

虎到金來勳章

好少俾電子產品玩, 一個月最多3次, 都係玩word puzzle之類, 每次最多玩15-30分鐘。平時攪掂晒功課溫書會係食飯時間睇電視, 多數由小朋友話事睇咩, 但唔適合個D會講明點解唔睇得。假期時間多就一齊玩下棋, UNO呢類親子遊戲或者出街玩。到考試前就要停晒了, 最多只可以睇一陣電視。可能一向都冇咩習慣玩電子產品, 小朋友唔會扭要玩, 大人俾咪玩囉, 大人唔俾咪算囉

用戶要求終止服務

flowerlala 發表於 19-5-16 13:39
我都係咁做呀,佢叻到入商場連免費Wi-Fi

小心佢亂連私人wifi

子爵府

flowerlala 發表於 19-5-16 10:10
驚,所以真心上來請教

我諗管得太嚴反而令佢更渴求
我估妳自己本身應該係唔鐘意打機/唔係咁好電子產品?如果唔係唔會提出5分鐘呢個時限。
有無了解下你仔玩咩機?ipad睇咩多?其實我囡星期六日放假果d日子我係同佢一齊打機,一打就1,2個鐘。平日唔會扭話要打。平日就放學睇2個鐘電視。我比較另類,我係比佢睇完電視先做功課食飯。就係唔想佢為左要趕快去睇電視而亂咁做d功課。
暫時無咩大問題,之前學校考試都keep住全級2x。功課交齊又無寫手冊,所以無特別點理不過我囡本身算自律果類。

男爵府

tingtingword 發表於 19-5-16 10:08
每日做完功課温完書,如有時間剩可自遊玩樂(ipad game ,youtube,玩玩具等等) 45分鐘

講明relax時間,所以 ...

我囡小三開始都係用呢個approach,大前提係灌輸time management和「讀書時讀書丶遊戲時遊戲」道理,唔使勞氣

我自己放工做晒家務都上網睇集電視劇先瞓,小朋友亦需要hea時間

男爵府

我仔小三,星期一至五絕少比佢打機。但佢做完功課,食飯前可以睇30至45分鐘youtube。佢啲同學都有睇,返學會傾返。

星期六日,除左照樣30至45分鐘睇YouTube 外,如果出去食午/晚餐,食野前有得打機

我覺得唔可以完全禁止,唔係佢返學同同學無話題。當然也不可放縱,成日提佢唔好沉迷,尤其是男仔自制能力較低。

樓主5分鐘又真係嚴啲,有啲game可能setting都要幾分鐘,玩5分鐘真係到喉唔到肺,索性唔玩好過

大宅

豬C9 發表於 19-5-16 13:59
我估妳自己本身應該係唔鐘意打機/唔係咁好電子產品?如果唔係唔會提出5分鐘呢個時限。
有無了解下你仔玩咩 ...

首先,多謝你詳細解答

我本身有打機但唔沉迷,其實我都唔介意佢打,但好介意佢失控同唔守信用。佢做完功課可以睇電視,但佢冇興趣,成曰話卡通片低B,佢如果睇電視會睇you tube ,又係搵D打機KOL 嚟睇,睇到急都唔去廁所嗰種,我覺得好恐佈,上哂腦咁。令我聯想起嗰D為打機打到跳樓嗰D

我認為可以有限度地用電子產品,但要自律,可惜佢做唔到

大宅

pig_tiger 發表於 19-5-16 14:12
我仔小三,星期一至五絕少比佢打機。但佢做完功課,食飯前可以睇30至45分鐘youtube。佢啲同學都有睇,返學 ...

知道,謝謝賜教

伯爵府

總之做晒佢要做的事, 包括功課, 執書包, 沖涼, 家務(日日唔同), 溫書, 食飯, 運動...
之後隨佢, 總之準時上床訓覺...
每日用到幾多, 玩到幾多, 睇佢造化..

大宅

分甘同味 發表於 19-5-16 14:05
我囡小三開始都係用呢個approach,大前提係灌輸time management和「讀書時讀書丶遊戲時遊戲」道理,唔使勞 ...

我就係想佢做到呢樣嘢,佢做到我會手鬆D,可惜佢未做到,講道理講咗好多好多次,把口話明,實際行動做唔到

珍珠宮

上課日子,如果做哂功課溫哂默書.....電話會隨佢玩,大約一小時左右仍然機不離手,我會以‘俾雙眼休息吓’叫佢停一停,跟住沖涼食飯閱讀,再睇吓電視,其實都差不多要瞓了。

放假日子如果無節目,都係隨佢玩,但我亦會間中以‘雙眼休息吓’叫佢停一停。做吓手工,睇吓書,畫吓畫......之後即使再玩返都會睇情況再叫佢‘俾雙眼休息吓’,不斷循環
我唔會set時間限制,我覺得好約束,如果有人set時間限我玩手機我會唔高興

男爵府

flowerlala 發表於 19-5-16 14:32
我就係想佢做到呢樣嘢,佢做到我會手鬆D,可惜佢未做到,講道理講咗好多好多次,把口話明,實際行動做唔到 ...

初小仍然可以被你控制到,但高小全部同學都玩social media,到時你仲慘!
做家長要知道小朋友上網睇D咩丶玩D咩丶follow緊咩Youtubers,比控制佢玩幾耐更重要。我囡每日都同我講呢排trending興乜,咁我亦略知一二佢受咩影響

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

kelly_wong123 發表於 19-5-16 12:22
我朋友嚴禁個仔(小三)打機同用電子產品,佢覺得咁做好好,仲好驕傲,但佢小朋友同我仔講佢學校冇朋友,因 ...

咁恐怖??! 小三已經得返打機話題?! 咁睇怕未上中學已經幾百度散光喇
放下自在

首頁
23456...8

尾頁

跳至