想生BB

跳至
del  

首頁
12345...6

尾頁

大宅

wambat 發表於 19-5-16 13:42
我等15日驗孕,呢兩星期好難捱

慢慢就會慣,大把人等bingo等完個cycle又一個cycle,加油

大宅

babylover53 發表於 19-5-16 13:29
要視乎樓主覺得iui搏唔搏得過,iui成功率係唔高,但一樣有人成功,如果失敗,問下自己承唔承受到,ivf過程 ...

其實ivf係多左個抽卵過程 仲有咩會辛苦過iui. 我唔清楚,有錯話我聽

大宅

Venusmoon 發表於 19-5-16 14:22
其實ivf係多左個抽卵過程 仲有咩會辛苦過iui. 我唔清楚,有錯話我聽

我自己未做過ivf,我未親身感受過

但聽jm講,做ivf打針,連打十幾日,成個肚都係針孔啦!仲要打完針,卵如果谷得唔夠大未可以抽卵,要再打,打到夠大為止

等到夠大抽卵,唔洗講啦,要半麻/全麻,jm話都幾痛,到抽完,可能會身體不適,例如暈,嘔

如果抽得多卵,會有機會卵巢過度刺激,子宮會好痛,有腹水等副作用

但如果抽得少,有機會唔夠做ivf,就要重新打針,再抽卵,抽幾次

等卵子夠做ivf,又可能好多卵養唔到Day 3/5,可能抽到2x粒,最後得3, 5粒可以用,得3, 5粒可以放胎

搞咁多野,最後成功受精可能得好少,會心灰意冷,之後放胎,又未必放左一定成功,呢d就係ivf既過程同心酸

大宅

babylover53 發表於 19-5-16 14:34

真係好辛酸。 不過都無辦法

子爵府

我無做過IUI,直接IVF,感恩一次成功

大宅

回覆樓主:

主要都係經濟同時間既考慮, 我自己就身體問題, 只可以ivf, 其實我反而想知食排卵藥成功率高唔高, 定係大家都已經試過排卵藥, 唔得先轉介去輔助生育(iui/ivf)?

大宅

HOPEFORBB 發表於 19-5-16 15:47
我無做過IUI,直接IVF,感恩一次成功

想知咩令你甘大決心唔試iui?

子爵府

回覆 Venusmoon 的帖子

因為我35歲時小產過,之後都成年幾都無聲氣,嗰陣去check又發現自己多囊,年紀就快步入高齡,啲卵質會開始差,咁就索性唔IUI,直接去IVF,唔浪費時間

大宅

Venusmoon 發表於 19-5-16 15:20
真係好辛酸。 不過都無辦法

其實如果你決心要生BB而又唔想等,好心急想要,就ivf ,加油

大宅

Venusmoon 發表於 19-5-16 09:39
想問下有無jm係第一次就直接做ivf無做過iui,我同c6檢查過所有野正常,但係iui成功率唔高,諗緊好無直接做iv ...

我喺私家做過3次iui唔成功,
之後做左一次ivf 就

3次iui 嘅價錢 已經 夠做1次ivf
如果可以嘅話,建議直接ivf唔好嘥時間

別墅

Venusmoon 發表於 19-5-16 09:39
想問下有無jm係第一次就直接做ivf無做過iui,我同c6檢查過所有野正常,但係iui成功率唔高,諗緊好無直接做iv ...

我係直接做ivf,之前連ivf/iui是什麼都唔知,上網了解完就有自己一套的結論。

個人覺得如果係男性精子有問題,可以試iui先,因為會有精子篩選;但如果係女性有問題,會直接簡ivf,因為女性問題都係儲備少質量差,要同時間競賽。

既然你同c6一切正常,又嘗試自然一段時間不成功,直接ivf吧!因為30-40自然懷孕的成功率係10%,如果iui只係高少少就唔搏了。

大宅

babylover53 發表於 19-5-16 14:34

但你遺忘了重點,重點係樓主32 歲,佢做ivf 成功機會有起碼50% 以上,所以那些可能養不到day 5 呀,要做好多次呀,應該唔會係佢。

其實我就真係超高齡做,要做好多次,打咗好多針。但打那些針同iui 那些一樣,過一星期針孔都唔見晒。其實做得多就慣,真係唔覺有咩咁辛苦。唔係人人都會卵巢過度刺激,就算我同事多囊都無事。我抽4 次卵。從未暈過。因為抽卵麻醉,所以感覺唔到痛。

有時我覺得人思想負面會誇大了事情。我都係失敗幾次屢敗屢戰,真係一d 都感覺唔到辛苦。最辛苦係等bingo 那兩星期。但iui 都有2 星期要等。

大宅

yuyuyu_ng 發表於 19-5-16 19:43
我係直接做ivf,之前連ivf/iui是什麼都唔知,上網了解完就有自己一套的結論。

個人覺得如果係男性精子有 ...

好多謝你既意見呀

大宅

yhyeung 發表於 19-5-16 19:45
但你遺忘了重點,重點係樓主32 歲,佢做ivf 成功機會有起碼50% 以上,所以那些可能養不到day 5 呀,要做好 ...

多謝你既分享,我自己試左好幾年試到心灰

大宅

yhyeung 發表於 19-5-16 19:45
但你遺忘了重點,重點係樓主32 歲,佢做ivf 成功機會有起碼50% 以上,所以那些可能養不到day 5 呀,要做好 ...

我並不是鼓勵人做ivf或者不鼓勵人做ivf,我只係覺得每個人都應該因應自己情況而決定要不要做ivf

樓主重點係爭扎要不要skip iui就去做ivf,而且樓主問起ivf除左抽卵有咩地方辛苦過iui,但最後決定權仍然是樓主自己

有人自然懷孕成功
有人食排卵藥成功
有人iui成功
有人ivf成功

選擇用咩方法,都是自己選擇

大宅

Venusmoon 發表於 19-5-16 19:57
多謝你既分享,我自己試左好幾年試到心灰

因為我係遲咗發覺,ivf 呢個遊戲,係越早做,越易成功,越遲做,越大鑊。所以那些很堪坷很辛苦的經歷,很多時係因為女人高齡卵子老化,先有抽蛋質素差。如果我32 歲那年做,應該成功了。仲邊洗抽幾次卵打幾次針呢d。

大宅

HOPEFORBB 發表於 19-5-16 16:57
回覆 Venusmoon 的帖子

因為我35歲時小產過,之後都成年幾都無聲氣,嗰陣去check又發現自己多囊,年紀就快 ...

最後係咪一次成功呀

大宅

babylover53 發表於 19-5-16 19:59
我並不是鼓勵人做ivf或者不鼓勵人做ivf,我只係覺得每個人都應該因應自己情況而決定要不要做ivf

樓主重點 ...

你不用激動。因為你無經歷ivf, 而我有經歷過幾次,我係向樓主解釋你覺得ivf 比 iui 辛苦的地方其實係點。因為你都係複述其他jm 話辛苦嘅地方,而你無親身經歷 你無法講到比樓主知其實抽卵係咪辛苦。咁樓主都要知究竟係咪真係咁辛苦。所以我咪同佢講番我嘅感受咁解啫。

大宅

yhyeung 發表於 19-5-16 20:06
你不用激動。因為你無經歷ivf, 而我有經歷過幾次,我係向樓主解釋你覺得ivf 比 iui 辛苦的地方其實係點。 ...

咁每個人感受都是不同的,有jm覺得辛苦,有jm覺得唔太辛苦,都好正常,樓主開得post,都係想聽下大家不同意見,謝謝你對樓主分享你自己的感受

大宅

babylover53 發表於 19-5-16 20:14
咁每個人感受都是不同的,有jm覺得辛苦,有jm覺得唔太辛苦,都好正常,樓主開得post,都係想聽下大家不同 ...

嗯,其實大家都係比一個觀點樓主知! :)

首頁
12345...6

尾頁

跳至