3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如果姑媽每次見到姪就會會摸頭,腳,手是否有問題?(係一齊住)

大宅

kathy_or 發表於 19-5-16 09:10
如果姑媽每次見到姪就會會摸頭,腳,手是否有問題?(係一齊住)

摸頭都摸手腳都可以,合乎禮儀。不過,摸手就最好洗左手先。摸面就最好唔好。

小朋友幾歲大未?如果夠,都無乜所謂。如果初生,就必須洗手。

複式洋房

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
dativebond 發表於 19-5-16 13:12

摸頭都摸手腳都可以,合乎禮儀。不過,摸手就最好洗左手 ...

小朋友4歲,由小朋友細到而家,佢返到屋企唔洗手,係屋唔係好乾淨,抓完背脊都摸,一日到黑見一次摸一次

複式洋房

發表於 5 天前 |顯示全部帖子

This is your child, so even though people might think it's no big deal to

touch baby's

hands, feet, or (gasp!) face, if it bothers you, speak up!

複式洋房

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
LiLAngel 發表於 19-5-20 16:21
This is your child, so even though people might think it's no big deal to touch baby's hands, feet, ...

出過聲,老女人厚面皮過人

大宅

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
kathy_or 發表於 19-5-20 15:47
小朋友4歲,由小朋友細到而家,佢返到屋企唔洗手,係屋唔係好乾淨,抓完背脊都摸,一日到黑見一次摸一次
...

咁大唔怕啦!

但如果你真係好介意,咪買支酒精搓手液囉,但人地未必會跟。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊