自由講場

跳至

首頁
23456...16

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

vyhc 發表於 19-5-16 11:25
咪係。一個唔好彩豬隊友。

人地表現累及自己,好唔公平。

如果有豬隊友都攪得掂,咪更加加分

大宅

唔贊成取消
而家d後生叫佢講返頭先發生咩事都講唔到
個個淨係識用whatsapp message,表達能力一年比一年差
仲要cut埋佢呢個練習既機會

仲有鼓勵下d年青人講電話啦。對比之前既年青人,呢兩年既d表達能力真係差左好多

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

esmehouse 發表於 19-5-16 11:25
我反對取消喎 現在太多表達能力低嘅人

上bk, 有時見到文字都唔知佢講乜

真人應該更加嚴重

以為母語就好簡單唔駛考,就成件事錯曬

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我讃成取消,因為個評分準則好不公。遇著豬隊友就好慘,遇著唔講野既,你講多兩句話你壟斷發言,遇著搶答又話你禮讓,最慘學校有師兄遇著流馬尿既女學生,當堂跌grade!

寶石宮

babyangie 發表於 19-5-16 11:36
唔贊成取消
而家d後生叫佢講返頭先發生咩事都講唔到
個個淨係識用whatsapp message,表達能力一年比一年差

文字都唔見得...好清楚

珍珠宮

good_pig 發表於 19-5-16 11:23
咁更加要考啦,大家已經輕視廣東話啦

我覺得可以改考核模式,好似普通話國家語委試咁,有讀文章(考字正腔圓),有即時演講(考表達組織能力)。但可以刪去小組討論這類令學生受同組考生影響的因素。

珍珠宮

good_pig 發表於 19-5-16 11:34
人係群體,學下點面對豬隊友,都係人生經驗之一

好多嘢都冇得100% 準備好,就100%冇意外

要時常講得咁激端,有乜好講。
不過適者生存就要自己想辨法。一日有囗試無論校外,校內或者為了心儀大學面試或將來見工面試。要一早好好準備。

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

贊成, 快啲取消
總有離別的時候

伯爵府

唔同意,而家年輕人口語表達能力強差人意,太多口語同潮語

母語都講唔好點做人
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

大宅

good_pig 發表於 19-5-16 11:35

睇往績, 唔會囉。
你留意餅餅講女兒經驗個回覆。
遇豬隊友,DEAD AIR 你講哂時間唔得。開埋問題問豬隊友,佢唔答你, 你都唔會有分加。
豬隊友離題重大鑊。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

good_pig 發表於 19-5-16 11:35

自己爭講野會扣分, 唔可以同人哋 鬥大聲 疊 住嚟講 野,人地 霸住講 考官即場唔會做任何嘢, 而且考試時間係有限制, 我都想知可以點樣搞掂呢啲豬隊友
總有離別的時候

珍珠宮

StrawberryLove 發表於 19-5-16 11:44
想知除左會計,IT 唔太駛同人溝通外,有咩工唔注重溝通,說話技巧,邏輯,分析等等。當件因爲A Level 有中 ...

任何工種上到mgt grade 溝通都重要

琥珀宮

setrea 發表於 19-5-16 09:40
唔考口試,轉為校本評核,我十萬個同意 海外其他國家都係考外語,先要口試,唔明香港點解考 ...

但呢個先係執分位,不過可能佔太少,有同冇都影響不大

侯爵府

mocha_y 發表於 19-5-16 09:47
舊年代無中文口試。
亦好少人字正腔圓講嘢,又唔喺做配音,取消吧啦~

A level 有口試
我覺得好好玩

水晶宮

唔贊成取消,不過比重可以降低一點.
中文口試唔係考係廣東話有幾好,係只有一個topic, 比幾分鐘你去諗,幾個人一齊討論。好考急材,識唔識去handle 另外幾個39547 既人,表達自己個人志願之餘,講野有冇point, 仲要顧及其他考生;舊年DSE 我女遇著豬一樣隊友,爭野講,另一個唔出聲⋯etc. 要識係邊個位interrupt 呢位爭野講既考生,表現自己之餘,亦要幫冇辦法出聲既考生,比機會佢講。最後我女以後自己死硬,好彩oral 都有3.

侯爵府

tester5 發表於 19-5-16 09:59
口試係考表達能力、分析能力。有d人,即使係自己母語,都表達得唔太好
...

同意

男爵府

asa2012 發表於 19-5-16 11:08
見工見不成,可能還有機會見其他工。但DSE就一試定生死,再考都要等一年。

還有,可能這些不善言辭的同學 ...

講野震震貢,言之無物,做乜工都死。能夠清淅表達自己,係做任何工作的基本要求。
口試只佔中文成績小部份,講到龍飛鳳舞或者好難,但想合格,唔係難事囉!

水晶宮

goat 發表於 19-5-16 11:50
任何工種上到mgt grade 溝通都重要

係呀,說話表達,開Conf call, 做presentation .全部都好重要,唔好話去到mgt grading, interview 表現都已經決定到人地請唔請。

寶石宮

Chowying 發表於 19-5-16 11:50
自己爭講野會扣分, 唔可以同人哋 鬥大聲 疊 住嚟講 野,人地 霸住講 考官即場唔會做任何嘢, 而且考試時 ...

其實英文口試一樣有,咁呢d執生架啦

而家d細路應變力尚要改善

首頁
23456...16

尾頁

跳至